nasıl bir eğitim vermeyilim

Katılım
14 Ağu 2012
Mesajlar
470
Puanları
31
Yaş
57
eşim elektrikli süpürgeyle temizlik yaparken 5 yaşındaki oğlum elindeki makasla çalışan süpürgenin elektrik kablosunu kesmiş sigorta attı ve süpürge stop ne oldu diye koştuk ; baba yüzüme kablodan rüzgar geldi dedi nasıl bir eğitim vermeliyim öğreterekmi ? yoksa uzak tutarak mı ??
 
Büyük geçmiş olsun.Torunumun yaşında olduğu için irkildim.Eğitim / öğretim ile öğrenmeyi ( 70-80 yıl önce ),yaşayarak öğrenme ( 40 yıl önce ) takip etti.Şimdi,maalesef,yaşayarak öğrenme dönemi de bitti.Bu tarz,maalesef,ülkemizde bir genel ! yaşam biçimine dönüştü.Allh'tan yardım beklemekten başka çözüm olduğunu sanmıyorum.Çünki,terazinin dengesi toptan bozuldu ve bu dengenin tekrar sağlanması için hiçbirimiz üstümüze düşen görevleri ! yapmıyoruz / yapamıyo-
ruz ( daha çok,yapmıyoruz ).Direncin üstünde düşen gücü hesaplamaya yardımcı olduğumuz sürecede,çok şikayetçi oluruz.
 
Merhaba,
Öncelikle Allah esirgemiş, geçmiş olsun. Benimde 1.5 yaşında bir erkek çocuğum var. Her çocuk gibi merak ettiği her türlü şeye yönelip dokunmak yada kullanmak istiyor. Tabi riskler ve tehlikelerde beraberinde geliyor. Biz bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için tedbir olarak aşağıdaki önlemleri aldık ve bu aldığımız tedbirleri de çocuğa anlatarak yanlış ve doğru kavramlarını öğretmeye çalıştık, başarılıda olduğumuzu düşünüyoruz. Elhamdülillah şuan için bir çok tehlike arz edebilecek yeri kendi başına oynamıyor, oynamadığı gibi bir sorun olması durumunda da ya annesini yada beni asılıp gidiyor. Aldığımız ve uyguladığımız tedbir/yöntemler ise;
Temel tedbirler olarak,
- İlk olarak erişebileceği ne kadar priz var ise hepsine koruma kapakları taktım. Bu kapakları, fişin uçlarını sokup çevirip çekmediğin sürece çıkartamıyorsun.
- Etrafta dikkatini çekebilecek ne kadar sivri, keskin, kırılabilir cisimler varsa hepsini kaldırdık.
- Sürekli çaktırmadan da olsa takip etmeye çalıştık. Yöneldiği yer ve cisimlere göre tedbirler almaya çalıştık.
Eğitim olarak,
- İlgi duyduğu şeyleri kesinlikle yasak cıs vs deyip uzaklaştırıp sürekli ağlatmadık. Aksine merakını gidermek için zarar gelmeyecek şekilde çok kısa sürede olsa kullanmasına izin verdik. Örneğin; Buhar kazanlı ütüden buharın sesini ve kendisini gördü merak etti. Soğuduğunda izin verdik merakını giderdi ama tehlikeli olduğunu göstermek için de sıcakmışcasına altına değersen acı vereceğine dair hareketlerle gösteremeye anlatmaya çalıştık. Elektrikli süpürgeyi gördü, hem korktu hem merak etti. Onuda annesiyle beraber biraz süpürdükten sonra fişi çekik halde zaman zaman kendince oynadı sağı solu süpürdü. Mutfak robotu vb. cihazlarda da aynı şekilde ilgisini çekenleri kısa sürelide olsa gösterip merakını gidermeye çalıştık. Kimisinde sadece düğmesine basmakla yetindi kimisinde kullanmayı tercih etti ama hepsinde ortak olarak vermeye çalıştığımız düşünce, bunların oyuncak olmadığı ve her zaman kullanılamayacağı oldu.
- Keskin ve sivri cisimlerin zararlı olduğunu biraz kızarak hayır diyerek eğilimini durdurmaya çalıştık ama her ne kadar da çabalasak bazı şeyleri kendisi tecrübe edinmeden öğrenmek istemedi. Mesela kapının oynanmaması gerektiği gibi. Birkaç kez ufak tefek parmağını sıkıştırması ile artık kenarlardan değil ortadan iter yada çeker oldu :)
- Kanepe vb çıktığı yerlerden kayarak inmesi gerektiğini yoksa düşeceğini birebir serbest bırakıp yanlış yapması sonucu düşeceğinde tutarak gösterdik.
- Belkide en önemlisi asla yalnız başına bırakmamaya çalıştık.
Sonuç,
- Elhamdülillah zararlı olarak gösterdiğimiz şeylere kendi başına gitmiyor. Ya annesi yada benim elimden tutup, bizim onu götürmemizi istiyor.
- Elektrik prizlerini kapatıp elektrikli aletlerin fişlerini kilim, kanepe ve yastık altı gibi yerlere koyup çalışıyormuş gibi yaptığımız için kendince fişi buralardan bir yere koyup motorlu cihazların sesinide vuuu diyerek kendi çıkartıp kullanıyor.
- Zararlı cisimleri toparladığımız için gördüklerini gösterip ne olduğunu sorarcasına işaret ediyor.
- İnip çıkarken dikkat ediyor, geri geri kayarak iniyor.

Şuan çok şükür yerden bulduğu bir iğneyi oynamadan, ağzına katmadan bize getirebilecek ve oyuncakları dışında ortada kalan bir malzeme olursa onu bize gösterecek kadar zarardan korumayı başarabildik. Hatta fazlasını ise oğlumuz bize ödül verirmişcesine sundu. Bizim eğitim olarak göstermediğimiz şeyleri bizden görerek kendisi yapıyor ve buda akranları arasında ciddi bir fark oluşturmasını sağlıyor. Sofra kaldırılırken malzemeleri taşımada yardım etmeye çalışması, yerleri gırgırlamaya çalışması, sini konurken annesine yardım için ucundan tutması gibi farklı farklı şeyler ama hepsi az önce de dediğim gibi bize ekstra ödül gibi oluyor ve anne baba olarak mutlu ediyor.

Yalnız bu süreçte naçizane tavsiyem, kesinlikle çocuk deyip geçmeyin. Yaptıklarınızı kendince kurgulayıp doğru yada yanlış demeden örnek alıyor. Anlamaz demeyin, ısrarla anlatın öpün sevin doğruyu yanlıştan ayırarak gösterip, ifadelerinizle belirtin. Kesinlikle bir sonuç alacaksınız. Bu süreçte tabikide dualarınızı çocuklarınızdan eksik etmeyin. Geleceğimiz olan evlatlarımızı iyi bir eğitimle iyi birer evlat olarak yetiştirebilirsek bu bizim en büyük mutluluğumuz aynı zamanda geleceğimiz olacaktır.

Uzun oldu biraz ama kusura bakmayın, sabırla okuyan arkadaşlara da teşekkür ederim :) İnşallah evlatlarımız hayırlı ve ömürlü sağlıklı bir şekilde büyürler de bu vatana bu millete faydalı işlerle uğraş verirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,309
Mesajlar
935,628
Kullanıcılar
453,576
Son üye
Yakup_63

Yeni konular

Geri
Üst