Nötr de faz fazda nötr gözükmesi

Katılım
22 Tem 2024
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
41
Dostlar selamun aleyküm. Dalgıç pompa arızası için bir fabrikaya gittim. Fazda da nötrde de kontrol kaleminin yandığını söylediler. Hemen nötr kopması olduğunu düşündüm Dağıtım panosuna baktım orada da aynı. Sırasıyla adp ve trafo panosuna baktım orada da sorun aynı.
R-S fazı kahve ve gride yanıyor T fazı mavide (nötrde) yanıyor ancak siyah kabloda kontrol kalemi yanmıyor.
Trafonun yıldız noktasında kopukluk olduğunu düşündüm fabrikayı durdurdum trafo adp şalterini indirdim siyaha faz maviye nötr geldi. Ölçü aletiyle kontrol ettim RST üç faz 380 faz nötr arası gerilim 220 volt yani sorun yok. Ancak şalteri kaldırdığımda yine fazlar arası ve faz nötr arası gerilim stabil ancak kontrol kalemiyle bakınca faz siyah renkten mavi renke atlıyor.
Madem şalteri kapatınca düzeliyor deyip sorunlu bölgeyi aramaya başladım. Tüm DP ana şalterlerini kapatıp tek tek kontrol ettim. Kompanzasyon şalterini kaldırınca bu durum yaşanıyor. İlginçtir yeni bişe görüyorum deyip arızalı kondanstör mü yapar şönt reaktörü mü yapar diye tüm yük ayırıcıları ve reaktif kontrol rolesinin şalterlerini indirdim tek tek açıp sorunu görmek için. İlginçtir yine kompanzasyon şalterini kaldırınca durum aynı. Şalterden başka devrede hiçbir kesici aktif olmamasına rağmen bu yaşanıyor. Şalter böyle bişe yapar mı? Değişim maliyetli olduğu için gözden kaçırdığım birşey var mıdır boşuna şalteri değiştirmeyelim diye fikrinizi almak istedim
 
Çıkışlardam birisinde toprak teması olmalı ! .Çıkış şalterlerini teker teker indirerek durumu tekrar kontrol edin.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…