mV'tan V'a yükseltecek devresi yardım?

Kullanacağın opampların girişi Differential Input Voltage Range : 0 voltta aktif olmalıdır. yani rail to rail input opamp olmalıdır. aslında girişlerin vcc voltajına duyarlı olmasına bu devrede gerek yok. lm324 veya lm258 olabilir.
 
Valla bunlarla ilgili pek bi bilgim yok. Ben şuana kadar direk pıc teki adc ucu ile islem yapıyordum. Bu da harici adc entegre galiba değil mi? Benim sorunum değerleri adc ile okumada değil de okuduğum değerlerin birbirine yakın olması. Hatta girişim yapmisi. Onun için önce aradaki farkı açmam lazım. Bu verdiginize daha ayrıntılı bakıcam. Kısaca bakma şansım oldu. Cevabıniza geri dönüt amaçlı yazayım dedim :) cevabiniz için teşekkürler :)

Mcp355X serisi spi okunabilen harici 22 bit bir adc 0-2097152 arası okuma yapabilen (+ve -) arası okuyabilen, referans girişi olan bir adc. 1,24Volt referans girerek mili voltları rahatça okuyabilirsin.
 
mcp355x 1.24 referans ile 1.24/1350=0,9mv aralklarla okur. 30/0,9mv=33 dijital seviye elde eder. 30 mv u 33 seviyede okumak yeterliyse işe yarar. Fakat ben şimdiye kadar hiçbir yüksek çözünürlüklü adc yi datasheetinde yazan değerlerle çalıştıramadım. son iki bit devamlı oynar. Ve kullanılamaz. Bu demektirki 33/4=8.25 dijital seviye. Bu da sanırım yetersiz kalır.
 
@ghostmanzero
RC kumandalarda kullanılan PPM sinyalinden bahsediyorsak;
Bir mcu kullanmasan, direkt analog çalışıyor olsan neyse de, zaten PIC-mcu kullanıyorken kumandadan gelen PPM sinyali işlemek için neden opamp-ADC vs. ile uğraşıyorsun ki?
Darbe süresini ölçerek sinyali çok daha sağlıklı işleyebilirsin.

Ayrıca sinyali ne ile ölçüyorsun. PPM denen sinyal %5-%10 dolulukta PWM gibidir.
Sinyalin tepesi 5V ise ortalamasının 250-500mV arasında değişmesi lazım.
 
@ghostmanzero
RC kumandalarda kullanılan PPM sinyalinden bahsediyorsak;
Bir mcu kullanmasan, direkt analog çalışıyor olsan neyse de, zaten PIC-mcu kullanıyorken kumandadan gelen PPM sinyali işlemek için neden opamp-ADC vs. ile uğraşıyorsun ki?
Darbe süresini ölçerek sinyali çok daha sağlıklı işleyebilirsin.

Ayrıca sinyali ne ile ölçüyorsun. PPM denen sinyal %5-%10 dolulukta PWM gibidir.
Sinyalin tepesi 5V ise ortalamasının 250-500mV arasında değişmesi lazım.
Aynen öyle aslında. Ben de direk ppm i okumayı düşündüm ama dürüst olmak gerekirse nasıl yapacağımı pek bilemedim. Mesela timer 1 ile gelen sinyali ne kadar high da kaldığını veya iki high arası süreyi hesaplarım. Mesafe ölçer ile aynı mantık gibi. Gelen sinyalde iki high arası süreyi bulurum diye düşünüyorum ama bunu nasıl üste üste gelecek o tüm sinyal boyunca yaparım ve bunu da nasıl anlamlı bir aralığa yayıp %0 ile %100 pwm arası nasıl ilişkilendiririm diye düşününce maalesef sağlıklı bir ilerleme katedemiyorum.

Okuma konusuna gelirsek, ben sinyali 2- 3 direnc ve kapasitor ile yaptığım bir basit integrator filtresinden geçirip o tepeler arası sinyali dc yaklaştırmaya çalıştım. Hani kumandadan gelecek sinyal değişikligi genlik olarak daha yoğun bir 5 V ta kalma durumu sağlarsa o zaman normalde 29mV iken 35 mV oluyor. Kumanda joysticki diğer tarafa dönduruldugunde ise azlarak 24mV a dusuyor.opamp ile aralığı acayim dedim. Sonra aralığa göre adc okuma yapıp işlem yaptırırım diye düşündüm. Hani sinyali direk kodla çözebilsem zaten hiç bu olaya girmyecektim. kodlama ile işlenmesi için yardımcı olabilir misiniz acaba ?
 
Kullandığın PIC üzerinde IC (input capture) modülü varsa ve yeni serilerden ise yani biraz daha yetenekli bir IC modülü ise çok çok kolay.
Tek kesmede direkt darbe süresini timer sayacı olarak alabilirsin.

Olmadı biri yükselen diğeri düşen kenarda tetiklenen 2 dış kesme ile. Veya Tek bir dış kesme kullanıp kesme içerisinde yükselen-düşen kenar tetiklemesini değiştirerek.
Veya PIC üzerinde varsa CN (change notification) modülü ile.

En iyisi IC modülü kullanmak. Saniyede 50 kesme ile işi bitirirsin. Diğerleri için 100 kesme gerekir.
Kullandığın PIC ne?
 
Tüm cevaplar izin çok çok teşekkürler :) @-Acemi- @ISMAILY @kesmez @muratmert4 :) sinyali okuma konusunda biraz daha ugrasinca dediğiniz gibi okumayı başardım. Şu an rahatlıkla 300 değerlik değişmi saptayabiliyorum. Ayrıca en az 5-6 tane farklı farklı opamp da sipariş ettim :) opamp konusunda baya acemiymisim. Oturup öğrenmem şart :D
Bu arada okumayı arduino ile yaptım. Şimdi ise bunu pıc için ccs c de yazıcam. Insalah sıkıntı çıkmaz :) yalnız tek sıkıntım şu ki :D ti timer 1 ile olacak iş değil. Timer 2 kullanılmalı ancak hem sinyali okumak için hem de pwm sinyal üretmek için aynı timeri kullanmam mümkün değil herhalde. Yanlış mıyım? Bu biraz sıkıntı çıkaracak gibi geliyor bana.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,832
Mesajlar
930,569
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan
Geri
Üst