Nötr Topraklama Direnci Hk.

Sn. fgencal ve Sn. tknsyn abime açıklamaları için çok teşekkür ederim. NTD'nin çalışma prensibini çok iyi anladım. Burada benim kafamı karıştıran nokta şuydu. Ben toprağı 0 (sıfır) potansiyel olarak düşündüğümden arıza akımının bu noktada direk toprağa aktarıldığını düşündüm. Halbuki (sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla) toprağı bir iletken olarak kabul etmemiz gerekiyor. Arıza akımı, bu iletken üzerinden, takip ettiği yol üzerindeki NTD'den de geçerek akım kaynağının nötr noktasına ulaşıyor. Buraya kadar özetlediğim kısım doğru mudur?

IT şebekeden bahsediyoruz, fotodaki NGR yerine 230V/40W akkor flamanlı ampul bağlı olsa ve fazın biri toprağa temas etse ne gözlemleriz?

not: fazlar arası gerilimi 400V kabul ediyoruz.
Buraya kadar yazılanları doğru anladıysam ampulün enerjilenmesi ve aydınlatma yapmasını beklerim.
 

yıldız noktasını direkt topraklarsan toprağın potansiyeli sıfır olur.
 
Evet doğrudur.
 
gönderdiğiniz fotodaki senaryoda toprağın potansiyeli nedir?
Siz başka bir nokta yakaladınız galiba benim söylediklerimde . İşte benim sorun yaşadığım nokta orasıydı. Potansiyeli 0 olan toprak ile iletken olan toprak kısmını tam olarak kavrayamamıştım. O nokta ile ilgili bir açıklama ekleyebilirseniz çok iyi olur. Teşekkür ederim.
 

fotodaki gibi fazın birini alıp topraklama kazığıyla toprağa iletirsek artık toprağın potansiyeli faz potansiyeline eşit olur. avometreyi gerilim moduna ayarlayıp toprak ile yıldız noktasını ölçerseniz yaklaşık 230V, toprakla diğer fazlar arası gerilimi ölçtüğünüzde de yaklaşık 400V görürsünüz.

şimdi gelelim ''yıldız noktasını direkt topraklarsan toprağın potansiyeli sıfır olur'' ne anlama geldiğine. böyle bi senaryoda fazın birini topraklama kazığıyla toprağa iletirseniz ne olur?! yüksek potansiyelli faz ile alcak potasiyelli toprak yani yıldız noktası kısa devre olur.

sözün özü:
toprağın kendiliğinden sıfırlama özelliği yoktur
toprağa faz verirsen potansiyeli faz potansiyeli olur
toprağa yıldız noktasını verirsen potansiyeli sıfır olur
toprağa tohum verirsen ağaç olur
kısaca toprağa ne verirsen o olur
 
Anladım teşekkür ederim. Peki saçma gelebilir ama başka bir şey soracağım. Koruma topraklamasında bir nevi faz iletkenini direk topraklamış olmuyor muyuz? (Koruma topraklamasında amaç gövdeye akan kaçak akımı toprağa iletmek sanırım ondan dolayı aynı şey değil ama yine de sorayım dedim.)
 

sorunuzu tam anlayamadım ama koruma topraklamasıyla meydana gelen hata akımını toprağa ileterek koruma elemanının açmasını sağlıyoruz.
 
sorunuzu tam anlayamadım ama koruma topraklamasıyla meydana gelen hata akımını toprağa ileterek koruma elemanının açmasını sağlıyoruz.
Tamamdır ben anladım teşekkür ediyorum.


Ekleme: Son olarak şunu sorayım. NTD olmadan trafo yıldız noktasını direkt toprakladığımızda toprak ve nötr noktasının potansiyeli 0 olduğunu biliyoruz. Bu durumda arıza akımı, toprakta sonlanıyor mu yoksa yine yıldız noktasına ulaşan bir arıza akımından bahsedebiliyor muyuz?
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…