modbus- profibus haberleşme sistemi

Sn İlkata,

Plce ler genelde mod-bus haberleşme protokolünü kullanırlar ve bunun nasıl yapıcalağı ile ilgili konu içindeki yazımı okumalısın. Haberleşmeyi yaptıktan sonra analizörün manuel kitabından mod-bus parametrelerini buluyorsun ve bu parametreleri kullandığın program üzerine giriyorsun parametreler modbus, hex veya decimal şekilde olabilir. Hangi tip kullanıcaksan nokta özelliklerinde bunu seçmen gerekmekte. Konu büyük bir konu biryerden başlamalısın takıldığın yerde yardımcı olmaya çalışırız.
 
Sadece Pm700 den verileri ookuyacaksan ve maliye yönunden daha ucuza sağlamak istersen plc ye gerek yok 255 kadar pm 700 u gerekli adreslerini modbusı destekleyen scadalarda bu işi yaparsın (coğu scadalarda modbus rtu ve modbus ascii yi destelkler eğer daha bazla bilgi almak istersen hatta sana bi uygulamada yapabilirim
 
Syn Aliplc,

Bildiğim kadar cihaz ıon ile aynı bu cihazın kendi yazılımları var. Bir defa onları edinmen lazım,firma Schneider Electric pm700'ün eternet portu varmı bilmiyorum.Eger var ve de sende eternet portunu kullanacaksan pm700 sana eternet portundan modbusı vermez. Ancak ıon protokolu ile haberleşe bilirsin.Fakat rs485 portuna cevirici koyarak ve de cihazın içerisindeki kullanıcı tanımlı modbus adreslerine değerleri girersen verileri tekrar ala biliyorsun. GEpower scadasına almamız gerekmişti ancak cözümü bu şekilde bulmuştuk.
 
selamlar

PM710 serisinde MODBUS var sanırım. Yinede Manuelini bi rkontrol edin.
Ayrıca MODBUS. MODICON tarafından geliştirilmiş bir haberleşme protekolüdür. Schneider Electric web sayfasından yada eski modicon web sayfasından detay bulunabilir. Her özellik belirli index numarasına sahiptir. Bu numaralarda Faklı PLC veya Modbus haberleşmeli cihazlarda farklı adreslerle eşleşir.
 
Arkadaşlar hepinize yardımcı olacak bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Modbus Profibus gibi komplike ve karmaşık bir haberleşme sistemi değildir. Modbus ile enerji analizöründen bilgi okumak ve yazmak toplam 3 saatinizi alır. Ancak plc'de komple modbus protokolü yazarsanız belki 1 hafta sürebilirir size bağlı. kısa yoldan bu iş nasıl yapılır anlatmaya çalışıcam.Öncelikle modbus sorgu ve cevap stringini modbus server programlarından herhangi biri ile oluşturun (google'da aratrısanız bir sürü çıkıcaktık.) programı indireceğiniz linki vermek isterdim ama forumda link yazmam istenmiyor. Bu program ile analizör cihazının registerslarını okuyun bu işlem için oluşturduğunuz sorguyu bir yere yazın. Plc programınızda seri porta bu stringi yollayın gelen cevabın ilk 3 ve son 2 byte'ını atın gerisi sorduğunuz bilgidir. Bitti. İnternet sitemin destek bölümünde konu en temelinden sonun kadar açıklanıyor ancak link yazamadığım için sitemi siz bulmalısınız.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Birden fazla registers okumak için örnek sorgu.
Örnek bir Sorgu:
(Modül Adres(byte))-(Fonk.Code(byte “3”))-(Reg.Str.Adres(Word”0”))-(Reg.Sayısı(word “12”))-(Crc 16(word)) Bu sorgu 0’dan 11’e kadar olan registersları okumak içindir. Sorguyu alan modül hemen(Seçili baudrate’e göre 3,5 karekter süresi kadar bekledikten sonra.) Aşağıdaki cevabı gönderir.

Örnek cevap:
(Modül Adres(byte))-(Fonk.Code(byte “3”))-(Reg.Sayısı x 2(Byte “24”)) -(Reg.1(word “?”))-(Reg.2(word “?”))-(Reg.3(word “?”))-(Reg.4(word “?”))-(Reg.5(word “?”))-(Reg.6(word “?”))-(Reg.7(word “?”))- (Reg.8(word “?”))-(Reg.9(word “?”))-(Reg.10(word “?”))-(Reg.11(word “?”))- (Reg.12(word “?”))-(Crc 16(word))
Bu örnek sorguda ilk 4 byte ve son iki byte'ı atın gerisi istediğiniz datadır.

Gönderdiğinizi sorgu ise bu adresleri okumak için sabit her seferinde aynıdır. Başka bir adrestende bilgi almak istiyorsanız onun sorgusunuda Modbus Rtu Server programları ile oluşturun. Plc programında bir 1.sorguyu bir 2.sorgu gönderin . Bilgi yazmadığınız sürece Plc programında modbus protokolünü yazmak gereksiz. Eğer data güvenliği çok önemliyse yani hatalı datada ciddi sorunlar çıkabilecekse. crc kontrolü'de yapmalısını.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Modbus haberleŞmeyİ bİraz bana aÇabİlİrmİsİnİz ne anlamina gelİyor
 
Elektronik bölümünün altına seri haberleşme ve modbus hakkında yeni konular açtım. Konuyu daha iyi anlamak için oraya bakınız. Seri haberleşen iki cihaz ortak dili konuşmalıdır. Bu ortaklık ilk önce hardwareda başlar,sonra softwareda devam eder. Hardware olarak tüm cihazlar rs232,rs485,I2C,SPI seçeneklerinden biri olmalıdır. Hardware olarak aynı olduktan sonra ortak dilde anlaşmalıdırlar, İşte modbus rtu,Modbus ascıı,3964R gibi bir çok software dilleri bu nedenle vardır. Bunların en gelişmişi Modbus Rtu'dur. Diğer taraftan Profibus,CanBus gibi haberleşme sistemleride vardır. Bunlar hem hardware hem software olarak tamamen diğerlerinden farklı ve standart sistemlerdir. Örneğin Modbus hardware olarak rs232,rs485 half dublex,rs485 fulldublex olabilir. Ancak Profibus rs485 tabanlı fakat özel chip'ile haberleşir. Sisteme rs485 başka bir cihaz takamazsınız. Ancak Cihaz içerisinde profibus chip'i varsa takabilirsiniz.
 
merhaba ,

Bu döküman işine yarar umarım

hem modbus hemde pm700


kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • pm700.rar
    1.4 MB · Görüntüleme: 2
  • Modbus_Application_Protocol_V1_1a.rar
    390.1 KB · Görüntüleme: 4
Arkadaşlar Merhaba;

Elimde 20 adet Circutor CVM-Mrg96 ve 5 adet Schnider PM710 enerji analizörü var. Bu 25 adet analizörü BYS ( Bina yönetim sistemi) bilgisayarından izlemek istiyorum. Fakat ana bilgisayar ve enerji analizörleri arası mesafe yaklasık 600m olduğu için bu analizörleri once modbus panosuna daha sonra da LON hattı üzerinden ana routera ve fiber optik kablo yardımıyla da bilgisayara bağladım. Fakat analizörler ile hic bir sekilde haberleşme kuramadım. Modbus Panelinde kullanılan işlemci Siemens Desigo PXC-00U. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,905
Kullanıcılar
453,628
Son üye
büsrademir

Yeni konular

Geri
Üst