Mach3 Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
herkese merhaba!
öncelikle mehmet köse, gpeker ve diğer emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkürler.
ben de bu işlerin meraklısı biri olarak bir cnc tezgahı yaptım. sürücü devre, güç kaynağı, herşey hazır sıra geldi home ve limit switch ayarları, çalışma alanı ayarı, başlangıç noktası ayarı gibi şeylere. tabi ben bu konularda sadece forum sayfalarını okuduğum kadarıyla bilgi edindim ve yavaş yavaş uygulamaya geçeceğim ve tabi eminim şu olmadı şöyle oldu gibi sorularım olacak.

şu aşamada size şunları sormak istiyorum. açıklamamın ardından soruyu kalın karakterde yazdım bu uzun yazıda belirgin olsun diye.

benim cnc vidalı mil 6'lık gijon somun sistemi ise kendi tasarladığım boşluksuz bir somun. vida adımı 1 mm. motor bir tur dönünce eksen 1 mm ilerliyor. motor özelliklerini aşağıda verdim. sürücü kartım toshiba TB6560 3 eksenli. güç kaynağı 24V 10A. motoru bir eksene bağlayıp deneme yaptım. motor turingde step per kısmını 3200 yapıyorum. menüde sağ tarafa doğru diğer iki ayar da 200 ve ivmelenme olanı 1000. bu ayarlar benim için doğru mudur? bu durumda motor çok hızlı olmayan bir hızda dönüyor. yani motor miline bant bağlayınca gözle takip edilebilecek bir turu var. pervane gibi dönmüyor. mesela saniyede 6-8 tur kadar dönüyor. motoru hızlandıran değeri arttırınca bir noktadan sonra hızlanacağı yerde yavaşlıyor. motorun en çok hızlanabileceği ayarlar nelerdir? bir de motor durduğunda yani tutma durumunda motordan cıyıltı sesi geliyor, her döndürüp durdurmada farklı tonda bir cıyıltı sesi. bazen de gelmeyebiliyor ama çoğunlukla geliyor. bu cıyıltının nedeni nedir, giderilir mi, nasıl?

home switch ve limit switchleri TB6560 kontrolcüye nasıl bağlamalıyım ve bu switchlerin mach3 te ayarları nasıl yapılmalıdır.

şimdiden çok teşekkürler.


step motor özellikleri:
MARCA MIneBEA Co. Ltd – ASTROSYN, Stepper Motor, Type 23LM-C355-P6V

Rated Current: 1.5 Amps Detent Torque Nm (g-Cm): 0.0540 (550)

Winding Resistance: 2.2 Ohms Rotor Inertia (Kg-Cm2): 0.110

Inductance: 5.5 mH 1.8 Deg/Step

Holding Torque Nm (Kg-Cm): 0.614 (6.2) 200 Steps/Rev
 

Ekli dosyalar

  • 2prckgo.jpg
    94.8 KB · Görüntüleme: 52
  • 2zsbho9.jpg
    75.3 KB · Görüntüleme: 39
  • 10hui2q.jpg
    80.3 KB · Görüntüleme: 40
  • ezhmwk.jpg
    105.3 KB · Görüntüleme: 41
  • kd7p6q.jpg
    79.5 KB · Görüntüleme: 41
  • rct1n6.jpg
    127.3 KB · Görüntüleme: 39
  • vor1c6.jpg
    106.9 KB · Görüntüleme: 39
  • vseu4p.jpg
    110.7 KB · Görüntüleme: 43


1) Microstep ayarın 1/16 ise steps per unit ayarın 3200 doğru.
2) Velocity ayarının 200 olduğunu söylemişsin. Bu ayar motor hızıdır. Mesela 2000 yaparak mekaniğinin ve motorun gücü elverdiğince arttırabilir yada düşürebilirsin.
3) Acceleration dediğin gibi ivmelenme ayarıdır. 1000 değeri cok fazla. Motor birden velocity değerine ulaşacağı için mekaniğine ve motora yüklenir. Bunu 100 gibi yapabilirsin.
4) Motorun en fazla hızlanabileceği ayarı yukarıda dediğim gibi mekaniğine, motoruna, beslemesine bağlı olarak değişecektir. Bu gibi ayarları yüksekten başlayıp deneyerek düşüre düşüre makul olanı bulabilirsin.
5) Motordan cıyıltı sesleri genellikle normaldir. Step içindeki sargılardaki gerilimden kaynaklanıyor. Fakat parazitlenme yada topraklama olmaması da sesindeki cıyıltıyı etkiler.

