Manyetik Bobinle Malzemeyi Kaldırma

bana kalırsa bu malzemeyi kosgebe gönderip analizini iyice yaptırın ve şuna dikkat edin dökümcüler malzemeyi dökerken malzeme oranlarını iyi tutturamazlar bu nedenle manyetik fren üreten firmalarla irtibata geçip döümcülerinin telefonlerını isteyin size yardım edebilirler belki tabiki bu dc bobinse geçerli
ac bobinse o çok farklı bir yapı silisli sac falan olması lazım
 
Sayın hyz merhabalar ;

Kosgebe 2 sefer ve dışarıdaki labaratuvarda 1 sefer analiz yaptırdım.Sonuçlar aşağı yukarı aynı veriyor.Ve yönlendirmeleri ST-37 metaliydi.
Bobin gerililimimiz DC 24 Volt dur. Silisli saçları birleştirerek birkaç denememizde oldu .Bir miktar başarı sağlandı ama tam yeterli değil.Acaba silisli saçlardan da özeliiği farklı olanları var mıdır ?

Selamlar
 
ithal olan M5 saclar var.Bunların manyetik akı şeysi :) (tam olarak bilmediğimden öyle yazdım) daha fazla.zaten M5 sacdan ğretilen ve yerli silisli sacdan üretilen aynı güçte bobin veya trafolara bakarsanız M5 ile yapılanın nüvesinin daha küçük olduğunu farkedebilirsiniz.
aklıma bir şey geldi.Çalışacağını sanmam ama,masraf etmeden önce denemekte yarar var.REED kontağı duymuşsunuzdur.Mıknatıslanma ile ,açık kontağı kapalı oluyor.Bobinin ucuna bir reed röle taksanız ve ters gerilimi veren rölenin bobinini,reed röle ile kontrol etseniz.Böylece mıknatıslanma sıfırlanınca (çalışacağını sanmıyorum demiştim ya,orada sanırım mıknatıslanma hiç sıfırlanmaz.Yani her zaman reed röleyi çektirecek bir miktar manyetik alan vardır.Ama şu olabilir.vidalı bir düzenek ile,reed rölenin , bobine olan uzaklığını ayarlayarak,bir nevi hassasiyet ayarı yapabilirsiniz,bırakmıyorsa,bırakana kadar uzaklaştırabilirsiniz.) ters gerilimi keser ve mıknatıslanma için start bekler.Bunun kumanda devresini yaparsınız sanırım.
Yani ya tutarsa hesabı,çok para harcamadan önce bu ucuz yöntemi deneyebilirsiniz.
Bir de prtaik olarak,reed röleyi adapte etmekle uğraşmayayım derseniz,seviye şamandıraları satılıyor.nedenini anlayamadığım şekilde pahalı( pahalı dediysem 100-120 lira ama o kadar para edecek şey değil).
bunun ucundaki oynar kısım bir mıknatıs.Sap kısmı ise manyetik şalter.Ve ucunun mıknatıs kısmı çıkarılabiliyor.
 
Eski bir başlık ama bugünkü bir konuda da benzeri bir şeyler denk gitti,izninizle yazayım dedim.

220Vac , tepe gerilimi 310 V olan 50Hz sinusoidal dalganın altında kalan alanın toplam değeridir.Efektif değerde diyebiliriz.Karşıtı dc gerilim anlamına gelir geometrik olarak.
Yarım dalga doğrultur ve devrede hiç kondansatör olmaksızın ölçülebilirse 110V görülür.
Tam dalga doğrultursanız 220V görürsünüz.
Ama ufacıkda olsa kondansatörünüz varsa ki Elektronik ölçü aletlerininki bile yeterlidir ve yükünüz yoksa 310V dc görürsünüz.
Kondansatörünüz yüke göre yeterli büyüklükte ise gerilim 220-310 arasında bir yerlerde olur...

