herkese merhaba!
öncelikle mehmet köse, gpeker ve diğer emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkürler.
ben de bu işlerin meraklısı biri olarak bir cnc tezgahı yaptım. sürücü devre, güç kaynağı, herşey hazır sıra geldi home ve limit switch ayarları, çalışma alanı ayarı, başlangıç noktası ayarı gibi şeylere. tabi ben bu konularda sadece forum sayfalarını okuduğum kadarıyla bilgi edindim ve yavaş yavaş uygulamaya geçeceğim ve tabi eminim şu olmadı şöyle oldu gibi sorularım olacak.
şu aşamada size şunları sormak istiyorum. açıklamamın ardından soruyu kalın karakterde yazdım bu uzun yazıda belirgin olsun diye.
benim cnc vidalı mil 6'lık gijon somun sistemi ise kendi tasarladığım boşluksuz bir somun. vida adımı 1 mm. motor bir tur dönünce eksen 1 mm ilerliyor. motor özelliklerini aşağıda verdim. sürücü kartım toshiba TB6560 3 eksenli. güç kaynağı 24V 10A. motoru bir eksene bağlayıp deneme yaptım. motor turingde step per kısmını 3200 yapıyorum. menüde sağ tarafa doğru diğer iki ayar da 200 ve ivmelenme olanı 1000. bu ayarlar benim için doğru mudur? bu durumda motor çok hızlı olmayan bir hızda dönüyor. yani motor miline bant bağlayınca gözle takip edilebilecek bir turu var. pervane gibi dönmüyor. mesela saniyede 6-8 tur kadar dönüyor. motoru hızlandıran değeri arttırınca bir noktadan sonra hızlanacağı yerde yavaşlıyor. motorun en çok hızlanabileceği ayarlar nelerdir? bir de motor durduğunda yani tutma durumunda motordan cıyıltı sesi geliyor, her döndürüp durdurmada farklı tonda bir cıyıltı sesi. bazen de gelmeyebiliyor ama çoğunlukla geliyor. bu cıyıltının nedeni nedir, giderilir mi, nasıl?
home switch ve limit switchleri TB6560 kontrolcüye nasıl bağlamalıyım ve bu switchlerin mach3 te ayarları nasıl yapılmalıdır.
şimdiden çok teşekkürler.
step motor özellikleri:
MARCA MIneBEA Co. Ltd – ASTROSYN, Stepper Motor, Type 23LM-C355-P6V
Rated Current: 1.5 Amps Detent Torque Nm (g-Cm): 0.0540 (550)
Winding Resistance: 2.2 Ohms Rotor Inertia (Kg-Cm2): 0.110
Inductance: 5.5 mH 1.8 Deg/Step
Holding Torque Nm (Kg-Cm): 0.614 (6.2) 200 Steps/Rev
peki gpeker, çıyıltı sesi ile ilgili olarak güç kaynağımda topraklama olması yeterli mi, parazitlenmeyi önlemek için step sürücüyü metal kutuya mı koymak gerekir.
switchler ile ilgili olarak, bu konuyu tam anlamak istiyorum, bir eksenin bir ucuna bir switch diğer ucuna bir switch olmak üzere bir eksene iki switch koysak bunlardan bir uçtakini home, diğer uçtakini bitiş noktası olarak ayarlayamaz mıyız. bir de "Shitch in bir ucuna x ekseni 10, Y ekseni 11, Z ekseni 12 nolu pinleri kullanacaksın." dediğin kısmı anlamadım. eksen uçlarına yerleştirilem switchlerin bir pinini 10-11-12 nolu pinler dediğin lpt portu pinlerine mi bağlıyacağım, switch pinlerini 15 pinlik girişin hemen arkasındaki beyaz 5 pinlik soketin pinlerine bağlamak gerekmiyor mu?
kumanda oanusy dediğin tb6560 sürücü kartı mı? bu kartın neresine toprak bağlanmalı şasesine mi?Topraklamayı makinenin gövdesine, kumanda panona kısacası Elektrik Elektronik olan aksamları topraklamak gerekir. Ayrıca metal kutuya gerek yok. Home konusunu çözemezsen tekrar sorabilirsin.
kumanda oanusy dediğin tb6560 sürücü kartı mı? bu kartın neresine toprak bağlanmalı şasesine mi?
evet home konusunu çözemedim. ben nasıl anladığımı anlatayım belki daha kolay olur.
-home başlangıç noktası demektir. (başlangıç noktası olarak ayarlanan bir home sivici aynı zamanda eksenin o noktanın fiziksel limiti değil midir?)
-her eksen için herhangi bir uçtan home noktası seçilebilir.
-bir eksen için bir home sivici konulduysa o eksenin diğer ucuna limit sivici koymaya gerek yoktur, limit yazılımdan ayarlanır.
-home sivicinin bir ucu sürücüdeki 5 pinli soketin en alt ucuna, diğer ucu da eksenine göre aynı soketin diğer pinlerinden birine bağlanır. home sivici NO veya NC olabilir bu durum yazılımdan ayarlanır. (bu ayar nerede ve nasıl yapılır?)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?