6) Home switch kullanırsan limit kullanamazsın. Birinci nedeni kart üzerinde fazla input olmaması. İkinci nedeni home kullanırsan programdan limit sınırlandırması yapabilirsin.

Home switchleri ise, Normalde açık (no) yada normalde kapalı (nc) olarak kullanabilirsin.
Shitch in bir ucuna x ekseni 10, Y ekseni 11, Z ekseni 12 nolu pinleri kullanacaksın. Diğer Ucunu da Com ortak ucuna bağlayacaksın (15 pinlik girişin hemen arkasındaki beyaz 5 pinlik girişin en dıştakine)

E-stop da kullanmak istersen 13 nolu pin ile com ucunu bağlayacaksın.


Config/Homing&Limits menüsünden home ile ilgili ayarları yapabilirsin.
Bu forumda mehmetköse abimin ve benim yazdığım açıklamalar var. Takıldığın yerde yardımcı oluruz.

Kolay gelsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
peki gpeker, çıyıltı sesi ile ilgili olarak güç kaynağımda topraklama olması yeterli mi, parazitlenmeyi önlemek için step sürücüyü metal kutuya mı koymak gerekir.

switchler ile ilgili olarak, bu konuyu tam anlamak istiyorum, bir eksenin bir ucuna bir switch diğer ucuna bir switch olmak üzere bir eksene iki switch koysak bunlardan bir uçtakini home, diğer uçtakini bitiş noktası olarak ayarlayamaz mıyız. bir de "Shitch in bir ucuna x ekseni 10, Y ekseni 11, Z ekseni 12 nolu pinleri kullanacaksın." dediğin kısmı anlamadım. eksen uçlarına yerleştirilem switchlerin bir pinini 10-11-12 nolu pinler dediğin lpt portu pinlerine mi bağlıyacağım, switch pinlerini 15 pinlik girişin hemen arkasındaki beyaz 5 pinlik soketin pinlerine bağlamak gerekmiyor mu?
 

Sivişler birbirine paralel olarak bağlıdır, yani bir eksenin başında mı yoksa sonunda mı olduğunu mach3 anlayamaz, o yüzden software limit kullanmalıyız; üst menülerden config menüsü içindeki homing/limits menüsüne tıkladığımızda çıkan ekranda hangi koordinatta limit hangi koordinatta home olduğunu belirleyebiliriz, kısacası mach3 için fiziksel sivişler kullanmadan yazılımsal sivişler ile koordinatları sınırlayabiliriz,


genellikle Gökhan' ın bahsettiği gibi bağlanır LPT portuna ve hangi sivişi görürse görsün Mach3 üzerinden RESET yapmadıkça tekrar çalışmaz makine.... ama yazılımsal limitler kullanırsak limit olarak belirlediğimiz koordinata geldiğinde makine durur ve aksi istikamete hareket edebilir.
 
Topraklamayı makinenin gövdesine, kumanda panona kısacası elektrik elektronik olan aksamları topraklamak gerekir. Ayrıca metal kutuya gerek yok. Home konusunu çözemezsen tekrar sorabilirsin.
 
Topraklamayı makinenin gövdesine, kumanda panona kısacası elektrik elektronik olan aksamları topraklamak gerekir. Ayrıca metal kutuya gerek yok. Home konusunu çözemezsen tekrar sorabilirsin.
kumanda oanusy dediğin tb6560 sürücü kartı mı? bu kartın neresine toprak bağlanmalı şasesine mi?

evet home konusunu çözemedim. ben nasıl anladığımı anlatayım belki daha kolay olur.
-home başlangıç noktası demektir. (başlangıç noktası olarak ayarlanan bir home sivici aynı zamanda eksenin o noktanın fiziksel limiti değil midir?)
-her eksen için herhangi bir uçtan home noktası seçilebilir.
-bir eksen için bir home sivici konulduysa o eksenin diğer ucuna limit sivici koymaya gerek yoktur, limit yazılımdan ayarlanır.
-home sivicinin bir ucu sürücüdeki 5 pinli soketin en alt ucuna, diğer ucu da eksenine göre aynı soketin diğer pinlerinden birine bağlanır. home sivici NO veya NC olabilir bu durum yazılımdan ayarlanır. (bu ayar nerede ve nasıl yapılır?)

