nötr yerine topraklama

Nötr-toprak arasında oluşan gerilim,nötrden geçen dengesiz akımdan kaynaklanır.Akımların
dengesizliği nedeniyle,nötrden,matematiksel olarak In = karekök ( I1 kare + I2 kare + I3
kare - I1 * 12 - I1 * I3 - I2 * I3 ) kadar akım geçer.Akımların eşit olması durumunda,ifa-
denin sıfır olacağı görülmektedir.

üstad anlatamadım galiba. sorum şu=
işletme topraklamasının olması gereken maximum değer = 52,5V(olmasına izin verilen max nötr voltajı / nötrden geçebilecek en büyük dengesizlik akımı anlatımı doğru mu? çünkü verdiğiniz dökümanda işletme topraklamasının olması gereken değer=52,5V / trafo ana şalter akım değeri yazıyor.
 
Bu değer,yeni yönemeliklerde 50 volttur.

Hocam benim takıldığım konu o voltaj değeri değil. Ben ve bazı arkadaşlarım nötr geriliminin oluşma nedeninin işletme topraklaması üzerinden geçen dengesizlik akımı olduğunu savunuyoruz. Sizin up-load ettiğiniz bu dökümandaki yazıların da bizim tezimizi desteklediğini düşnüyorum. Siz katılıyor musunuz bize?
 
Ben de aynı şeyi söylüyorum.Nötrdeki akımı düşüremediğiniz sürece,nötr-toprak gerilimini
düşüremezsiniz.
 
Ali Bey
İşletme topraklamasından akan akım konusundaki tartışmaları izlemiş biri olarak kısa bir özet çıkardım:
R fazı 50A,S fazı 100A,T fazı 250A çeken dengesiz yüklenmiş bir trafomuz var.Bu durumda In=180A olmaktadır.
Bu akım nötr kablosu üzerinden yıldız noktasına akar.Kablonun direnci dolayısıyla nötr kablosu üzerinde bir gerilim düşümü olur.(azami 50V olmasına izin verilir)
Sav 1:yıldız noktası topraklanmamış sistemde yıldız noktası kayar ve sistem bu haliyle çalışır.
Sav2:yıldız noktası topraklanmış trafoda ;topraklama kablosu üzerinden 180A lik dengesizlik akımı akar.Bu sayede yıldız noktası :
2a)kaymaz ideal durum bu sayede sağlanır.
2b)kayar ancak toprağa akım da görülür
Sizin düşünceniz hangisi?
Düşüncenizi sorduğuma göre kendiminkini de açıklamam gerekir.
Uygulamada işletme topraklamasından akım aktığını gördüm.Peki bu akım nedir?Ben bu akımın sahadaki donanımın yalıtım hatalarından kaynaklı akım toplamının yıldız noktasına dönüş akımı olduğunu düşünmekteğim.Bir diğer sebep de sahada herhangi bir noktada toprak -nötr teması olması ve dengesizlik akımının toprağı iletken olarak kullanarak yıldız noktasına dönmesidir.

Yıldız noktası kayma durumunda İŞLETME TOPRAKLAMASINI GÜÇLENDİRİN sözü ne anlam ifade eder?
Topraklama işlemi yıldız buşingi dışında yapılmamışsa (dengesizlik akımı yüksek olduğu sürece)bir işe yaramaz.Ya NÖTR kablo kesidini attırmak ya da nötrü bir başka noktadan daha topraklamak gerekir.Bu durumda akım kısmen toprağı iletken olarak kullanacağından Nötr-Toprak gerilimi düşer.
Nötr bir başka noktadan topraklamak TT sistemde mümkünse de genellikleTN-C-S sistemi kullanan trafolu abonelerde ciddi sorunlara gebedir.Her iki sistemin birlikte kullanımından doğacak olası sorunlara ilişkin EMO yazısı bende var.Eklemek isterdim ama hem fabrikadaki sistem hem de benim bilgisayar cahili olmam olası kılmıyor.
Saygılarımla
 
