Motor sardırmak yerine yeni motor almak..

ümit zor

Üye
Selamun aleyküm arkadaşlar.Çalıştığım firmada farklı güçlerde(0,5kw ile 500kw arası) çok sayıda motor kullanılmakta.Dolayısıyla zaman zaman motor yanmaları kaçınılmaz.Konu şu,enerji verimliliği ile ilgili bir firma bize şöyle bir teklifte bulunuyor.Motorları sardırmak yerine bütün motorlarınızı yeni nesil motorlar ile değiştirelim.Eski motorların elektrik tüketimi ile yeni motorların elektrik tüketimi arasında oluşacak farkın yarısı ile motorların bedelini bize ödersiniz diğer yarısı size kar kalır diyorlar.Konu bana çok mantıklı gelmemekle birlikte değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Selamun aleyküm arkadaşlar.Çalıştığım firmada farklı güçlerde(0,5kw ile 500kw arası) çok sayıda motor kullanılmakta.Dolayısıyla zaman zaman motor yanmaları kaçınılmaz.Konu şu,enerji verimliliği ile ilgili bir firma bize şöyle bir teklifte bulunuyor.Motorları sardırmak yerine bütün motorlarınızı yeni nesil motorlar ile değiştirelim.Eski motorların elektrik tüketimi ile yeni motorların elektrik tüketimi arasında oluşacak farkın yarısı ile motorların bedelini bize ödersiniz diğer yarısı size kar kalır diyorlar.Konu bana çok mantıklı gelmemekle birlikte değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yeni nesil motorlarda (ie3) verim bayağı yüksek %96 lara varan verim elde edilmektedir.Aynı güç değerinde eski tip motor ile yeni ie3 tipi arasında verim farkı bulunmaktadır.Buda elektriksel tüketime etki eder.

Yeni nesil motorlara geçmek mantıklı tabiki.
Öncelikle,yeni nesil diye sundukları sınıf ne-
dir onun belirlenmesi gerekir Böyle bir ope-
rasyona girilecek ise,tüm motorlarda,sağlıklı
bir şekilde güç ölçümü yapılmalıdır.Bildiğimiz
üzere,mekanik sistemler,üretici ! firmalar ta-
rafından yapılmakta ve motor güçleri çoğun-
lukla ( birçok zaman,mübalağalı şekilde ) çok
büyük seçilmektedir.Büyük seçilen motorlar,
hem daha fazla kayba hem Cosq faktörünün
düşmesine sebep olmaktadır.Bu yanlışlıktan
kaynaklanan kayıplar ise % 5-10 a varan ra-
kamlara ulaşmaktadır.Yüksek verimli motor
kullanılarak,% 3-5 arasında enerji tasarrufu
sağlanır iken,bahsettiğim konu dikkate alına-
rak bu tasarruf asgari % 10 seviyelerine çıka-
rılabilir.Öncelikle,önerilen motor sınıfı ve %
tasarruf miktarının sayısal olarak ne olacağı
konusundaki vaadin bilinmesi ve denetlenme
şartlarının ortaya konması gerekir.

Motor sayısını vermemişsiniz ama bu iş bakkal hesabı ile çözülecek bir mesele. Sadece biraz emek ister.

Bakkal hesabı olarak bir tarafa masraf yani çıktı olarak (enerji maliyeti bakım, arıza, değişim maliyetleri) bir tarafa kazanç yani girdi olarak (enerji tasarrufu, bakım aralıklarının uzaması, zaten değişecek motorlar v.s) tek tek yazıp hesaplarsınız bu size neyi ne kadar sürede telafi edeceğinizin bilgisini verir.

Bu bilgiye göre ister (bir kısmını yada hepsini) değişmezsiniz, ister bir seferde değiştirir isterseniz de dönemlere bölerek değiştirirsiniz.

Motorları sardırmak yerine bütün motorlarınızı yeni nesil motorlar ile değiştirelim.Eski motorların elektrik tüketimi ile yeni motorların elektrik tüketimi arasında oluşacak farkın yarısı ile motorların bedelini bize ödersiniz diğer yarısı size kar kalır diyorlar.
Bu konu daha ziyade ticari bir konu gerçi daha verimli elektrik tüketimi ile çevreye daha az zarar veririz.
Burada kritik bir kaç nokta var;
-Çıkan motorları alacaklarmı?
-Sadece motorların kullandığı elektriği nasıl ölçeceksiniz?
-Diyelim ölçtünüz,farkın yarısını her ay mı alacaklar?
-Çok fazla motor varsa bu motorları değiştirmek zaman isteyebilir.Motorun milinde kasnak,dişli vs vardır bunları yeni motorlara takmak meşakkatli olur.

Sayın koçlu bana mantıklı gelmiyor derken aynen bu bahsettiklerinizi kastediyordum.Bizim firmada tek tip tesis yok zaten,kırma eleme tesisleri,asfalt plenti,hazır beton tesisleri,kilitli parke taşı üretim tesisi gibi farklı tesisler var.Bu iş eskiyen arabanın yerine yeni modelini almaya benzemiyor.Üstelik benim eski motorlarımı da almıyorlar.Yapılabilecek bir şey varsa oda yeni motor alırken yeni nesi almak diye düşünüyorum.

Forum istatistikleri

Konular
133,388
Kullanıcılar
459,260
Son üye
cumhur003

Yeni konular

Geri