Merkezi Sistem Klimalara İnvertör Takılarak Tasarruf Edilir mi?

bilgilendirme için tüm arkadaşlara teşekkür ederim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ahmet yt;
Arkadaşın söylediği zaten tam da bu senin söylediğin.
Merkezi sistemlerde (Adı üstünde tek bir noktadan beslenen) her zaman bir kısmi yük söz konsudur.
Elimden geldiğince basite indirip anlatmaya çalışayım.
Soğutma ihtiyacı olan seri üniteler düşünelim. Örn: 5 aet sütlük 2 adet şarküteri 3 adet soğuk muhafaza v.b. (Marketlerde böyledir)
Bu ünitelerin tamamının likit ve gaz hatlarını montaj kurallarına uyarak bağlayalım. Tüm ünitelerin likit girişlerine bir adet selenoid ve TEV (Yada maliyetten kaçmayanlar için EEV) bağlayalım.
Şimdi;
Bizim adının ne olduğu önemli olmayan merkezi sistem kontrol ünitemiz çalışırken temel olarak 2 noktayı referans alır.
1-Evaporasyon sıcaklığı (Yani dönüş hattındaki alçak basınç durumu)
2-Kondanzasyon sıcaklığı (Yani boşaltma - basma da denir - yüksek basınç durumu)

Bir de sistemin local olarak kontrolünü yapan yardımcı kontrol ünitelerimiz var. Bu kontrolörler sütlük, şarküteri ve depo sıcaklıklarını kontrol ederek likit selenoidlerini kontrol eden en basit termostadlardır. Butermostatlar sistem set değerine ulaşana kadar likit selenoidlerini açık tutacak ve likit girişi sağlayarak ısı transfer işini gerçekleştirecektir. Oda ya da cihaz set değerine oturunca likit girişini kapatacak ve sistemi izlemeye devamedecektir. Bu durumda ısı transferi olmayacak.

Merkezi sitem bu durumu, alçak basınç hattındaki grafiği izleyerek anlar. Alçak basınç transmitteri bu hattın üstünden referan değer alır ve sayısal olarak kontrol ünitesine aktarır.
Örnek: 404 A ile çalışan bir sistemde evaporasyon sıcaklığı 2 C istenirse, buna karşılık gelen basınç değeri 5.5 Bar/g olur.
Ki biz bu örnek üstünden gidelim. Sistem ilk çalıştığında kontrolör (burada anlattığım benim en iyi bildiğim RACK kontrol CAREL'dir)
kapasite hesabı yaparak sistemdeki hedef basınca en çabuk ve verimli gidebilmenin yolunu arayacaktır. Bu genelde start-up işleminde tüm kompresörler devreye alınır.
Sistemdeki ısı transferi bu durumda maximum seviyeyededir. Oratmdan ısı alındıkça, sistem yükü düşer. Bu durum alçak basınç hattında basıncın düşmesi ile görülebilir.
Hedef basınç üzerinde kontrol yaıldığından ve tüm hesaplar bu hedef üzerine kurulduğundan, basınç düştükçe ihtiyaç olamyan kompresör grubu devreden alınarak oransal bir eğri yakalnmaya çalışır.
Bu eğri üzerinde ölü bölge oluşmaması için genel anlamda (Tamamına katılmasam da) refrigation arkadaşımızın dediği hesaplamalar yapılarak, sistem değişken kapasiteli kompresör ile kapasite yaması yapması istenir.
Yani çalışmayan ya da sısı tarnsfer yükü azalan her üniteye tepkime anında merkezi sitemden verilerek stabil bir çalışma sağlanır.
Tabi bu tepkimeye kondanser hattınızda bulunan (Step ya da inverter kontrol) fanlar de eş zamanlı tepki gösterirler.

Yani, senin dediğin gibi gaz çeişi ve basınçlar kafasına göre değişmezler. Dolayısı ile evaporatörünüz, hava akışınız, TEV ya da EEV nizin çalışmasında bir problem yoksa, sorun da yok demektir.

