Mini türbinde devir sabit tutma

merhaba tekin bey
öncelikle şünu belirteyim vinç için verdiğim örnekte mantetik firen ile ilgili bir konu hakında bahsetmedim benim demek istediğim vincin kancasında bir yük olursa ve bu esnada manyetik fireni devredışı bırakırsanız motorda çalışmıyorsa yükün çok hızlı bir şekilde aşağı indiğini göreceksiniz.motor ile yükü indirdiğinizde sabit bir hızla indiğini görürsünüz buda motorun yüke mukavemet göstermesi demektir benim bahsetiğim konu bu.
elektirik üreten dinamolarda deviri sabit tutmak gerekir diyorsunuz benimde belirtiğim konu bu asenkron motor çalıştığında kendi devrinin ne üstüne çıkmak ister nede altına inmek ister.
tekin bey bizim burada bahsi geçen konu devri bizim yükseltmek istememiz değil yüksek dönen bir devir var biz buna mukavemet gösteregeğiz arkadaşımızda en basit ve en ucuz nasıl yapılır diye sormuş elektronik bilgisı olmayan için en pratik yöntem bu diye biliyorum.
kolay gelsin.
 
Sn. Tekin126;
Elektronik kartlar dizel-benzinli jeneratörlerde kullanılıyor olabilir ancak su ile çalışan küçük türbinlerde de verimli, sağlam ve kullanışlı olabilirmi?. Elektronik kart dinamo devir sayısıyla paralel olarak uyartıyı ve çıkış voltajını ayarlayabilirmi?, dinamonun devri düşünce uyartıyı arttırsa bile 50 hz yı nasıl sabitleyebilir?
Konunun başından beri belki fazla ve yanlış soru sormuş-bilgi sahibi olmuş olabilirim. Ancak dediğim gibi bu işin uzmanı değilim. Hobi olarak karşılıksız bu sistemi yaylada 6 aileye fayda sağlasın diye çalıştırıyorum. Bir de sizden bu kartla ilgili maliyet-satın alınabilecek yerler vs. ile ilgili mümkünse bilgi istiyorum.
Slm..
 
öncelıkle dizel benzinli vs motorlarla su turbunu ruzgar turbunu bunlarda devir ı sabıt tutmak çok önemlı voltaj ve akim dalgalanması ıstenılmıyen olgu bunu sabıtlemek için hem mekanik elemana ihtıyaç var hemde elektronik elektronik konusunda yardımcı olurum mekanık konusunda yardımcı olamam
 
ewet arkadaşlar debi kontrolünü kelebek vanaya bağlı bi motor ile yapmalısınız bu motor hareketlı antenlerın motorları olabilir 12 inc veya 18 ınc sısteminize göre secım yapabılırsınız. tabi bu motoru kontrol edecek pik kontrollun devre olması gerekir.bende kendi ewimde kullanmak için mini hes yaptım yenilenebilir enerjibölümünde lingi var burayada verim ama benimki akü bankasını sarj eden sistem pik kontrolünü kendim yazdim elektronikçi olduğum için anlıyorum ama bu sistemi değiştireceğim ve direk 220 volt 10 kw alternatör bağlayıp debi ayarı için tekrar pıc kontrollu sistem yapacağım yapınca inşallah onunda lingini veririm... herkese iyi calışmalar...
Video - Mini HES Turbine - Akilli.Tv - Türkiyenin ilk video paylaşım sitesi, Komik Eğlenceli Video Portalı
 
Pıc kontrollu sistem galiba elektrik üretim sistemlerinde-yenilenebilir enerjilerde önemli bir olmazsa olmaz koşulu gibi. bu sisteme tekin 126 nın dediği gibi mekanik eleman ya da asekron motorla frenleme gibi çözümler de eklenirse verim daha iyi olabilir.
Bu sistemi yenilenebilir enerjide kullandıktan sonra sonucunu bizimle paylaşırsınız inşallah.
Küresel vanayı açma kapama yapmak için sağa ve sola dönen 220v ile çalışan motorla suyun debisini kontrol etmeye çalışmıştım. motorlara hareketi vermek için 180v ve 230 v da açılan kontaktörler koymuştum. ancak enerjinin üretildiği yerin pek müsait olmaması ve açma kapama işleminin geç devreye girmesinden dolayı verim alamamıştım. Bu kontrol işlemi elektronik olarak daha hızlı olursa, alternatöre de ayrıca bir kontrol sistemi konursa verim %100 olur diye düşünüyorum. slm
 
pic yazılımıyla devir kontroluyla frakansı uyartım voltajıyla çekilen akim ve voltaj sabit tutulabılır mekanık aksam okadarda önemlı değıl dinamo miline sabit mıknatıs tabii guçlu neodyum veya kuantum mıknatıs olmalı sabıt iki adet elektromiknatıs elektromıknatısa verılen voltajla ters kutuplaşma oluşturulmalı frenleme yapabılsın
 
Evet arkadaşlar gerilim kontrollu debi kontrol sistemi similasyon calışması devreyi bitirdim sayılır similasyonda hiçbir sorun yok devreyi realde kurup denemem lazım yalnız şebekeye paralel sistemlerde bunu kullanmak uygun olmayabilir şebekeye paraleller içinde encoder ve frekans kontrollüsunude yaptim inşallah hepsinden yüzde yüz verim alırım önce kendi sistemimde deneyip burada paylaşırım videolarını....
 
selam arkadaşlar,
sn.ali29 hız sabitleme çözümünüzle ilgili anlamadıklarım var;şimdilerde çokca yaygınlaşan rüzgar türbinlerinde büyük ekseriyetle asenkron makina kullanılıyor ve bunların en büyük problemleri düzensiz devir ve buna bağlı olarak elektriksel parametrelerdeki kusurlar.rüzgar türbinleri tehlikeli devirlere ulaşabiliyor ve bunu mekanik bir frenleme ile halletmeye çalışıyorlar.halbuki sizin anlattığınız gibi asenkron makinanın devrini doğal olarak sabitlemesi beklenmeli değilmiydi?birde asenkron motor anlattığınız kondansatörleri ekleyince elektrik üretecine dönüşebiliyormu.benimde bir elektrik üretim projem var ve en büyük problemim değişken tahrik gücü.bilgisizliğimi bağışlayın.şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
kardeş suyu elle ayarladığın vananın yerine oransal bir vana koyarak çıkış voltajına göre bu vana yardımıyla otomatik olarak suyun miktarını azaltıp artırabilirsin yük artıkça vana daha çok açılıp yük azaldıkça vana kapanacak şekilde yapabilirisin.
 
Selamun aleyküm
Sayın baybeg in açtığı https://www.kontrolkalemi.com/forum...ari/66053-alternatorde-devri-sabit-tutma.html konusundan buraya ulaşmış olduk. Hepinizi bu başlığı da incelemeye davet ederim. Daha öncelerden de bu sitede konu olan bir durum olarak fevkalade sabit hale de getirilebilir.

Evvela oksijen fabrikasında devri 3000 de sabit tutan Ali arkadaşımızın bahsettiği elektrik motorlarındaki motor freni diye de tabir edilen belirli bir devir aşıldığındaki mukavemet dediği ters tork direk olarak bu motorun besleme gerilimi ile alakalıdır. 3000 devirlik bir motor elektrik ile çalıştırıldığında 3000 devirin üstüne geçildiğinde mukavemet gösterecek diye bir özellik yok. Şehir şebekesi 50 Hz ve motorlar da sarımların konumu ve özelliğine göre belirli bir devire özelleştirilmiş oluyorlar. Şebeke gerilimi ve frekansı değiştiğinde motor devri sabit olmaz ve değişen frekansa göre değişim gösterir. Zaten asenkron motorda devir değiştiren invertör cihazlar var bildiğim kadarıyla. 3000 devirlik motoru bu cihazdan ayarlayarak çok değişik devirlerde döndürebliyorsunuz. Elektriğin üretim yerinde sabit devire ulaşmak için; devir ayarını bu motorla yapmak için sabit bir elektriğe ihtiyaç var. Üretim yapmak için 11 kW lık motorda sabit elektriğe ihtiyaç duymak? Bu durum zaten olmadığını anlatmış oluyor. Ve de motordaki motor freni diyebildiğimiz ters tork da özelliğinden çıkarılmalı; ne tip bir motora ihtiyaç duyulduğu bilinmeli. Mesela 11kW lık motorun torku sistme yetmezse? veya verilen güce rağmen bu motor devirin en fazla 3500 ü geçmesini önleyebiliyorsa? Tabi üretim yerinde sabit elektriğin olmadığını düşündüğümüzden bu motorun çözüm olmadığını ifade ediyoruz. Sabit elektrik olsa bile elektrik üretmek için elektrik harcamanız lazım..
Vinçlerdeki motor sistemleri çok değişik olabilir. Ancak yük vinçlerinde katiyen tek başına elktrikli fren sistemi kontrolünde güvenilerek yük kaldırılmaz. Bu zaten elektrik kesildiğinde yükün düşmesi demek. Buralarda vidalı dişlilerde olan redüktör sistemi ilk akla gelen. Bu dişli ve vida çiftinde (worm and worm gear) siz vidayı döndürerek dişliyi de döndürürsünüz ama dişliyi döndürerek vidayı döndüremezsiniz. Sistemin doğası bu biçimde. Ayrıca calaskalları da biliriz. Bir kısmı döndürüldüğünde yükü kaldırır ama siz sistemi bıraksanız da yük inmez.
Sayın ekoban ve baybeg çok fazla çözüm sunduk diğer başlıkta. Sizler de fikirlerinizle katılırsınız inşAllah(c.c.) Tabi kendi sistemlerinizin resmini de yükleyebilirseniz fevkalade iyi anlaşılmış olursunuz.
Bu arada diğer başlıkda bu döner kısma bir su pompası bağlayarak suyu yüksek bir kısma basıp oradan elektriğe dönüştürmek benzeri işlemlerden bahsetmiştim. Su yüksek depoya basılıp oradan elektriğe dönüştürülürse zaten sıkıntı olmaz. Depo maliyetli oluyorsa deposuz bir hatta da devamlı subasıp bu hattın ucuna bağladığınız türbinle elektrik üretirsiniz. Alt kısmından pompanız ve elektrik üretim türbininiz bağlı olur. Bu bağlantı yukarı doğru yükseltilir ve ucu açık bırakılır. Yani su hep aynı seviyede kalır fazlası dökülür. Bu durumda üretminiz sabit olur ancak pompanızın devri fazla düşmezse Yani bu hat yükekliği su ile dolmazsa üretiminiz düşer. Tabi böyle bir hattan suun yere dökülmesini de görmemezlikten gelmek istemiyoruz. Bu su o merhalelerde depolanırsa işe yarar bir enerji olarak beklemiş olur. İçme ve kullanım da dahil. Bu yüksek boru hattında basıncın boru çapından bağımsız sadece yüksekliğe bağlı olduğunu ifade eder hayırlı güler dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,183
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst