Kesim esnasında bantı durdurmak mümkünse, iş biraz daha kolay. Mümkün değilse, arkadaşların belirttiği gibi hareketli makas kullanmak lazım.
Uzunluk ölçmek için bir çok yöntem kullanabilirsiniz.Aklıma gelenleri yazayım, size uygun olan varsa, uygularsınız.
*bantın hızı her ne kadar sabit değilse de, hız bilgisini alıp hesaplayabiliyorsak, hız bilgisine göre ölçüm yapılabilir.
*Banta extradan bir encoder takıp, bu encoderden hız bilgisi alınıp kesim yapılır( eğer kesilecek malzeme , hep aynı ölçüde kesiliyorsa, işiniz daha kolay, duruma göre, farklı ölçüler kullanılıyorsa, o zaman işin içine plc gibi kontrol üniteleri de girer
* yine banta, bir diski döndürecek bir düzenek yerleştirilir. bantı döndüren motora bir kasnak bağlayıp, bu kasnakla diski döndürmek gibi. kesilecek malzemenin uzunluğuna göre, diskin çapı ayarlanır. Bu diskin ucuna da, bir sensörü harekete geçirecek , metal bir parça sabitlenir( ya da NC bir optik sensörü harekete geçirecek bir delik açılır. Bant, parça boyu kadar döndüğünde, diski de döndürmüş olur.Diskin, sensörü tetikleyen kısmına sensör sabitlenir. Bu yöntemde, sensörün( bir switch de olabilir) yeri değiştirilerek, kesilecek malzemenin boyu da ayarlanabilir.Çeşitlilik çoksa, birden fazla disk te kullanılabilir.
Bu yöntem aslında bir nevi, el yapımı encoder olmuş olur.
*parçanın boyu çok hassas ise, ve kesilecek parça, sürtünerek bir encoderi döndürebiliyorsa, mekanik bir düzenekle, parça direkt olarak encoderi de döndürebilir.
*Bir de ( ben görmedim, bilmiyorum ama) boy ölçümü için, mutlaka özel bir sensör ve işlemcisi hazır satılıyordur( sick , balluf gibi sensör firmalarından bilgi alınabilir)