Mikrodenetleyici ve PLC Arasındaki Farklar (Hazır sunum)

tuzlali20

Üye
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
38
Merhabalar,

Bana otomasyonda kullanım alanlarına, avantaj ve dezavantajlarına göre mikrodenetleyici ve plc arasındaki farklılıkları belirten döküman lazım. Çok detaylı olması önemli değil. Elinde hali hazırda böyle bir döküman olan varsa lütfen paylaşımlarınızı bekliyorum.
 
Sayın tuzali20

İstemiş olduğunuz gibi bir döküman olduğunu düşünmüyorum lakin ders notlarında ancak bulaiblirsiniz karşılaştırma için inglizce dilinde googledan biraz baktım dökümandan çok sadece bir kaç cümle ile anlatmışlar.Asıl PLC içinde kullanılan cpu ile pic arasında ne gibi bir fark vardır?İncelemene yardımcı olması için linklere bir göz at.

PLC vs. Microcontrollers
PLC vs Microcontrollers.

Saygılarımla
 
Sayın tuzali20

İstemiş olduğunuz gibi bir döküman olduğunu düşünmüyorum lakin ders notlarında ancak bulaiblirsiniz karşılaştırma için inglizce dilinde googledan biraz baktım dökümandan çok sadece bir kaç cümle ile anlatmışlar.Asıl PLC içinde kullanılan cpu ile pic arasında ne gibi bir fark vardır?İncelemene yardımcı olması için linklere bir göz at.

PLC vs. Microcontrollers
PLC vs Microcontrollers.

Saygılarımal

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bende çok aradım direkt böyle bir kıyaslama yok. Yaklaşık 20 gün sonra bir seminer vereceğim bu nedenle böyle bir kıyaslamaya ihtiyaç duydum. Profesyonel bir plc programcısı değilim fakat aralarındaki farkları az da olsa biliyorum. Bunları sıralarsam
Fiyat farkı çok yüksek
plc programlamak çok daha basit
plc ye müdahale etmek daha basit
plc sistem kurulumu kolay
plc ler her türlü şartlara dayanıklılık göstermekte(toz nem sarsıntı ağır sanayi koşulları vs)
arıza tespiti kolay
modül eklemek ve sistemi genişletmek daha basit

tüm bunların yanında bazen otomasyon sistemlerinde sadece mikroişlemcilerin kullanılması beni karşılaştırma zorunluluğuna itiyor.
Özellikle fiyat farkı işletme sahiplerinin gönüllerini fethediyor.
Fakat bana kalırsa c kodlarıyla pic programlamak yerine gidip bir s7200 gibi bir cihaz alıp programlamak daha mantıklı geliyor. Çünkü kart tasarımı daha zor. Özellikle deneyiminiz yoksa!
Ama benim göremediğim mutlaka mikroişlemcilerin üstünlükleri olmalı. Ben bunları kendi yorumlarıma dayalı değilde yapılan araştırmalara dayanarak vermek istedim. Örneğin neden bir şişe dolum tesisinde plc tercih ediliyorda bir pic16f84 ya da daha geniş kapasiteli (giriş/çıkış olarak) bir pic ile yapılmıyor?

Umarım şimdi daha iyi anlatabilmişimdir. Şimdiden tekrar teşekkürler...

Saygılarımla
 
Sayın tuzali20

Kişisel düşüncem mikroişlemcilerin en büyük avantajı çözüme odaklı dizayn edilebilir.Fakat dizayn ettiğiniz bu devreyi kullanabilmeniz için öncelikle oldukça hassas ve profesyonel çalışmamız gerekir.Bir diğer taraftan bunu başta TSE standartlarından başlamak üzere bir çok standart ve formda dizayn edilmesi gerekir.Bunlarda maliyeti ve kullanıma başlama süresini artıracaktır.PLC biraz daha hazır lokma olrak görüyorum ben çünkü programı ve modülleri bazı noktalada hazır blokları işi hızlandırır.Şu noktayıda belirtmek isteirm herhangi bir noktada bir kontrol mekanizması kullanılacaksa onun maliyeti ve güvenilirliği sorgulamak gerekir.

Saygılarımla
 
PLC'ler endüstri şartlarına uydurulmuş olduklarından esnek bir kullanıma sahiptirler. Yani bir endüstri tesisi kurulurken daha sonra sisteme yapılacak ilaveler, PLC'lerin program değişiklik gereksinimleri, scada programlarıyla uyumluluk, sistemden bilgi toplama, elektriksel gürültüye dayanıklılık... v.s. v.s. tüm bunlar göz önüne alınarak PLC kullanımı gayet esnek ve pratiktir. Bir makinanın kontrolunu PLC yada mikrokontrolör ile yapmanın farkını örneklemek gerekirse:
-Öncelikle mikrokontrolör ile yaptığımızı varsayalım: Bu makinaya yapmamız gereken her ilave, -mesela bir sensör ekledik- program değişikliği için uzun süreli durdurulması anlamına gelir ki her dakikası para demek olan bir fabrikada hiçbir yönetici bunu kabul etmez. Ayrıca yazılımı yapan siz değilseniz yazılım değişikliği için makina üreticisine bağlısınız demektir.
-PLC ile kontrol edilen bir makinada tüm bu işler kolaylıkla yapılabilir.

