Sayın tuzali20
İstemiş olduğunuz gibi bir döküman olduğunu düşünmüyorum lakin ders notlarında ancak bulaiblirsiniz karşılaştırma için inglizce dilinde googledan biraz baktım dökümandan çok sadece bir kaç cümle ile anlatmışlar.Asıl PLC içinde kullanılan cpu ile pic arasında ne gibi bir fark vardır?İncelemene yardımcı olması için linklere bir göz at.
PLC vs. Microcontrollers
PLC vs Microcontrollers.
Saygılarımal
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bende çok aradım direkt böyle bir kıyaslama yok. Yaklaşık 20 gün sonra bir seminer vereceğim bu nedenle böyle bir kıyaslamaya ihtiyaç duydum. Profesyonel bir plc programcısı değilim fakat aralarındaki farkları az da olsa biliyorum. Bunları sıralarsam
Fiyat farkı çok yüksek
plc programlamak çok daha basit
plc ye müdahale etmek daha basit
plc sistem kurulumu kolay
plc ler her türlü şartlara dayanıklılık göstermekte(toz nem sarsıntı ağır sanayi koşulları vs)
arıza tespiti kolay
modül eklemek ve sistemi genişletmek daha basit
tüm bunların yanında bazen otomasyon sistemlerinde sadece mikroişlemcilerin kullanılması beni karşılaştırma zorunluluğuna itiyor.
Özellikle fiyat farkı işletme sahiplerinin gönüllerini fethediyor.
Fakat bana kalırsa c kodlarıyla pic programlamak yerine gidip bir s7200 gibi bir cihaz alıp programlamak daha mantıklı geliyor. Çünkü kart tasarımı daha zor. Özellikle deneyiminiz yoksa!
Ama benim göremediğim mutlaka mikroişlemcilerin üstünlükleri olmalı. Ben bunları kendi yorumlarıma dayalı değilde yapılan araştırmalara dayanarak vermek istedim. Örneğin neden bir şişe dolum tesisinde plc tercih ediliyorda bir pic16f84 ya da daha geniş kapasiteli (giriş/çıkış olarak) bir pic ile yapılmıyor?
Umarım şimdi daha iyi anlatabilmişimdir. Şimdiden tekrar teşekkürler...
Saygılarımla