bir de şöyle yeni bir sorun hasıl oldu. yukarıda anlattığım ayarlar ile motorlar düzgün akıcı dönüyordu. bu gün denediğimde motorlar kasıntılı titrek kararsız dönüyor. bilgisayarı, programı kapayıp açtım değişmedi. çalıştığım masa çok dar olduğundan sürücü kartı, güç kaynağı ve crt monitör birbirine çok yakın duruyor. bunun nedeni parazit falan olabilir mi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

bu işi şöyle çözelim; şimdi sizin istediğiniz home sivişi, makinenin her zaman başlangıç noktası olarak göreceği bir nokta olsun ise(her eksen için ayrı bir koordinat) makinenin bütün eksenlerini başlangıç noktası sayacağımız yere (home yada park) noktasına manuel olarak getirerek ekranda bulunan koordinat göstergelerine bir kez tık yapıp koordinatları 0 yazarız ve her eksen için tekrarlarız, artık bizim home, park, başlangıç noktamız bu belirlediğimiz noktadır. Artık her iş kodumuzun sondan bir önceki satırına(en son satırı; M02 yada M30 olarak varsayıyorum) G00 X0Y0Z0 kodunu eklersek yada kısaca G28 yazarsak makine herzaman home,park yada başlangıç noktasına dönecektir, ayrıca bir home sivişine gerek kalmamış olur, limitlere gelince her eksen için config üst menüsünden home/limits menüsüne girdiğimizde; ekran aynen resimdeki gibi olmalı,
 

Ekli dosyalar

  • 12766.jpg
    165.8 KB · Görüntüleme: 129
mehmet hocam bu açıklamalarına göre hiç siviç kullanmaya gerek yoktur o zaman. ve bir de şunu anladım doğru mu? diyelim başlangıç (park) noktası olarak tezgah düzlemindeki işleme alanının tam ortasını seçmek istiyoruz bu mümkün mü? mümkünse bu orta yer haliyle eksenlerinde ortası olacak. bu durumda örneğin x ekseninin başlangıç olan orta noktasına göre limit nasıl ayarlanacak, yani o orta noktadan sola gidişin bitim yeri ve sağa gidişin bitim yeri programa nasıl girilecek. yoksa o verdiğin resimdeki soft max 100 ve soft min -100 bunu mu ifade ediyor.

bir de bir önceki mesajımda anlattığım motorların kararsız dönüşü devam ediyor, ama bağlantıları söküp taktıkça, cihazları açıp kapadıkça sorun ara sıra gidiyor. yalnız dikkat ediyorum tek motorda yapmıyor, üçünü de bağlayınca kısa bir süre sonra yapıyor. topraklamaları falan yaptım. bu nedir böyle?
 
park noktasını istediğimiz koordinata seçebiliriz, fakat kodlamayı yaparken de bu başlangıç noktasını göz önünde bulundurarak yapmalıyız aksi halde eksenler çarpar ve kayma oluşur(en iyi ihtimal...! ), +100 ve -100 derken park noktasını sıfır alırsak eksen hareketi buradan itibaren +/- 100mm. gidince dur anlamında, Slow Zone daki değer kadar kalınca Speed % yazan yerdeki hıza düşer ve Home Off yazan yerdeki birim kadar kalınca da durur.

Motorların kararsız dönmesine gelince; muhtemelen kablo uclarının sıralaması yanlış, bütün motorlarınız aynı marka olduğu için sıralama diğerleride yanlış sanırım,
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/step-motorların-uçlarının-bulunması.6517/
https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-motorlari/6517-step-motorlarin-uclarinin-bulunmasi.html
bu linki bir incelerseniz sanırım doğru sıralamayı bulursunuz, eğer yinede sorun devam ederse başka çözümler bulabiliriz.hepbirlikte...
 
mehmet bey çok sağ olun. ancak mesele şu ki ben o verdiğiniz izahatla daha önce epey cebelleştim ancak oradaki tarifi mi anlamadım nedir. bilmiyorum uçları o şekilde tespit edemedim. ben de motor pinlerine sırayla defalarca deneyerek gerilim vererek öye bir sıralama buldum ki, o sıraya göre motor pinlerine gerilim verince motor aynı yönde atım atıyor. bu tespite göre bir motoru karta bağladım önce normal döndü akıcı ve pürüzsüz bir şekilde. sonra üçünü de bağlayınca, birisini ilk manuel döndürüşte 3-5 tur normal döndü, sonra gırlamaya başladı ama aynı yerde saymıyor bir yönde güçlü dönüyor toplamda ama aralarda iki ileri bir geri yapıyor, gırlayarak dönüyor. diğer ikisini söktüm tek kalan yine de düzgün dönmedi. cihazları kapayıp açtım tekrar üçünü bağladım düzgün döndü, sonra gene sapıttı. anlamıyorum nedir. kart mı bozuk bilgisayarda mı sorun var. virüs programı falan, ne olabilir?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…