Sn. has_artvin_li,
MATLAB "Matrix Laboratory" nin kısaltılmışıdır. İsminden de anlayabileceğiniz üzere yapmak istediğiniz işlemleri vektörel düzeyde yapar.
Bu kadar popüler olmasındaki neden, temel olarak, içerisindeki hazır fonksiyon, teorem, vs. gibi araçlardır.
Kendi adıma konuşacak olursam
Elektronik mühendislerinin vazgeçilmez bir aracıdır. Her ne kadar programı kullanırken yaptığınız simulasyonlar sadece "SİMULASYON" olarak tarihe geçse de bizim ülkemizde, yine de programı yapanlardan Allah razı olsun demeden edemeyeceğim..
Başka kullanılan alanları var mı bilmiyorum ancak benim bildiğim makine ve elektronik mühendislerinin yoğun bir şekilde kullandığıdır. Lisans dönemimde aldığım eğitim haberleşme üzerineydi. Neredeyse bütün derslerimizdeki projelerde MATLAB'ı kullandık.
Biraz detaya inerek bahsedelim. Bildiğiniz üzere sinyaller ikiye ayrılır; Ayrık ve Sürekli(tam olarak Türkçe anlamını bilmiyorum. Yanlıiş yazdıysam afedersiniz.) MATLAB işlemlerini vektörler üzerinden yaptığı için MATLAB'da sürekli sinyal diye birşey yoktur. Sadece ayrık sinyaller üzerinden işlem yapılır.
Bildiğim kadarıyla MATLAB ile yapılan işlemler;
* Mikrodalga Analizi : İletim hatları, mikrodalga filtrelerin sönümleme sınırları ( bu konu hakkında program içerisinde bence en önemli hazır fonksiyonları mevcut), vs.
* Sinyal İşleme : Bu konu aslında MATLAB'ın en yardımcı olduğu konuların başında gelir. İçerisinde barındırdığı hazır komutlar sayesinde Ayrık Zamanlı modülasyon çeşitlerinin simulasyonlarını yapabilirsiniz.
* Görüntü İşleme : Bu konu da MATLAB'ın devreye girdiği ve insanların hayatını çok kolaylaştırdığı bir konudur. Uğraşan üyelerimiz varsa iyi bilirler, içerisine kaydedilmiş olan teoriler sayesinde( Huffman Coding, Linear Predictive Coding, vs.) işlemlerinizi çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Bir örnek verecek olursak, renkli olan bir resmi birkaç satırlık kod ile "Grey Scale" denilen siyah-beyaz resme çevirebilirsiniz.
* Biyomedikal : Bildiğiniz üzere biyomedikal işaretlerin analizi çoğunlukla MATLAB ile yapılır. Nedenini tahmin ediniz..
Tabii ki diğer konu başlıklarında olduğu gibi yine hazır fonksiyonlar. EKG işaretinden tutun EEG, EMG vb. işaretlerin analizinde kullanılan bütün algoritmalar kayıtlı bir şekilde size sunulmaktadır.
MATLAB'ın kullanıldığı alanları anlata anlata bitiremeyiz. Ben sadece benim ilgilendiğim ve kullandığım kısmı ile size aktardım. Uğraşmamakla birlikte mukavemet analizleri ve MATLAB'ın "Simulink" bölümü ile de sistem modellemeleri yapıldığını biliyorum. Kontrol konusundaki bütün işlemleri blok blok yapabiliyorsunuz.
Kısacası MATLAB iyi birşey..
Bence teknik işlerle uğraşan herkesin de bilmesi gereken bir program. Belki de şu an kullandığımız teknolojilerin çoğunun ilk denemeleri MATLAB ile yapılmış, ondan sonra üretime başlanmıştır, kim bilir..
Olayı biraz uzattım sanırım ancak çok sevdiğim bir program olduğu için, MATLAB konusu açıldığında çenem biraz düşüyor. Lütfen kusuruma bakmayınız..
Umarım açıklayıcı ve yardımcı olabilirmişimdir. Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..