Nötr Kesiti

trend kelimesi, teknik bir izahtan uzak olduğundan başka teknik açıklamalar gerekiyor. Trafoda, nötr kesiti ana kesitin yarısı olduğu için kesiti artımak şeklinde değişikliğe gitmek zorunda kalan var mı?

Trend kelimesinin nesini beğenmediniz diycem ama iyice abartmış olacağım. Haklısınız, tuhaf olmuş. Uyarınız için teşekkür ederim.

Konu için ekli linkte bir döküman var, ben okuyorum belki sizinde işinize yarar.

http://www.leonardo-energy.org/webfm_send/2739
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn scorpion; Mesleki uygulamarınız boyunca ve görmüş olduğunuz tesislerde, kullanılan kesit neydi? Nötr kesiti faz kesitinin yarısı olduğu için, özellikle trafo kısmında, hiç değişiklik yaptınız mı?

Dün akşam smile net'in azizliğine uğradım o yüzden cevap yazamamıştım. İki tesiste bu başıma geldi birisinde busbar sisteminin başladığı nokta ile ana pano arasındaki nötr kablo kesiti arttırılmıştı ve harmonik filtre sistemi kurulmuştu. Diğerinde de ana pano trafo arası nötr kesiti arttırılmıştı(Nötr iletkenindeki ısınmadan dolayı). Genel olarak uygulama projelerinde nötr kesiti faz kesitinin yarısı şeklindedir.
Konuyla ilgili dökümanı incelemenizi tavsiye ederim;
http://www.elenke.org/files/GKUK.3.5.1.pdf
 
3. Harmonik ile ilgili elimde detaylı dokuman mevcut isteyen arkadaşlar var ise mail aracılıgı ile gonderebilirim buraya eklenti ekleyemiyorum çunkı.
 
3. Harmonik ile ilgili elimde detaylı dokuman mevcut isteyen arkadaşlar var ise mail aracılıgı ile gonderebilirim buraya eklenti ekleyemiyorum çunkı.


3elibrahim arkadaşımızın bahsetmiş olduğu bilgiler ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • 3. harmonik T.Odaaşı.rar
    70 KB · Görüntüleme: 57
Yukarıda paylaşılmış olan dosyalardan ve özellikle sn Fahri Bey'in paylaşmış olduğu Turgut Odabaşının hazırlamış olduğu dosyadan anladığım kadarıyla, 3. harmonik akımını 1 fazlı cihazlar meydana getirmektedir. Bu durumda yükün büyük bölümünü 3 fazlı cihazların oluşturduğu bir tesiste, nötr iletkenini faz kesiti ile aynı seçmenin tesis kurulum maliyetini artıracağı göz önüne alındığında ve bir hesaplama kriteri henüz paylaşılan dosyalarda mevcut olmadığından, nötr iletkenini faz iletken kesiti ile aynı seçmek gerekmez. Tesis kurulup işletilirken, sorun ortaya çıkacak olursa, yine Fahri Bey'in paylaşmış olduğu Turgut Odabaşının hazırlamış olduğu dosyadan anlaşılacağı üzere, nötr iletkeni üzerine bağlantı tipine göre THF konularak sorun giderilebilir.

Kaldıki çoğu tesis yüksek güce göre boyutlandırılıyor. Bu nedenle bence özellikle trafodan ana panoya kadar olan kısımda nötr iletkenini büyük seçmenin bir gerekliliği yok. kesitin yüksek seçilmesi gelse gelse bakırcının işine gelir...
 
Konu ile ilgili TEDAŞ / BEDAŞ / EMO / TMMOB yönetmelikleri ne diyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,821
Mesajlar
920,768
Kullanıcılar
450,910
Son üye
Beyazıt_34

Yeni konular

Geri
Üst