Ali_Rıza
Katılımcı Üye
- Katılım
- 4 Ara 2009
- Mesajlar
- 1,260
- Puanları
- 58
- Yaş
- 41
Şu şekilde açıklamaya çalışayım:
Yalıtım trafoları pano içerisinde -genellikle kumanda için-kullanılan topraklanmamış trafolardır.Çıkış gerilimi 220v olabilir.Bunların iki ucuda toprağa karşı aynı gerilimi gösterir.Birini tutarsanız çarpılmazsınız.Ancak herhangi birini topraklar ve diğerini tutarsanız (220v ise) forum üyelerinin başsağlığı iletilerine sebep olursunuz.
Yalıtım trafoları topraklanmadığında çarpmadığına göre(5000v civarı ateşleme trafoları çarpar)Akım toprağı sadece iletken olarak kullanıyordur.
Aksi durumda uçlardan birini ellediğimizde akımın toprağa akması ve trafonun işlevini yerine getirmemesi gerekirdi.
20yıl içinde başıma çok şey geldi.Nötrde gerilim yükselmesi gelmedi.Bu yüzden konu ilgimi çekiyor.Ancak şunu düşünüyorum:
Toprak nötr gerilimi niçin 50v dan fazla olmamalıdır?Bu gerilim insan hayatını riske edecek gerilimdir.İyi topraklanmış bir sitemde normalde nötre temas hiçbir soruna sebep olmaz.Ancak yıldız noktası kaymış nötr-toprak gerilimi yükselmiş bir sitemde: nötre temas anında akımın bir bölümü bizim üzerimizden toprağa oradan işletme topraklaması yoluyla yıldız noktasına akar.sonuç annem evde helva pişirir.
Söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Ama sonuçta nereye vardığımızı anlamadım.
Bu arada biraz izolasyon trafolarını araştırdım. Trafolardaki genel prensip gerilim farkı üretmek. İzolasyon trafosunda nötr olmadığından (monofaze jeneratörler gibi) bir fazı alıp toprağa deydirdiğimizde bir problem olmuyor. Çünkü sadece o fazın o ucunun gerilim referansını "0" yapmış oluyoruz. Trafo da sargıların diğer uçlarının gerilimlerini ayarlıyor. Mesela monofaze izolasyon trafosunda 2 uç da toprağa göre 110v diyelim. Uçlardan birini toprağa bağlayınca diğer uç hoop 220v oluyor. Şimdi gelelim trifaze yıldızı topraklanmış trafomuza. Bu trafoda gerilim farkı yıldız noktasına göre boyutlandırılacak şekilde dizayn edilmiş. Yıldız noktasını toprakladığımızda diğer faz gerilimleri de bu duruma göre değerler alıyor. Ama bu durumdayken fazlardan birini toprağa deydirimizde trafo saçmalamaya başlıyor tabi. Referansını topraklanmış yıldız noktasına göre mi yapacak, yoksa topraklanmış fazına göre mi? Bu yüzden kafası karışıp sinirleniyor ve bizi çarpıyor.
Bu arada hala nereye vardığımız anlayamadım. Bu gece pek uyumadığım için kafam çok bulanık.