Türkiye'nin bir çok ilinde onlarca uygulamamız var. Zaman bulabilirsem resimlerini gönderirim. İşletmeye alındıktan sonra da ortaya çıkan grafikler ve elektrik faturası detaylarına inanamazsınız.

Hele sistemde FLOATING EVAPORATION ve FLOATING CONDENSATION kullanırsanız 10 numara bir iş çıkarmış olursunuz.

Hepinize saygı ve sevgilerimle...
 
Selam Nemasis,<br><br>Sıkı bir CAREL kullanıcısıyım.Ben biraz yüzeysel anlattım burada kontrol mekanizmasını Rack Controller (PcO Xs,Small,Large) modellerinden biri ile de yapmam mümkün hatta o zaman otomasyonda dahil herşey tam kontrol altında olur fakat arkadaşların bu kadar maliyetli bir işe girmeleri zordur.Diğer konuya gelince açıklamalarınız için teşekkürler forumda sizin gibi arkadaşları görmekte çok keyifli Rack Controller'u 1tooll ile modifiye ederek olmayan özellikleride almak mümkün ancak ben invertör ile yapılınca daha ekonomik olacağı için özellikle belirttim.Peki invertör ile kontrol nasıl oluru biraz açalım.Merkezi sistemlerde Nemasis arkadaşımızın anlatmış olduğu tüm konulara ile beraber emiş basıncı kontrolü hakkında birkaç açıklama yapmak istiyorum.<br><br>1- FIFO - First input First Output Mantığı : Merkezi sistemdeki kompresörlerimii her zaman ilk aldığını ilk olarak bırakacak mantık türüdür.<br><br>2- LIFO - Last input Fist Output Mantığı : Son giren kompresör ilk çıkar mantığı<br><br>3- BY TIME : En çok kullanılan mantık budur.Bu mantıkta tüm kompresörleri eşit yaşlandırma yaparak çalıştırır.<br><br>Birde yukarıda bahsetmiş olduğum bu maddelerin çalışma biçimi vardır ki esas tasarruf bu noktada başlamaktadır.<br><br>1- PROPORTOINAL :Oransal kontrol mantığıdır ve hedefi kompresörlerin emiş basıncını yakalaması ile birlikte tüm kompresörleri devreden çıkarır.Fakat bizim invertör kullanmamızdaki başlıca nedenimiz olan demeraj mantığı burada işlemez ve tasarruf elde edilemez.<br><br>2- NEUTRAL ZONE veya DEAD ZONE : Bu mantık kompresörleri o kadar iyi ayarlar ki set değerine yaklaştığını anladığında sistemdeki kompresörleri devre dışı bırakarak yükü invertör üzerindeki kompresör akatararak sistemi dengelemeye çalışır (Sadece invertörlü değildiğer kompresörlerden herhangi bir ilede yapabilir)<br><br>İNVERTÖR İLE DEĞİŞKEN KONDENZASYON,EVAPORASYON,ÖLÜ BÖLGE KONTROLÜ VE GEZDİRMELİ İNVERTÖR MANTIĞI<br><br>Birçok invertör modelinde Emiş basın. hattına ve Kondenser basınç hattına bağlanan iki adet basınç transmitteri ile kompresör ve fanlar kumanda edilirken mağaza içine konulan sıcaklık+nem ölçen bir prob ve dış ortam sıcaklığını ölçen bir NTC sensör ile değişken kondenzasyon ve evaporasyon kontrolü yapılmaktadır.Ayrıca gelişmiş invertör uygulamacıları macroblock lara erişimi açarak ölü bölge kontrolü yaparken her kompresörü tek invertör kumanda etmektedir.<br>Saygılarımla
 
bencede paylasın
 
soğutma grupları büyük kapasiteli cihazlardır frekans konvertör bağlaman daha yararlı olur hem maliyet te söz konusu
 
kullanacağın devre göre tasarruf miktarı değişebilir tabii sistemin çalışma minimum değerlerinin altına inmemek şartı ile
 

Forum istatistikleri

Konular
129,687
Mesajlar
929,026
Kullanıcılar
452,390
Son üye
adem90913

Yeni konular

Geri
Üst