Nötr kopmasından korunma yöntemi hakkında

Fikir cimnastiği amacıyla paintte bir çizim yaptım.
NÖTR.png

Şeklimizde mahalle trafosundan itibaren son cihaza kadar bağlantı temsil edilmiştir.
Devreye usulen KAR ve Sigorta grubu (FUSE) da konulmuştur.
Temsili 3 faz için 3 ayrı yük ifade edilmiş olup, her bir yük farklı güçlerde olabilmektedir.
Resimde nötr kopukluğu dahil her türlü senaryo oluşturabilir, C1-C2 veya C3 yüklerinden herhangi birisinin yanıp bozulabilmesi için her olasılığı tartışabiliriz.
Örneğin şebeke nötr hattının kopmasını ele alabilir, veya iç tesisattaki bir nötr hattının kopma senaryosu incelenebilir.
 
Dünya literatüründe nötr kopması diye bir olasılık bulunmamaktadır.
(en azından ben duymadım)
Nötr kopması ancak şebeke sistem hatlarında ise aboneler arası dengesiz gerilim oluşumuna sebebiyet verir ki, ilmine uygun bir şebeke hattında böyle bir olasılık olamaz.
Bazı olasılıklar.
1) Doğa koşullarından dolayı nötr kopması.
Doğal koşullar hiç bir sebeple nötr hattına saldırıda bulunamaz. Doğal koşullar zayıf iletkeni koparıyorsa sadece nötrü değil başka bir iletkeni de kopartabilir.
2) Bağlantı yerlerinin aşınıp kopması.
İnsan hatasıdır. Teknik bu kadar gelişmiş ve hava koşullarına karşı bir çok dayanıklı ürün bulunmasına rağmen, paslanabilen veya zamanla deforme olabilen bir bağlantı düşünülemez. Bağlantı yerlerinin ilmine uygun malzeme veya teknikle yapılmaması tamamen insan hatasıdır.
3) Aşırı akımdan kopan tel.
Külliyen insan hatasıdır. 3 fazlı bir sistemde iki faz devreden çıksa bile nötr hattından geçebilecek max akım o fazın max akımı olabilir. Dolayısı ile nötr iletkeni faz iletkeninden daha ince olamaz.

Gerilim koruma röleleri esas amaç olarak dengesiz yüklenme esnasında belli oranda gerilim yükselmelerine karşı geliştirilmişlerdir. Sadece nötr kopmaları değil, şebeke hattında meydana gelebilecek aşırı gerilimler dahi baz alınarak geliştirilmişlerdir. Olası olarak max 240V olması gereken herhangi bir faz gerilimi kazara 260V a dahi ulaşsa cihazların korunması gerekmektedir.

Literatürde her abone kendi işletme topraklamasını kendi yükünü kaldırabilecek seviyede iyi topraklama yaparsa, zaten kendi nötr hattını oluşturmuş olacaktır. Bu hattan önceki nötr kopmaları aboneyi etkilemeyecek veya çok az etkileyecektir.
Takdir edilecektir ki bir abonenin kendi yükünü karşılayabilecek işletme topraklaması 1-1.5m lik bakır çubukla yapılamaz.

Bahsettiğiniz şey nötr hattına kendimizin oluşturduğu ayrı bir topraklama hattını bağlamak mıdır? Bu durumda trafo çıkışı yıldızda yapılan topraklamanın kopması sonucunda abonelerin nötr hattı bizim nötr hattına bağladığımız topraklamaya çıkış vermez mi? Meskende bu senaryoyu kaldıracak topraklama olması pek mümkün değil gibi.
Acizane ben de bir fikir vermek istiyorum büyük ölçüde işe yarayacağını düşünüyorum.

30 Voltluk bir tane varistör alıp nötür ile toprak arasına bağlıyorum. Nötr kopunca toprak hattına varistör üzerinden voltaj gidince kaçak akım rölesi anında atıyor :D ucuz ama etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Varistörün patlayıp spark sonucunda yangın çıkarma olasılığından dolayı güvenli bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.

Teşekkür ederim yorumunuz için.
Elinizdekiler artısı eksisi ile ürünler bunlar .
Bu tip ürünler çok konuşulur ve çok yorum yapılır .

Bana göre wifi özelliğini ilk sıraya konulması benim açımdan gereksiz
( Özel yerler ve özel proje için olabilir )

Sonuç : Neye göre ürünü seçmek .




Satın aldım iki adet. Deneyip göreceğiz. Wi-Fi özelliği solar panelinde izleme yapacağım için benim açımdan önemli. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım latch kontaklar kısa zamanda bozulmaz.
 
Son düzenleme:
Bahsettiğiniz şey nötr hattına kendimizin oluşturduğu ayrı bir topraklama hattını bağlamak mıdır? Bu durumda trafo çıkışı yıldızda yapılan topraklamanın kopması sonucunda abonelerin nötr hattı bizim nötr hattına bağladığımız topraklamaya çıkış vermez mi? Meskende bu senaryoyu kaldıracak topraklama olması pek mümkün değil gibi.
Yukardaki şekilde tek bir abone prensip olarak çizilmiştir.
Dilersen sen birkaç tane daha abone bağlayabilir, nötr hattını farklı yerlerden kopartarak olası hasar durumları için hesaplama yapabilirsin.
Topraklamanın kuvveti için de şöyle bir test yapabilirsin.
1.5 metrelik standart topraklama çubuğuna muhtelif yükler bağlayarak toprağa giden akımı ölçersen bir mesken için gerekli topraklama akımını hesaplayabilirsin.
 
Çok çok düşük bir ihtimal ama oldu ya...
Ekli dosyayı görüntüle 108647


Bunun gerçekleşme ihtimali daha yüksek

Ekli dosyayı görüntüle 108648
Dağıtım trafosu ortak topraklaması ayrılırsa tüm mahalledeki cihazlar yanar. Bu tür aksaklığın olabilme ihtimali yoktur. Ancak kasten yapılabilir. Bilim uğruna bu ihtimal olmasa bile incelenmeye değerdir.
İkinci resimdeki nötr hatları üzerinde olan yuvarlak siyah kalın noktalar BARA'ları temsil etmektedir. Her iki BARA da çok özel bağlantılarla yapılmalıdır. Buralardaki bağlantıların ciddiyeti zaten bellidir.
Ancak takdire şayan bir araştırma yapmışsın. Doğrudan şebeke nötr hattını kesmiş olsaydın köteklenecektin :D
Burada kendimin almış olduğu eğitimden bir mevzu belirtmem lazım.
Zamanında bu dersleri incelerken meskenlerde 3 fazlı sistemlerde her faza ait dönüş hattı (NÖTR) diğer fazların nötr hattından bağımsız yapılması gereklidir diye öğretilmişti.
O yıllarda kendimce ne gereği var yaaf diye karşı çıkmış olsam da zamanla bunun önemini kavramıştım.
Şebeke tarafı için sorumluluk şirkette olduğu için bizlerin yapabileceği birşey yoktur. Ancak bina panosu ve tesisatı ilmine uygun yaparsak, nötr kopması olasılığının hemen hemen hiç ihtimal dahilinde olmadığını kavramış oluruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,544
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst