farabiiii
Üye
Bildiğim ve yorumladığım kadarıyla şöyle(yanlışım varsa müdahaleniz benim de bilgilerimi düzeltmeme yardımcı olacağında peşinen teşekkürlerimi sunarım ): Enerji iletiminde yüksek akımda kalın iletken(direnci düşük daha az ısınır-kablo sağlığı ve enerji kaybının önlenmesi) gereklidir. Bu da enerji iletim hatları için büyük bir mali külfet demektir: kalın kablolar, onları taşıyacak dayanıklıkta direkler vs. Hatta Tesla AC akımı bulmadan önce Newyorkta direklerdeki kablolardan neredeyse gökyüzünün görünmediği söylenir. Bu yüzden enerji iletimini yüksek gerilim düşük akımda yapmak en mantıklı olanı. DC akımda AC de trafo yardımıyla yaptığımız gerilim düşürüp akım yükseltme - gerilim yükseltip akım düşürme olayını aynı kolaylıkta yapamadığımız için DC yi yüksek gerilim düşük akımda ince kablolarla iletemiyoruz. Olduğu gibi iletmeye kalktığımızda ise 1.5-2 mil aralıklarla trafo benzeri tesislerle enerji hattını desteklemek gerekiyor(olay tam olarak ne teknolojisini bilmiyorum). Arkadaşların da bahsettiği gibi AC elemanların bakımı vs de kolay olması ayrı bi sebep ancak temel sebep iletim maliyetinin yukardaki sebeplerden dolayı oldukça düşük olması.