Merhaba konu oldukça uzadı, temelde Sn. testcimurat'ın teorisine katılmıyorum bence olabiliyorsa gerilim trafosu kullanılmalıdır. Bilmediğim konu Ulusoy'un bu hücreyi yapabiliyor olmasıydı. Şimdi öğrenmiş oldum arkadaşlar yapmışlar.
Benim üzerinde durmaya çalıştığım konu biraz daha başka. Dağıtımda iki kavram var; 1 - Primer istasyonlar, 2- Sekonder istasyonlar.
Primer istasyonlardan kasıt enerjinin üretildiği noktalar, sekonderden kasıt enerjinin son kullanıcıya ulaştığı istasyonlar.
Malumunuz ikisi arasında oldukça fazla fark var.
Sekonder istasyonda ki sıkıntı lokaldir ve sadece o işletmeyi ilgilendirir.
Primer istasyonda ki sıkıntı tüm dağıtım sistemini etkiler.
Dolayısıyla ikisinde ki işletme sürekliliği farklı olmak zorundadır. Konuyu açan Sn. akarelk sözkonusu kesicili hücreyi, generatörü baraya bağlamak için kullanıyor. Yani üretim kaynağını. Bu hücrede ki bir sorun durumunda hem üretici yani Hes'in sahibi enerji satamayacak, üstüne sözleşmesi gereği ceza yiyecek, hemde ana şebeke bu yüzden sıkıntı yaşayacak, dizel gruplar kullanılmak zorunda kalınacak.
Dolayısıyla burda işletme sürekliliği çok daha yüksek, yedeklenebilen, daha yüksek koruma donanımına sahip olabilen, çekmeceli, metal-clad hücreler kullanmak bence zorunludur.
Ancak malesef hala insanlar yatırım maliyetini birazcık azaltabilmek için Sn. akarelk'in müşterisinin istediği gibi ucuz hücreler istiyor. Ve ilgili kurumlar da bunu kabul ediyor. Konumuz olan hücreler(Schneider SM6-36 DM1-A) metal enclosed tabir edilen seridendir ve bu tür yerler için tasarlanmamıştır.