Silisli saç ya da aynı alaşımda çelik kullanılmasına rağmen farklı sonucun sebebi var.
Çelik : Demir elementinin her türlü alaşımına çelik denir.
St37 : 1mm2 kesitinde /1metre uzunluğunda çelik çubuğun akmadan dayanabileceği max yükdür.Örnekde: St=steel 37=37kg
St37 -St65 gibi tanımlamalar çok eski standart,pek kullanımı yok artık,çünkü fazla bilgi içermiyor.Neyse konumuzu ilgilendiren tarafına bakalım.
Oldukça kalitesiz çelikdir ve çok az"su"alır,yani istenildiği gibi sertleşmez.
Bir altı St32 dir bu aradakiler adi inşaat demiri diye de anılır.

Anahtar kelime sertleşme.

Çok iyi kalite (mıknatıslanabilir anlamda) çeliğe su vermezseniz kalıcı mıknatıslık elde edemezsiniz.
Olabileceğinden çok az bir şey olabilir,bununda sebebi soğurken arada kristallerin etrafında bir kaç sertleşmiş kafesdir,sözünü etmeye değmez.

Alaşımdan çok alaşımın nasıl soğutulduğu önemlidir konumuz için.
Makinacılar metastabil sistemde demir-carbon alaşımları ve öytektik( Eutectic) altı-üstü gibi terimler kullanırlar.
Meşhur diyagramdır ve elde edilmek istenen kristallere göre nereye kadar nasıl ısıtılıp ne kadar bekleyip,nereye kadar nasıl (ne kadar hızda) soğutulacak bilirler.

Evet silisli saçlar çok farklıdır,iyisi ile kötüsü arasında 10/1 oranında fiyat farkı normaldir.İyisi zaten markadır ve sertifika ile satılır.İyisi dahi olsa yapımında-montajında kaynak gibi şeylerle muhatap oldu ise.... ::)

Özet : Uzmanınca ,usulunce ,ısıtılıp-soğutulursa kalıcı mıknatıslık söz konusu olmaz (uzun zamanlı bir işlemdir) !!!

Daha detaylı araştırmalar için bir anahtar kelimede "Currie noktası"dır...
 
dc gerilim varsa silisli saca gerek yok sanırım. bakın dökümde sadece st37 den malzeme olmaz bunların içine karbon katılır bu karbon oranları ve bir takım değişik madenler öyle bir oranda tutturulurki kalıcı mıknatisiyet yok denecek kadar olur ayrıca çekme süreside minumuma iner zaten buda sizin istediginiz şartlar ve yine derimki piyasada bu işi ciddi yapan bir kaç firma var bunlarla istişare ederek olayı çözmeniz
bilirsinizki avrupalı yaparken buna çok kafa ve emek patlatıyor bizlerinde biraz araştırıp ve üzerine bir şeyler katıp bu malzemeleri üretme zamanımız gelmedimi ama  biraz zahmet ve azim gerek ( sözüm meclisten dışarı ) çalışmanızda başarılar
 
fren bobinleri arasına koyulan çok ince bakır veya kalay kaplı saclar vardır.manyetik akıyı anında sönümler.yani bobin ile kaldırılan yük arasına bu saclardan adapte edilse sorunun çözülecek gibi.
 
slm arkadaşlar benim makina dersinden elektromıknatıs yapımıyla ilgili ödevim var yaklaşık 5 kiloluk bi agırlık lazım konu hakkında pek bi backgroundum yok tecrübelerinizden faydalanabilir miyim?
 
arkadaşlar merhaba.bir elektromıknatısın manyetik gücünü arttırmak için ben ayarlı bir trafo sardım ve kullandım ilk 4 saat işe yaradı daha sonra aşırı ısınma sonucu kesmek zornda kaldım.
 
musallim merhaba.ve diğer üyeler.
silisli sacı eritip mıknatıs nüvesi için döküm yaptırsak ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?
karbonu en düşük malzeme st33 müdür?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,627
Kullanıcılar
452,666
Son üye
balkır1111

Yeni konular

Geri
Üst