Nötr Çıkarılırsa Bütün Cihazlar Yanar!!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

m_eminer

Üye
Katılım
25 Tem 2007
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
40
Çok basit birşey olmasına karşın başıma gelmeden önce hiç düşünmemiştim. Otopark aydınlatma panosu enerjiliyken, elemanımız nötr hattını çıkardı. Bu durumda bütün lambalar 380 V'a maruz kaldı ve bir çoğu yandı. Ekte koyduğum çizime bakılırsa bu durumun nasıl olduğu anlaşılıyor. Nötr hattının kopması yada çıkarılması bütün cihazların yanmasına neden olabilir.
Uygulattığım projede yükün dengeli dağılması adına bütün konut ve genel mahal pano beslemeleri üçfazlı yapılıp, panonun linye dağıtımında her faz ayrı verilerek 220 ye düşürülmüş. Bir rezidans yapıyoruz ve sadece bir blokta 149 konut var. Bu denli büyük bir yerde yük daha farklı yollardan da fazlara eşit dağıtılabilir. Hem maliyet hem de yukarıda bahsettiğim risk yönüyle bakılırsa, daire panolarının yada genel mahal panolarının trifaze beslenmesine kesinlikle karşıyım. Proje çizen arkadaşlar dikkate alırsa sevinirim.
 
sevgılı m_eminer daire panoları ve genel panolar trıfaze beslenmese gerılım dusumu asırı buyuk olacagında masrafta cok olacaktır.onun ıcın trıfazla beslenmelıdır.bu olayı da ılk defa sızden duyuyorum sızın panonuzda koruyucu elemanlar yok mu? ben anladıgım kadarıyla oay bundan ıbaret...
 
Nötr kopması sebebiyle böyle durumların oluşması elektriğin doğasında vardır.
Trifaze besleme yapılmazsa faz nötr ile işler yürümez bir.
İkincisi de fazlara eşit yük dağıtılması için her evin trifaze beslenmesi gerekir bence. Evdeki özel linyeler (fırın, çamaşır mak. blaşık mak.) üç faza dağıtılırsa eğer tedaş dengesiz yüklerden büyük ölçüde kurtulur.
 
Arkadaşım bu söylediğin üç faz durumundan olamaz pano bağlantılarında bir yanlışlık vardır. Hemde gönderdiğin çizim yalnış gibi. Ekte gönderdiğim çizim gibi olması gerekir, ve nötr kopsa dahi 380v ikiye bölüneceğinden dediğniz gibi lamba patlama problemi olmaz.
 
aykut19 ' Alıntı:
Arkadaşım bu söylediğin üç faz durumundan olamaz pano bağlantılarında bir yanlışlık vardır. Hemde gönderdiğin çizim yalnış gibi. Ekte gönderdiğim çizim gibi olması gerekir, ve nötr kopsa dahi 380v ikiye bölüneceğinden dediğniz gibi lamba patlama problemi olmaz.
aynı şeyi anlatıyorsunuz sayın aykut bey nütr kopar ise diğer faz cihaz üzerinden devreyi tamamlıyor buda 380 ediyor çizdiğiniz şemayı daha dikkatli incelerseniz aynı arızayı oradada görebilirsiniz evet arkadaşın çiziminde hata var fazların hepsi nütrle birleşmiş zaten sistem çalışmadan kısa devre var çizimde
 
Arkadaşlar haklsınız çizimde küçük bi hata var düzeltip ekliyorum yine.
gençarkadaş haklısın trifaze dağıtım yüklerin eşit dağıtılması adına daha iyi. Ancak konuda bahsettiğim gibi sadece bir blokta 149 Ad daire var. Bu daireler çok küçük, her dairede 10 tane priz sortisi var. Daireleri 3 ayrı faza bölüştürerek ana panodan beslemesini sağlarsakta yük dengelenebilir. Prizlerde zaten 220 V olduğundan gerilim düşümü açısından trifaze beslemekle, monofaze beslemek arasında fark olmaz. Yineliyorum yaptığımız projede 10 sortilik konutun trifaze beslenmesi hiç gerekli değil bence.

ekranalntsb.jpg
 
arkadasım bence 10 sortılık konut a gore dusunme genel guce gore trı faz kulanılıyor..ve tedas artık butun evlere trıfaze dagıtıyor ister 5 sortlı ev olsun ister 20 sortılı bence artık 220 v dagıtım kalktı .............saygılarımla
 
Arkadaşlar ben otomasyoncuyum.Nötr kopması yüzünden 4 adet inverter ardarda patladı.yükler eşit olursa arkadaşın dediği gibi 190 volta düşer.Ama bu pratikte imkansız.Hangi alıcınn direnci düşükse 380 ona yüklenir.Ve patlatır tabi daha sonrada diğerlerini patlatır.
Tek faza bağlasak bütün alıcıları dengesizlik oluyor.Bunun bir çaresi olmalı.Ama ne?Faz koruma rolesi demeyin o algılayıp kontağını açana kadar olan oluyor zaten.
 
aynı sorunu 2 defa bende yaşadım

r , s , t fazları alıcıdan geçtikten sonra nötrde birleştikleri için nötr olmazsa nötr hattı üzerinden diğer faz geçerek 380 geçiriyor makinalar üzerinden . eğer sistemdeki koruma elemanlarınızı uygun seçmiş iseniz makinmalarınızı yanmadan koruyabilirsiniz.
 
arkadaşlar elimizde 3 lamba var ve bunlara birer faz veriyoruz, ve lamba çıkışlarınıda köprülüyoruz . yıldız bağlantı yapmış olduk lambalar yanar, yani nötr kullanmadık. herhangi bi hasar görmez. peki bu söylediğim şey bu konuyla ilgili değilmi?çalışan cihazlar nasıl hasar görüyor, yani burada yıldız bağlantı olmuyormu?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,771
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst