Nötr yerine toprak bağlanan lamba tesisatı

Arkadaşlar !
Ben bir sitenin teknik servisinde çalışıyorum. Sitemize yeni taşınan bir ailenin avize montajlarına yanımda çalışan elemanı gönderdim, hepsini monte edip,geldi.
- Ya usta ! lambaların hepsi tamam ama salondaki avizenin biri çalışmıyor. Anahtarı açınca kaçak akım rölesi atıyor, sorun avizededir diye söktüm prize taktım prizde yanıyor dedi. O gün vaktim olmadı. Bugün tekrar çağırınca mecburen gittim.

Hakikaten elemanın dediği gibi. Anahtarı açıyorum, çat röle atıyor. Mavi nötr, 2 tane de kırmızı kablo anahtar dönüşü faz. Acaba boru içinde kablolar soyuldu da birbirine değiyor olabilirmi diye düşündüm. O zaman sigorta da atardı ama sigorta atmıyor. Ölçü aleti ile ölçüyorum 220 v. net geliyor. Daire iç tesisatında kapı yanlarında bildiğimiz standart buat sistemi yok. Salonun ve mutfağın bütün kabloları mutfakta bulunan 20*30 cm ölçülerinde dağıtım kutusu var, hem anahtar kabloları hem de lamba kabloları dağıtım kutusuna geliyor, bütün kablolar orada klemensler ile bağlantı yapılıyor.

Evin hanımıda yanımdan bir an olsun ayrılmıyor.

-Usta seni çok uğraştırdı, istersen bırak, o lambayı takmayız ne yapalım diyor. Ama benim hiç bırakmaya niyetim yok

Projeyi alıp gittim. Şemayı takip ederek salon lambasının kablolarını buldum, fazlar doğru klemenste, gelgelelim nötr kablosuna. Ne yapsalar beğenirsiniz. Mavi renkli nötr kablosu sarı-yeşil kabloların arasında toprak barasına bağlı.

Ohh be ! arızayı bulmuştum. Hemen nötr kablosunu toprak barasından söküp, nötr barasına bağladım. Avizeyi tekrar yerine taktım, gelip anahtara bastım. Avize yandı. 2 saatlik uğraşıdan sonra nihayet başarmıştım. Kadın benden daha çok seviniyordu.

Bunca yıllık tecrübeme rağmen bir şey daha öğrenmiştim.

Demek oluyorki ; ölçü aletiyle ölçtüğümüz her 220 v. 220 v. değilmiş. HOŞÇAKALIN
Bu arıza tespiti için ilgili odanın sigortasını buduktan sonra tüm sigortaları indirdikten sonra avizenin faz nötr uçlarını birleştirip, sigorta kutusuna gidip ölçü aletini Ohm kademesine alıp ilgili odanın sigorta çıkışı ile nötr ve toprak arasındaki direnclere bakılıp bulunabilirdi diye düşünüyorum?
 
Peki;

Kaçak akım rölesi kullanılmayan bir sistemde, böyle bir durum söz konusu olsaydı lamba yanacaktı muhtemelen. Ayrıca; lambanın harcadığı güç miktarı sayaç tarafından ölçülemeyecekti. Çünkü sayaca faz girip çıkmış fakat nötr yerine toprak üzerinden devre tamamlanmış olacaktı. Yanılıyor muyum?
 
zaten en sağlıklı kontrol kalemi seri lambadır hemde çift ampüllü olan çünkü o hem 220 hemde 380 v ölçmek için en idealidir sönük yanarsa 220 parlak yanarsa 380 demektir.

Seri lamba son derece tehlikeli bir cihazdır. Çünkü bu yüzden benim bir arkadaşımın hayatına mal oldu malesef.:(:(:(

En doğrusu ölçülecek gerilime uygun ölçü aletidir.
 
Peki;

Kaçak akım rölesi kullanılmayan bir sistemde, böyle bir durum söz konusu olsaydı lamba yanacaktı muhtemelen. Ayrıca; lambanın harcadığı güç miktarı sayaç tarafından ölçülemeyecekti. Çünkü sayaca faz girip çıkmış fakat nötr yerine toprak üzerinden devre tamamlanmış olacaktı. Yanılıyor muyum?

Evet yanılıyorsunuz sn nefer87 çünkü sayacın akım bobininden geçen akım miktarıdır önemli olan o akım manyetik alan yaratıp diski çevirir, gerilim bobini zaten enerjilidir. Prizde yada aydınlatma linyesinde nötr yerine toprak kullandım sayaç yazmaz diye bir olay yoktur. İyi bir topraklama varsa faz-toprak 220V ise geçen akım nötr'dekiyle aynı olacaktır. (Kaçak akım rölesinin olmadığını fazrediyoruz.) Sayaç giiriş nötr'ü kesilirse gerilim bobini devresini tamamlayamadığından görev yapmaz ancak o zaman sayaç yazmaz. Bu bahsettiğim mekanik sayaçlar için geçerli elektronik sayaçlarda da durum aynı olmalı.
 
sayın FullAs ın dediği doğrudur.trifaze sayacın nötr girişi yanmıştı.nötr sayaca girmeden direk verdik.sayaç yazmıyordu.
 
arkadaşlar benimde başıma tam tersi geldi sulama koop kuyu pompa panosunda nört yoktu kontaktör yanık değiştirmem gerekli söktüğüm kontaktör bobini 380 v takacağım 220 v baktım çareyi toprakta buldum 1,5 mt eloktroliz çubuk işime yaradı çalıştırdım topraklama ile kontaktör çalıştırdım zorunlu oldu hala çalışıyormu bilmiyorum
yaptığım o sezon çalıştı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,872
Mesajlar
921,195
Kullanıcılar
450,995
Son üye
asafff

Yeni konular

Geri
Üst