Mavi Ekran Hatası

Sn. a.celik01,

Bu arada kusura bakmayın, ben windows logosu ve mavi ekran kısmına dikkat etmemişim. :)

Karşılaştığım olaylardan yola çıkarak; %80 RAM, %15 HDD bad sector, %5 işletim sistemi sorunu diyorum. Ayrıca yine de CPU sıcaklığına bakmanızda fayda vardır diyorum..

Bildiğiniz üzere fanı çalışmayan bir CPU'da eğer gerekli soğutma yapılmazsa CMOS transistörlerinde hasar meydana gelme ihtimali çok yüksektir. CMOS tasarım aşamalarıyla ilgili bir ders almıştım. Hepimiz sıcaklığın önemli olduğunu biliriz ancak CMOS tasarımının her aşamasında sıcaklık değişkeninin hesaba katıldığını görünce baya şaşırmıştım. :)

Kullanılan sistemin ne olduğunu bilmiyorum ancak ASUS'un C.O.P (CPU Overheating Protection) adında CPU zarar görmeden bilgisayarı kapatarak koruyan bir sistemi var. Bazıları ise Intel CPU için olan bazı anakartların koruması olmadığını ve CPU uçana kadar çalışıp hata vermediğini söylerler. Ben öyle bir anakart kullanmadım. Genellikle restart sorunu yaşadığım bilgisayarlar yoğun toza maruz kalan bilgisayarlar oluyordu.

Ayrıca yeni aldığım HP marka bir dizüstü bilgisayarda herhangi bir oyun açtığımda bir süre sonra mavi ekranla karşılaşıyordum. Geri götürdüm RAM arızalı dediler değiştirip verdiler. Bir süre sonra yine aynı sorun ortaya çıktı. Yine götürdüm RAM dediler, değiştirip verdiler. Bir daha olunca artık değiştirmek zorunda kaldılar ve paramı iade aldım. Bu durumu HP'ye mail yoluyla ilettim. Bana aldığım Pavilion serisinde RAM slot hatası olduğunu ve piyasadan toplamaya başladıklarını söylediler. Yani RAM slotundaki arızadan da olabiliyormuş.. :)

Saygılarımla,
 
sorun 1 anakartın uzerinde kondansatör ve cip arzası olabilir

sorun 2 işlemci jeli kurumustur nadiren sıcaklık yukselip hata verebilir jel tazele

sorun 3 harddisktende olabilir ama cok nadir oda sanmiyorum

sorun 4 tahmini remdendir onu nasil anlarsın sana söleyim rem test programları var

yasal olanı pardustaki linux tarzı bir işletim sistemi varsa elinde ram test edebilirisn sana pardusta ramleri ve donanımı test etmeni öneriirm çok işe yarar pardus indirmek istersen linki bu arada her sey turkce link Pardus İndir | Pardus
 
Aynı Sorunu Bende Yaşadım, Daha önce bilgisayarın ekranında kırmızı çizgi olduğu icin servise göndermisdim ama geri teslim aldıgımda mavi ekran (Blue screen) Hatası Verdi. Tekrar Servise Gönderdim ana kartın hasarlı oldugunu bildirdiler. ana kart Değişti.
 
Bu arada sıcağı sıcağına başıma geldi. HDD'deki problemden dolayı mavi ekran çıktı.. :)
 
bu tür arılza genelde ramlarden dolayı kaynaklanıyor bilgisarı açıp ramleri temzileyip takmak lazım eğer sorun devam ediyorsa format bece
 
harddisk bad sactor yada ram olma ihtimali yüksek gözüküyor.Hdd yi başka bir pc ye tak HD TUNE programı ile performans testine tabi tut derim.Birde bilgisayarı minimum konfigrasyonda çalıştır.Sadece anakarta POWER 'ı bağla o şekilde kullan.Kapanmazsa Hdd ye power kablosunu tak.Bilgi kablosunuda hdd ye tak.Bu şekilde aşamalı olarak ilerle.Eğer Hdd işletim sisteminde bir sorun olduğunu hissedersen hdd içindekileri yedekle ve format atmaya çalış.kolay gelsin.
 
format atmayı dene bence
 
mavi ekran(blue screen) hatası %90 ram larden kaynaklı hatalardır bende zamanında yaşamıştım ram lerinizi teker teker deneyin farklı slotlara takarak deneyiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,907
Mesajlar
921,587
Kullanıcılar
451,060
Son üye
sezoderler
Geri
Üst