nötr yerine topraklama


Söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Ama sonuçta nereye vardığımızı anlamadım.
Bu arada biraz izolasyon trafolarını araştırdım. Trafolardaki genel prensip gerilim farkı üretmek. İzolasyon trafosunda nötr olmadığından (monofaze jeneratörler gibi) bir fazı alıp toprağa deydirdiğimizde bir problem olmuyor. Çünkü sadece o fazın o ucunun gerilim referansını "0" yapmış oluyoruz. Trafo da sargıların diğer uçlarının gerilimlerini ayarlıyor. Mesela monofaze izolasyon trafosunda 2 uç da toprağa göre 110v diyelim. Uçlardan birini toprağa bağlayınca diğer uç hoop 220v oluyor. Şimdi gelelim trifaze yıldızı topraklanmış trafomuza. Bu trafoda gerilim farkı yıldız noktasına göre boyutlandırılacak şekilde dizayn edilmiş. Yıldız noktasını toprakladığımızda diğer faz gerilimleri de bu duruma göre değerler alıyor. Ama bu durumdayken fazlardan birini toprağa deydirimizde trafo saçmalamaya başlıyor tabi. Referansını topraklanmış yıldız noktasına göre mi yapacak, yoksa topraklanmış fazına göre mi? Bu yüzden kafası karışıp sinirleniyor ve bizi çarpıyor.
Bu arada hala nereye vardığımız anlayamadım. Bu gece pek uyumadığım için kafam çok bulanık.
 
Koruma trafoları yıldız noktası yalıtılmış 3 faz da olabilir.Bu durumda faz toprak arası akım geçişi olmaz ve kişi çarpılmaz.kişi çarpılmıyorsa toprak sadece iletken görevi görüyordur.Bu durumda da yıldız noktası topraklanmış sistemde dengesizlik akımı yıldız noktasına akar.Toprağa değil.Varmak istediğim nokta burası.toprak varılmak istenen yer değil de sadece iletici ise bu sonucun çıkması gerekir.Yok NÖTR DENGESİZLİK AKIMI trafomuzu besleyen üretece dönmek için toprağa akar diyorsanız bilemem.
 

Peki hocam size şöye bir soru sorayım. Nötr kablosunu yıldız noktasına götürmesek. Trafonun yıldız noktasına bağlanan nötr kablosunu söküp, direk toprağa bağlarsak, trafonun çalışmasında bir sıkıntı yaratır mı sizce?
 
Trafo yıldız noktası topraklanmış ,toprak direnci düşük bir çalışma şartında 1fazlı alıcının nötr kablosu direkt toprağa verildiğinde alıcı çalışır.Arada kablo olması toprak direncinin herzaman istenen değerde olamayacak olmasındandır.
Şayet yıldız noktası topraklanmamış yalıtımı çok iyi bir trafo varsa(IT sistem)1fazlı alıcının nötr kablosunu toprağa bağlamak hiçbir işe yaramaz.Devre tamamlanmamış olduğundan alıcı çalışmaz.
 
Son düzenleme:

Yok hocam öyle demek istemedim. Normal trifaze bir trafomuz var. Ag panosu ile trafo arasında nötr kablomuz var ya, bu kabloyu trafonun nötr boynuzundan söküp, toprağa bağlarsak (trafonun yıldız noktası topraklı bu arada) ne olur?
 
Topraklama direnci iyi olduğu sürece sıkıntı çıkmaz.İster trafo -ana pano arası barayı söküp topraklayın.İsterse 100m ilerideki bir alıcının nötr kablosunu doğrudan topraklayın aynı şey.
Sıkıntı toprak direncinin yükselmesi halinde yaşanır.Eskiden bazı uyanık tesisatçılar nötr kablosundan tasarruf adına bu yola başvururdu.
 

E tamam işte bu uygulamada nötrden geçen bütün akım toprağa akıyor. Yanlış mıyım?
 
E tamam işte bu uygulamada nötrden geçen bütün akım toprağa akıyor. Yanlış mıyım?

Nötrden gelen akım toprağa akıyor sonra akım işletme topraklaması yoluyla yıldız buşingine akıyor.Yani toprağı SADECE iletken olarak kullanıyor.Yoksa varılacak kaynak noktası olarak değil.İşletme topraklaması olmasaydı akım da akmayacaktı.
AC akım yönü ve şiddeti değişen akım olduğuna göre 1, alternansta bir tarafa 2, alternansta diğer yöne akar ,aynı şey diye düşünülebilir. Oysa ki gerçekte nötr kablomuz bağlı.Enerji yıldız noktasına kablo yoluyla ulaşabilecekken niye toprağa akıp sonra geri gelsin?
İster AC isterse Dc olsun enerji kaynağa döner.
Sizi yanıltan Nötr -toprak gerilimi ve işletme topraklaması yoluyla birbirine bağlı olması.
 


Hay ağzınıza bal koyayım emi. bravo
 
Sizi yanıltan Nötr -toprak gerilimi ve işletme topraklaması yoluyla birbirine bağlı olması.

Yanıltan mı yol gösteren mi bilemedim. Sizin kafanızda netmi?
Ben bunu üniversitedeki Yüksek Gerilim Hocama sordurdum, o da benim dediğime katıldı. O yüzden üstünde daha sonra çok fazla durmadım.
Sordurduğum hoca PROF.DR. MUSTAFA SEZAİ DİNÇER , Gazi Mühendislik-Mimarlık Fak. sinde.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…