Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Nötrün kelime anlamı yüksüz,boş olarak ifade edilir.3 fazlı sistemlerde yıldız köprüsünün birleşme noktası nötr kabul edilir.Bir fazlı sistemde nötr önceki mesajda anlatıldığı gibi elektrik santralındaki jeneratörün uygun yerinin santralda topraklanarak aynı zamanda enerji nakil hatlarına da bağlanmasıyla elde edilir.
 
arkadaş ben seni anlıyorum.Sen demek istiyorsun ki bu bu nötr ucu nereden geliyor demek istiyorsun.Bence topraktan gelmiyor .Öyle olsa toprak ucu ile arasında fark olmazdı.Bazı arkadaşlarımızın yazdığı gibi trafoların yıldız noktasından başka bir nötr ucu düüşünemiyorum.Ama elektriki olarak bu iki uç arasında ne fark vardır dersen, onu bilemiyorum. Aslında kanayan bir yaraya parmak bastın :) Şaka bir yana diğer cevaplar da beni çok tatmin etmedi.
 
İki nokta arasındaki yük farkına potansiyel fark denir. Bu potansiyel fark, voltajı oluşturur. 3 faz bir sistemde aralarında 120 şer derece olan 3 sinusoidal voltaj vardır. Bunların kendi aralarında belli potansiyel farkları vardır. 3 faza eşit dirençler bağlayıp birleştirdiğimizde, temas noktası nötr dür. Yani her faz ile arasındaki potansiyel farkları eşittir. Fakat bu nötr ile toprağın aynı olduğu anlamına gelmez. Buradaki nötr, sadece birleştirdiğimiz 3 fazın nötürüdür ve toprakla arasında voltaj ölçülebilir.

Grafikler
300px-Three_phase_voltages.png


Dikkat ederseniz yatayda herhangi bir noktada 3 fazın büyüklüklerini topladığınızda hep sıfır oluyor....
 
Sayın Aykanat demişsinizki İki nokta arasındaki yük farkına potansiyel fark denir. Bu potansiyel fark, voltajı oluşturur. 3 faz bir sistemde aralarında 120 şer derece olan 3 sinusoidal voltaj vardır. Bunların kendi aralarında belli potansiyel farkları vardır. diğer arkadaşların dediği gibi
nötr sıfır noktası ise fazlarla nötr arsında neden voltaj olusuyor voltaj oluşumunun sebebi değiniz üzere potansiyel farktır . size sorum şu olacak faz faz arası yüklü ayrı noktalar ise nötr neden sıfır nokta yani yüksüz nokta faz nötr arası ölçüm yaptığımızda bi voltaj olduğunu görüyoruz bu potansiyel fark anlamına gelmezmi ? buradaki ifadelere göre bakarsak nötrde bir yük durumundadır.
bunu nerden çıkardın dersen iki nokta arasında potansiyel fark var ise yüktür demişsiniz nötr faz arasındada bi potansiyel fark var olduğuna göre ozaman nötrde bi yüktür diye düşünüyorum.

bu konu hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.
<<<<<<saygılarımla>>>>>>
 
sevgili arkadaşlar bende kısacık bir bilgi vereyim nötürün yani
(mp) nın açılımı main point (ana nokta)anlamına gelir yani yıldız noktası tabir ettiğimiz ana noktadır
 
Evet nötr de bir yüktür, zaten nötr yüksüzdür diye bişey demedim. Fakat 3 fazın orta noktasıdır ve bu 3 fazla arasındaki yük farkları toplamı eşittir. Dikkat ederseniz anlık yük farkından bahsetmiyorum.

Bunun yanında başka nötrle yada toprakla arasında da voltaj ölçülebilir, farklı 2 trafonun çıkışlarının nötrleri arasında mesela...
 
sayın aykanat aydınlatıcı bilginden dolayı teşekkür ediyorum.
 
trafonun yıldız noktasında gelen iletken var ya işte o nötr dür :)
 
peki bir alternatörün yıldız noktası yerine fazlarından birini dışarı nötür olarak versen bizim yıldız noktası ne olurdu? ve tanımlandığı gibi yıldız noktası gerçekten nötür olurmuydu o zaman da?

Bence tam tatmin edici cevap yıldız noktası nötürdür demek değildir. nötür sistemin referans noktasıdır. (örn. 3~ fazlı sistemde yıldız noktası sistemin referans noktasıdır yani nötürü dür)

peki tek fazlı bir alternatörde nötür neresidir? (gene yıldız noktasımı? :))
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,220
Mesajlar
934,504
Kullanıcılar
453,407
Son üye
Ergün44

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst