İnsanın en büyük engeli kendisidir. Başarılı olmak için iyi bir eğitim mutlaka gereklidir ama eğitim tek başına yeterli değildir. İşadamı ve sanayicinin mühendisi tercih etmesinin nedeni Türkiye'de mühendis, tekniker ve teknisyenle ilk iş başlangıcında hemen hemen aynı ücretle işe başlamasındandır. Zamanla mühendis pratik bilgi eksikliğini 3-5 ay gibi bir sürede giderdiğinden ücret makası mühendis lehine açılmaya başlar. Yeni mezun bir mühendise ben hiç bir işverenin çok yüksek maaş teklif ettiğini duymadım. İlk başlarda 1000-2000 TL aralığında iş bulabilirlerse ne ala. Tabi zamanla mühendis bildiği yabancı dil, analitik düşünme yeteneği, kişisel gelişim yeteneğiyle aradaki farkı açar. Bu nedenle aldığı ücret de artar. Mühendislik eğitimi gerçekten çok zordur. Bir kişi mühendis olabilmesi için ileri düzeyde yüksek matematik bilgisine ihtiyaç duyar. Bu yüksek matematik bilgisi müfredatında, lineer cebir, analiz, konikler, eğrisel integraller, diferansiyel denklemler, sayısal analiz, olasılık teoremi, istatistik vb. konuları bulunur. Çarpım tablosunu bile bilmeyen lise mezunumuzun bol olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
Kullandığımız günlük konuşmada kelime sayısı 100-200. Burada foruma yazı yazan kişiler bile çoğu zaman imla ve dil hataları yapıyor. Bu bile eğitim durumumuzu açıkca ele veriyor. Biz kendimizi bile zor ifade edebiliyorsak, karşıdaki işveren bizi ne kadar dikkate alır. Sonuçta işveren kendisine en çok para kazandıran kişiyi seçecektir ve onu sürekli elinde tutmaya çalışacaktır.