Peki mikrodenetleyicilerin üstünlüğü nedir? Özellikle tüketim elektroniğine yönelik, mesela bir çamaşır makinasından yüzbin tane üretecekseniz mikrodenetleyici kullanmak zorundasınız. Başka alternatifiniz yoktur. Böylelikle maliyetinizi düşürmüş ve diğer üreticilerle rekabet edebilir durumda olursunuz.
 
Mikroişlemci –Plc farkı
Aslında birazda sunum işi


Şöyle ki;


Plc lerin içerisinde mikroişlemci veya mikrodenetleyiciler olduğunu unutmamalıyız.

kısacası plc bir mikrodenetleyicidir aslında


En basit plc olarak kabul edebileceğimiz akıllı röleleri ele alalım.
gemo akıllı rölelerin içerisinde Pic entegresi olduğunu duymuştum.


Akıllı röleyi yaparken; Sistemi yaratan arkadaşlar seri iletişim için gerekli portları belirliyorlar buraya max232 entegresi takıyorlar, giriş çıkış portlarını belirleyip buraya optokuplörler, röle ve transistörler bağlayıp - I/o işlemlerini gerçekleştiriyorlar.


Gerisi bu işlemciyi plc gibi çalıştıracak bilgisayar arayüz programını yaratmakta. İşte mühendislik bu anda devreye giriyor. Yazılımı yapan arkadaş Plc için temel oluşturan ladder veya stl olarak yazılan kaynak kodlarını öyle güzel hex kodlarına dönüştürüyor ki mikroişlemci bu kodlar ile plc gibi çalışmaya başlıyor.


akıllı rölelerin çoğunda online simülasyon yok, matematiksel işlemler yok. programcı güzel bir kod ile mevcut işlemci ile simulasyon yapıyor, programa kod ekliyor plc yi modbus profibus ta çalıştırıyor. matematiksel hesaplamaları ekliyorlar akıllı röle plc oluyor.

bu kadar basitmi


Olay yazılımda


bu sebeptendirki pic ladder gibi atmel veya pic entegresini plc gibi programlamamıza yarayan arayüz programları mevcuttur


temel bir mikrodenetleyici program kodunu yukarıdan aşağı okuyor bu okuma esnasında bir bekleme (delay) komutu gelmişse şayet o komutun süresinin bitmesini bekliyor bu esnada sağır dilsiz bir insan gibi hiçbirşeye tepki vermeden bekliyor, süre bittiğinde işlemci daha sonra diğer satırları taramaya devam ediyor. yani işlemci program taraması belirli yerlerde döngüye giriyor bu döngü esnasında programın geri kalanı geri kalan tüm input outputlar çalışmıyormuşçasına gözardı ediliyor.


plc de sabit tarama süresi var. Programın her kısmı tarama süresi boyunca kesinlikle sırasıyla okunup işleniyor. Bu programa tanımlı her bir input outputun taramada kesinlikle okunup işlem göreceği anlamına geliyor
delay komutu geldiğinde program durmuyor. çünkü gecikme için delay yerine programsal olarak timer mantığı oluşturulmuş. Her taramada bu timerın değeri okunuyor, timer süresi dolmuşsa eğer timer a ait bit aktif oluyor oluyor ve buna bağlı işlemler gerçekleşiyor, süre dolmamış ise timer a ait bit pasif olarak bekliyor. dolayısı ile içerde birden çok işlem aynı anda yapıldığı için bir makineye veya sisteme tam anlamı ile hakimiyet var.
 
Cevaplar için herkese teşekkür ederim. Sunumu mu hazırladım. Siteye koyuyorum isteyen "kaynak belirtmek koşuluyla" istediği şekilde kullanabilir.
 
mikro işlemci zaman kaybetmek için plc zaman kazanmak içindir :)
 
Arduino Mega 2560 141,60 TL Kdv Dahil
• ATmega2560 mikrodenetleyici
• Giriş voltajı -> 7-12V
• 54 Dijital I / O Pini (14 pini PWM çıkışı olarak kulanılabilir)
• 16 Analog Girişleri
• 256k Flaş Bellek
• 16Mhz Hızı

Bu özelliklere sahip bir PLC teklifi alabilirmiyim arkadaşlar.

Tabi ki PLC ile karşılaştırılamaz biri son kullanıcı diğeri ise geliştirici içindir.
Hiç bilen ile bilmeyen bir olurmu ?


Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,863
Mesajlar
930,849
Kullanıcılar
452,724
Son üye
MAKBER2452

Yeni konular

Geri
Üst