Nötr yerine toprak bağlanan lamba tesisatı

şef ustam doğrudur her 220v ölçtüğümüz üreteçte nötre garanti gözüyle bakmamak lazım daha doğrusu basit ölçü aletleriyle bu hataya düşmemek lazım
çünkü bazen topraklama o kadar güzel oluyor ki nötrden de daha sağlıklı oluyor
 
uyduruormusun sen ya projede bunu sen nasıl gördün
uydurmuoorum ! (Öncelikle türkçenizi düzeltmenizi istirham ediyorum)
Yazıyı baştan iyi okusaydınız, tesisatta normal buat olmadığı, 20 x30 cm. ölçülerinde sıvaaltı klemensli, nötr ve toprak baralı bir dağıtım sisteminden bahsediliyor. Bir dairede 4 adet var. Ve her buatın projede resmi var. Ben bile bu sistemi ilk defa burada gördüm.
 
evimde nötr toprak bir :).
salak herifler heryerde aynı bağlantıyı yapmışlar...
çok sakat bi durum.
Sürekli kaçak elektrik var eşyalarda :S
 
dediğiniz gibi nötr ve toprağın aynı bağlanması çok sakat bir durum. Bildiğim kadarıyla kaçak akım rölelerinin değeri 30 mA, 300 mA yangın koruma röleleri şartnameler gereği kullanılması gerekiyor. Fakat kullanılmazsa (bir şekilde kabul ettirilip) herhengi bir kaçak durumunda 30 mA den fazla akım çekildiğinde atacaktır.

İnsanlar 30 mA den fazla akım almamaları gerekiyor, biliyorsunuz.

Örneğin bu konuyu yazan arkadaş gibi düşünelim. Eğer sigorta değil de kaçak akım rölesi atıyorsa her zaman fazdan toprağa bir akış vardır. Anahtar açılınca olduğuna göre bu işi sen yapıyorsun demektir. Tesisat kontrol edilince hata görülmüş nitekim. Biraz sakin kafayla düşünülünce hemen de nasıl çaresine bakılıyor :)
 
tecrübe böyle oluyor işte sğl..paylaştığın için
 
Arkadaslar yukarida yazilan notrun topraga baglanmasi olayi cok kez basima geldigi icin artik direk buattan veya dagitim panosuna kadar takip ediyorum ve genelde burda bir ariza var kac kisi geldiyse bulamadi denilen arizalarin yuzde 60 bu tip baglanti hatalarinda oluyor(kombi.sofben )vs montajinda aciga cikiyor.
 
dediğiniz gibi arkadaşlar toprağın nötr e bağlı olması çok tehlikeli bir gün bir binada başıma geldi giriş katında oturanlar bizim elektrikli eşyalar elektrik çarpıyor ama sürekli olarak değil bazen diye beni çağırdılar en az 2saat kontrol ettik evin tesisatını ve sorun 4 katta çıktı 1 hafta önce ani su ısıtıcı taktırmışlar takan arkadaşlarda toprakla nötr ü birleştirmiş ve bir şekilde 4. kattakiler şofbeni açınca diğer katlardakiler elektrik çarpılıyor daha sonra harici topraklama çektik ani su ısıtıcıya...
 
Arada bir herkes tecrübelerini yaz sa ne kadar güzel olur .teşekkür ediyorum ustalara.:)
 
zaten en sağlıklı kontrol kalemi seri lambadır hemde çift ampüllü olan çünkü o hem 220 hemde 380 v ölçmek için en idealidir sönük yanarsa 220 parlak yanarsa 380 demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,872
Mesajlar
921,195
Kullanıcılar
450,995
Son üye
asafff

Yeni konular

Geri
Üst