Termik-Manyetik Şalter (MCCB=Moulded Case Circuit Breaker) ile Anahtarlı Otomatik Sigorta yani W-Otomat (MCB=Miniatur Circuit Breaker) arasında Termik Manyetik Şalterlerin anma akımı ayar sahalarının olması dışında hiç bir fark yoktur...Eger yükümüz sabitse ve cektiği akım degeri sigorta standart degerlerinden biriyle örtüşüyorsa,W-Otomat kullanmak daha ekonomiktir.Yok korudugumuz yük değişken veya çektiği akım hassas ise,Kısa devre kesme kapasitesini w-otomatımız karsılamıyorsa,salterimize düşük gerilim koruması veya uzaktan açtırma üniteleri ilave edeceksek vs.. gibi sebeblerden ötürü termik manyetik şalterler tercih edilir.Saygılar
Bence sorun kullandığın otomatın kalitesinde federaller de bu sıkıntıyı yaşarsın ama Legrand ve Siemensler de bu tür sıkıntıların çıkmayacağını düşünüyorum.Arkadaşlar elektrikli bir su ısıtıcısı 3. kademe ısı ayarında 7000W yük çekiyor.
7000/220=31.82A akım çekiyor. Bu ısıtıcıyı yaklaşık 12 metrede 4mm2 kablo ile kullanınca 32A W-otomat sıkıntı vermeden çalıştırıyor. Fakat aynı sistemi 2.5mm2 kablo ile kullanınca ısıtıcı yaklaşık 5-6 dakika çalıştıktan sonra 32A w-otomat devreyi kesiyor. Buradan W-otomatın manyetik korumanın yanı sıra termik koruma da yaptığı sonucunu çıkarabilirmiyiz???
Kısa devre hesabını nasıl yapıcaz? Daha açık olmam gerekirse güç ve kontrol devresi olan bir panonun giriş TMŞ veya Otomatını seçerken kısa devre akımını nasıl seçeceğim. Eğer hatta oluşan kısa devre akımını hesap etmem gerekiyorsa hattın uzunluğu trafo bilgileri gibi bilgileri mi kullanıcam? Konu açılalı çok uzun zaman olmuş ama umarım görüp cevap yazabilirsiniz.Yüküne göre hesap edip seçeceksin. Trafoya göre değil. Kısa devre hesabı yapman gerekirse ona görede kA kısa devre dayanımlı olacak.