Motor Hız Kontrolü Proje

fraten

Üye
Herkese merhabalar ;

Laboratuvar dersi için DC serbest uyartımlı bir motoru seri motor haline getirerek Alan Zayıflatma Yöntemi ile motorun hız kontrolünü gerçekleştirmem gerekiyor. Sadece motoru gördüm, üzerinde 4 adet kablo vardı, bunları seri olarak mı bağlamam gerekiyor ? Rotor ve uyartım sargılarını seri bağlamam gerektiğini biliyorum ancak pratik olarak daha önce bir motorla hiç uğraşmadım. Seri motora çevirip alan zayıflatmayı nasıl yapacağımı anlayamadım tam olarak. Ne yapmam gerektiği hususunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Herkese saygılar...

Bunun için önce araç alternatörünün çalışmasını ve parçalarını öğrenmelisin, ondan sonra hangisi alan sargısı hangisi rotor sargısı tespit edip ona göre pot-reosta bağlayıp sargı zayıflatması yaparsın.

Cevabınız için teşekkür ederim. Birkaç gündür araştırıyorum, rotor ve endüviyi seri olarak bağlayacağım. Doğru bağlantıyı yapmak için multimetre ile kısa devreyi kontrol edeceğim, giriş çıkış için kullanacağım kabloları da tespit edeceğim. Daha sonra seri direnç girerek endüvi gerilimini değiştirerek hızın artış azalışışını kontrol edeceğim. Belki işine yarayan olur diye uzun uzun yazdım.

Resim üzerinde göstersen daha iyş olurdu kolay gelsin.

Motor etıkentınde, J-K uyartım gerılımi.....DC volt yazar.110-180-220 volt gibi.BU gerilimi, harici bagızmsız olarak vermen gerekır. Reosta vasıtasıyla değiştirrsiniz.
Gerilim düşdükçe, motor hızı artar, yükelttikçe hız düşer,

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…