merhaba , uzun zamandan beri yapmaya çalıştığım cnc plazmayı hayata geçirdim. Tabiki doğal olarak her şey bir kerede olmuyor, eksikler ve hatalarımız var .sizlerinde tecrübelerinizden ve önerilerinizden faydalanmak isterim
yaptığım plazma tezgah boyu , 3 metreye 1.7 metre 60x40 profil gövde ,hareket için kramiyer dişli kullandım ,modül 2 , pinyon dişli 24 diş . amacım motorları düşük devirde çalıştırıp, motoru güçlü tutmak bunun yanında modül 2'nın büyük adımı sayesinde aldığı yolu uzun tutmak yani hızlandırmak. Sistemi kurdum hareketi verdim .ilk deneme kesimlerimizide yaptık.düşündüğümüz gibi çok fazlada hıza ihtiyacımızın oldugunu gördüm. buda biraz plazmanın güçü ile alakalı. motorlarım nema 23 18.9kğ/cm kartım tb6560 5 eksen kart . 1/16 step ayarlı kartla ilgili ayarları gönderilen cd'ye göre mach3'e ayarladım ,cam için sheedcam kullanıyorum.
sorun şu düzgün doğrusal harekette çalışıyor sorunsuz fakat düşük devirlere indiğinde dişliler arasındakı geşişten dolayı sarsılma oluyor. buda plazma için hoş değil. m16 gijon kullanmayı düşünüyorum y eksen için fakat x eksen nin uzun olması 3m beni biraz düşündürüyor , ve paralel çalışan 2 motor mevcut internette araştırdım m26 3 metrellik gijom imalatı yapan firmalar var .
sizce bu sorunları bu gijonlarla ne kadar çözebilirim. Böyle tezgah yapmıış arkadaşlarımın tavsiyelerini bekliyorum.
daha önce 1 metrelik router yaptım m12 gijonla kullanıyorum mach3 program, cam olarakta CAMBAM, çok memnunum, CAMBAM'i yeni başlayan arkadaşlara tavsiye ederim kullanımı kolay , tezgah büyük olunca işler değişti.