Basın Açıklaması (18 Nisan 2007)
Metsamor Nükleer Reaktörü
Her biri 408 MW e güce sahip WWER-440 /230 tipi 2 üniteden oluşan Metsamor nükleer santralı, başkent Erivan yakınlarında, sınırımıza yaklaşık 16 km. uzaklıktaki Metsamor sahasında bulunmaktadır.
1993 yılında Ermenistan hükümeti enerji açığı gerekçesi ile 2. üniteyi tekrar açma kararı almış ve yapılan bazı iyileştirme çalışmaları sonrası üniteyi 1995'de devreye almıştır. Ermenistan
Elektrik ihtiyacının yaklaşık %40'ını bu üniteden karşılamakta olup santralın 2016 yılına kadar çalıştırılmasını öngörülmektedir.
Yeniden çalıştırılması kararı alınmasından itibaren Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Metsamor reaktörüne ilişkin gelişmeleri izlemeye ve gerekli önlemleri almaya başlamıştır.
Olası bir nükleer kaza sonrası etkin müdahalenin önemli bir parçası, kaza ile ilgili bilgilerin zamanında ve doğru alınmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Ülkemiz nükleer kazaların erken bildirilmesine yönelik tüm uluslararası sözleşmelere taraftır. İlaveten, komşu ülkelerdeki nükleer güç santrallarının yerleri ve meteorolojik koşullar da göz önüne alınarak, tamamen TAEK üretimi bir ulusal erken uyarı sistemi (RESA- Türkiye Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı) kurulmuştur. Bu sistem, 24 saat kesintisiz olarak çalışmakta ve Türkiye sathında kurulu 78 istasyon vasıtası ile bölgelerdeki radyasyon düzeylerini sürekli kontrol etmektedir. Havadaki gama radyasyonundaki artış uyarı eşik değerinin üzerine çıktığında sistem Ankara'daki TAEK Kriz Merkezini otomatik olarak uyarmaktadır. İstasyonlarımız Metsamor'a yakın bölgelerde yoğun olarak (14 adet) konuşlandırılmış durumdadır.
Metsamor reaktörünün etkilemesi mümkün bölgelerin düzenli takibi için TAEK ve diğer ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar yaygın bir altyapı oluşturmuşlardır. Kars ilinde Kafkas Üniversitesi ile işbirliği içerisinde sürekli çevresel ölçüm ve değerlendirmelerin yapılacağı bir laboratuar 2005 yılında kurulmuştur. Halihazırda bu laboratuvarda toprak, bitki ve gıda örneklerinin analizleri yapılmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı ve TAEK Metsamor'a yakın 4 ilimizden 6 ayda bir toprak ve yeraltı, yerüstü ve şebeke suyu örnekleri toplamakta ve radyoaktivite analizleri yapmaktadır. Bu çalışma 2006 yılında 81 ilimizi kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve TAEK işbirliği ile 2005 yılından itibaren 81 ilimizde bitkisel ve hayvansal gıda örnekleri toplanmakta ve radyoaktivite analizleri yapmaktadır.
Şimdiye kadar yapılan tüm radyoaktivite analizlerinde ve RESA istasyonlarının ölçümlerinde doğal seviyenin üzerinde bir radyoaktivite ya da radyasyon seviyesine rastlanmamıştır.
RESA İstasyonları: Halen işler halde 78 istasyon bulunmaktadır.
11.04.2007 tarihli Today's Zaman gazetesinde yayınlanan "Data shows increased radioactive leakage from Metsamor" başlıklı haber tümüyle gerçek dışıdır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı . K
onturolsüz güç güç degildir bir toplum için faydalı olabilecek gelişmeler için mutlak bilimi kullanmalıyız . ateş yer yüzünün ilk içatlarındandı yıldırımlar sayesinde ögrenildi. kontrol edebildigimiz için çakmak olarak hepimizin cebinde var olmazsa olmaz durumunda. birşeye hayır demek o konuda cahilim demek yapıcı teklifin varsa onu istiyor fakat cekincelerinin biran önce ortadan kalkması gerek peki montajına soguk bakan halka nasıl sıcak buluş sunsun araştırmacı bürokratı oy peşindeyken nasıl kurulsun ileri teknoloji santraller. o santraller yoksa atom bombanda olmayacaktır .iran bugün uzaya balistik füzesini tek başına fırlattı amerika atom bombası yapmalarından niye korkuyor sovyetlerin eski teknoloji atom santrallarından ikisi ni irana kurdugu gündenberi iran nükliyel tehdit niye diyo niçin ? ya aslında siz kafayıda fazla takmayın nasıl olsa bürokratlarımız istesekte istemesekte bu işin en büyük malifi.