Hocam kusura bakmayın ama yazının içinde kayboldum. Kusura bakmayın. Ben en iyisi kendi sav'ımı yazayım.
Benim düşünceme göre dengesizlik akımının tamamı işletme topraklaması üzerinden toprağa akar. Böyle düşünmemin nedenlerini yazayım;
- Güvenilir olduğunu düşündüğümüz Fahri bey'in koyduğu dosyada işletme topraklamasının olması gereken değer=52,5V / trafo ana şalter akım değeri şeklinde bir ibare var. Şimdi bu 52,5V maximum nötr gerilimi. Trafo şalter akımı da nötrden geçebilecek max dengesizlik akımı. Eğer işletme topraklaması direnci ile bu akımı çarpınca nötr gerilimi bulunuyorsa, demekki bu akım işletme topraklamasından geçiyor demektir. Benim yorumum bu şekilde. Sizin mesajın içinde kaybolduğum için kusura bakmayın.
 
Bu sorunun cevabı, sanırım şu soruda gizli:Akım toprağa mı akar;yoksa kaynağa dönmek için iletken olarak mı kullanır?
Cevabınız toprağa akarsa yalıtım trafoları niye çarpmaz?iletken olarak kullanıyorsa niye toprağa aksın?
 
Bu sorunun cevabı, sanırım şu soruda gizli:Akım toprağa mı akar;yoksa kaynağa dönmek için iletken olarak mı kullanır?
Cevabınız toprağa akarsa yalıtım trafoları niye çarpmaz?iletken olarak kullanıyorsa niye toprağa aksın?

Hocam yalıtım trafoları hakkında bilgiye sahip değilim. Ama yıldızı topraklanmış bir trafoda, trafonun yıldız noktası ile toprak arasında potansiyel fark olması beni bu düşünceye itiyor. Çünkü en basit elektrik formülünden yola çıkarak 2 nokta arasında potansiyel fark varsa ve arada da direnç varsa (topraklama direnci) akım buradan akıyor demektir.
Bu arada geçen mesajınızda nötr kablosu üzerinden geçen akımın kablo üzerinden geçerken oluşturduğu gerilim düşümünden dolayı nötr de gerilim görülebilir demiştiniz. Ama bu gerilim trafonun yıldız boynuzunda da görünüyorsa bunun sebebi kablo olamaz bence. Çünkü zaten yıldız noktasındayız, yani akımın son durağı.
Bu arada Fahri Bey'in koyduğu dökümandaki, az önce yazdığım mesajdaki ibare konusunda hemfikirmiyiz yoksa orada geçen ibareyi yorumunuz farklı mı?
 
Şu şekilde açıklamaya çalışayım:
Yalıtım trafoları pano içerisinde -genellikle kumanda için-kullanılan topraklanmamış trafolardır.Çıkış gerilimi 220v olabilir.Bunların iki ucuda toprağa karşı aynı gerilimi gösterir.Birini tutarsanız çarpılmazsınız.Ancak herhangi birini topraklar ve diğerini tutarsanız (220v ise) forum üyelerinin başsağlığı iletilerine sebep olursunuz.
Yalıtım trafoları topraklanmadığında çarpmadığına göre(5000v civarı ateşleme trafoları çarpar)Akım toprağı sadece iletken olarak kullanıyordur.
Aksi durumda uçlardan birini ellediğimizde akımın toprağa akması ve trafonun işlevini yerine getirmemesi gerekirdi.
20yıl içinde başıma çok şey geldi.Nötrde gerilim yükselmesi gelmedi.Bu yüzden konu ilgimi çekiyor.Ancak şunu düşünüyorum:
Toprak nötr gerilimi niçin 50v dan fazla olmamalıdır?Bu gerilim insan hayatını riske edecek gerilimdir.İyi topraklanmış bir sitemde normalde nötre temas hiçbir soruna sebep olmaz.Ancak yıldız noktası kaymış nötr-toprak gerilimi yükselmiş bir sitemde: nötre temas anında akımın bir bölümü bizim üzerimizden toprağa oradan işletme topraklaması yoluyla yıldız noktasına akar.sonuç annem evde helva pişirir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,235
Mesajlar
934,638
Kullanıcılar
453,441
Son üye
mehmet_kzl34

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst