Moduler Hücrelede Gerilim Trafosu Sigortası

akerelk

Üye
Katılım
10 Kas 2009
Mesajlar
55
Puanları
1
Slm arkadaşlar dm ler bulunan Gerilim Trafolu Kesicili Çıkış Hücrelerinde gerilim trafosuna og sigortası konulmuyor fakat müşteri bizden bunuda istiyor. Og sigortası bir yönetmeliğe dayanılarak mı konulmuyor ? yonetmeliğe dayalı olarak konulmuyorsa bunu söyleyebılırmısınınz müşteriye izah edeyim ve ya boyle ürünle varmı ? yardımcı olursanız sevınıırm..

Şimdiden Teşkkürler...
 
Merhaba,
aslında bu konu bildiğim kadarıyla oldukça karışık. Piyasa da yoğun tüketilen 36kV kesicili gerilim trafolu hücrelerde sigorta kullanılmıyor. Sebebi de imalat zorluğu, sigortalı gerilim trafosu oldukça fazla yer kaplıyor. Bunun yerine bara gerilim ölçü hücrelerini kullanıyorlar ki bunlar genel de sigortalı trafolar barındırıyor.

Gerçekten DM'lerde kullanmak için tasarlanmış metal clad hücrelerde (mesela schneider F400 ) sigortalı seçenek var. Bu hücreler ise müşteriye fazlaca tuzlu gelecektir.

Tam sorunun cevabı olmadı ama aklımdakiler bunlar detay bulursam ayrıca yazarım.

Diğer taraftan bir çıkış hücresin de niye gerilim trafosu kullanmak istiyorsunuz ki, bara gerilimini ölçmek daha mantıklı geğilmi?
 
Sn Muratdeli

bara ölçüm hücremiz de var

Biraz araştrma yaptım Ulusoy elektrik üretiyormus fakat şöyle bir durum var og sigortası kullanmak keyfi bir durum mu ve ya bunun bir yönetmeliği varmı biz Schneider firmasından aldık ama bunda og sigortası yok bu durumu izah etmemiz lazım yönetmelik varsa arkadaslar yardımcı olursanız sevınırım ..
 
OG Ölçü trafosu girişinde ve çıkışında sigorta kullanılması zorunludur.Schneiderde de mutlaka vardır,
gözünüzden kaçmış olmasın.
 
Sn fahri yetiş

Og ölçü hücrelerinde sadece girişte og sigortası konuluyor çıkışına konulmuyor..
 
AG çıkışında da sigorta konmasında yarar vardır.Bu çıkış ,sayaç için ise,konmaz.
 
Ag çıkışlarında var. peki gerilim trafolu kesicili giriş çıkış hücreleri ile ilgili bazı fırmalarda gerilim trafosu girişine og sigortası koyuyor bazıları koymuyor. mesela schneider og sigortasının sıgmadıgı için koymuyoruz diyor (metal enclosed) . ulusoy elektrik te de var bunlar acaba müşteriye göre mi koyup koymuyor yoksa bi yönetmelik boşluğumu var ???
 
Esas olan projedir.Projeyi tasdik eden makamın isteğine göre de üretim yapılmalıdır.Prensip olarak,OG girişinde,mutlaka sigorta bulunması gerekir.Bildiğim kadarı ile ( kullandığımız Schneiderlerde de var) OG Girişlerlerde mutlaka sigorta olması ( yönetmeliği de öyle olması ) gerekir.
 
Schneider deki satış muhendisiyle de gorustum biz sıgmadıgı için koymuyoruz dedi ama eger olacaksa metal clad önerdi onun fiyatıda yaklasık 2-3 katına cıkıyor. peki bu metal enclosed hücrelerle ilgili bir yönetmelik varmı benım bulduğum tedaş myd 95 007 D bu şartnamede bu şekilde bu malzeme yok sadece kesicili giriş çıkış hücresi var burda gerilim trafosu bıle yok . Teaişa baktım otoproduktor fideri olarak ama burda da dokuman bulamadım. varsa paylaşabılırmısınız???
 
ilgili yönetmelik: Kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği
Madde 40- b) 36 kV kademesine kadar transformatör merkezlerinde, gerilim transformatörleri baraya sigortalı ayırıcı üzerinden bağlanmalıdır. Ölçü transformatörlerinin sınıfları, enerji ölçüm için akım transformatörlerinde 0,5, gerilim transformatörlerinde 1, koruma için her ikisinde en az 3 sınıfı olacaktır. Enerji ölçümü dışındaki ölçü aletleri için ölçü transformatörleri 1 sınıfı olmalıdır. Bu konuda ilgili elektrik şirketlerinin kurallarına da uyulmalıdır. 24 kV'un üstündeki gerilimlerde, 36 kV'luk sistemlerde gerilim ölçü transformatörlerinde bağlantı faz-toprak arası olacaktır.

Bilgi için sayfa 30'a bakınız. https://i.kontrolkalemi.com/10/522EE0134.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,184
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Geri
Üst