MPPT cihazı ile gün içi elektrik kullanımı

nihilist76

Üye
Katılım
5 Ağu 2021
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
48
Merhabalar,
Paralel bağlı 6x325 W Panel
3000 kVA lık inverter ve
4x100 AH Jel akü

bulunan sisteme 40 A bir MPPT cihazı ekleyeceğim ama cevabını bulamadığım soru şu:

Güneşli günlerde yüksek güç çeken cihazları direkt panellerden gelen enerji ile akülere yük binmeden çalıştırabiliyordum.

MPPT cihazını takıp panel bağlantısı direkt bu cihaza yapılınca, yani invertere artık panel inputu girmiyor iken, yine panellerden gelen elektriği kullanabiliyor muyum evde?

Evet ise; inverterin sisteme tek bağlantısı aküler üzerinden iken bu nasıl mümkün olur? 🤔
 
Bahsettiğiniz işi mppt akıllı inverter ile çözebilirsiniz. Akıllı inverterlerde (aynı zamanda hibrid özelliği de var, ihtiyaç olduğunda rüzgar türbini ya da şebeke veya jeneratörle de sistemi beslemek mümkün) Panel, şebeke, akü gibi marka/modeline göre öncelik seçimi yapılabiliyor.
 
sağol üstadım cevap için. fakat bu dediğin çözümün maliyeti 8 bin lira bana.

Ben yeni inverter almadan 1500 liralık mppt cihazı ile çözebilir miyim derken bu soru takıldı kafama.
 
Sorunuzda "invertere Panel girmeyecek" demişsiniz. Nasıl bir inverter kullanıyorsunuz? Normalde akıllı inverter haricindekilere benim bildiğim sadece aküler bağlanır. Sulama pompalarında olduğu gibi doğrudan sürücü üzerinden uygun volttaki (seri-paralel bağlanarak) paneller pompaya bağlanabiliyor.
Önceki mesajda dediğim gibi akıllı inverterlerle sorununuzu çözebilirsiniz. Tabi epeyce bir maliyet farkı var. Yalnız düşündüğünüz sistemle de paneller üretimdeyken, mppt şarj kontrol cihazı zaten akü gerilimi üzerinde bir gerilim üreteceğinden akü yerine, yüksek gerilim/voltaj önceliğinden doğrudan inverteri besleyecektir. Panellerde üretim olmadığında ya da yeterli olmadığında da inverter akülerden beslenecektir. Teorik olarak böyle olması gerekiyor. Bunu teyit etmek için hem mppt şarj kontrolörü akü arası hem de akü inverter arası bir pens-ampermetre ile ölçülmelidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: jes
E şuan aküler nasıl şarj oluyor inverterin akü şarj özelliği de mi var?
 
2 şekil ekledim. temsili, sadece bağlantının MPPT cihazı yokken ve sisteme eklendiğinde nasıl yapıldığını gösteren. (şebeke bağlantım yok).

Şu an sistemde MPPT özelliği olmayan tam sinüs akıllı inverterim var zaten. MPPT kadar verimli olmayan PWM metodu ile aküleri şarj ediyor. Paneller de invertere bağlı, bütün şarjı ve panellerden gelen enerjiyi o kontrol ediyor. Ve gerektiğinde güneş ışığı varken, direk eve, panellerden alınan elektriği aktarıyor.

Fakat ben MPPT cihazını devreye alarak panelleri bu cihaza bağlayacağım. Panellerden gelen enerjinin aküleri şarj etme fonksiyonunu inverterden alıyorum. Bu cihaz böyle kullanılıyor. Inverter sadece akülerdeki enerjiyi eve veriyor olacak.

Sorun şu, panellerden gelen akımı, akülere hiç yük binmeden kullanamayacak mıyım artık. Inverter-Panel bağlantısı yok çünkü artık.
 

Ekli dosyalar

  • images (23).jpeg
    images (23).jpeg
    48.8 KB · Görüntüleme: 16
  • images (22).jpeg
    images (22).jpeg
    17.5 KB · Görüntüleme: 18
Akıllı inverteri mppt olanla değiştirebilirsiniz, bu işi yapanlara, satıcılara danışmak lazım. Ayrıca mppt ile ne kadar verim artışı bekliyorsunuz?
 
Akıllı inverteri mppt olanla değiştirebilirsiniz, bu işi yapanlara, satıcılara danışmak lazım. Ayrıca mppt ile ne kadar verim artışı bekliyorsunuz

konu verim artışından ziyade akülerin daha sağlıklı şarj olmasını sağlayıp ömürlerini uzatmak. PWM cihazlar ile en kaliteli akü bile 3 senede çöp oluyor. MPPT ile bu süreyi uzatmayı planlıyorum.
 
MPPT yönteminin şarj konusuna öyle bir etkisini düşünmedim. PWM yetersiz ışımada şarj basamadığı zamanlarda MPPT şarj basabilir. Dolaysıyla akülerden kullanım süreleri şarj süresi olarak değişebilir. Bu ne kadar etkilidir ölçüp karşılaştırmak lazım. İnverter çevrimlerindeki kayıpları hesaba katmak lazım. Sabaha kadar sürekli aküler sömürülüyor. Ayrıca akülerin uzun ömürlü olmaları için kaliteli akü ve dibe kadar kullanmamak gerekir. Kurşun tabanlı akülerde dip denen nokta yüzde seksenini kullanmak olarak kabul ediliyor. LiFePO4 (LFP) lityum tabanlı akülerde ise hem yüzde kullanım çok daha fazla hem ömürleri daha uzun, fiyatları da. Önerim uzun ömür için ucu ucuna değil de yüzde ellisine kadar kullanılacak akü grubu oluşturmak.
 
  • Beğen
Tepkiler: jes
Merhabalar mppt cihazı ilave ederseniz yüksek güç çeken cihazlar direkt olarak aküyü kullanıcaktır mppt cihazın size katıcağı avantaj Elektrik üretim konusunda Maksimum verimliliğe ulaşacaksınız tabi kaliteli mppt cihazlarla şöyle bir sistem yapılabilir diyelim 8 tane güneş panelimiz var 4 tanesi invertör 4 tanesi mppt cihaza bağlanarak verimliği artırabilirsiniz tabi ki sonradan güneş paneli eklemeniz çok daha iyi olacaktır
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,601
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst