neden yüke en yakın yere kompanzasyon

kompanzasyon yok diye şebeke çöker mi, nasıl çöker?(düşüncem bu şeklinde değil gerekçesi şu şeklinde açıklayınız)

diğer yüklerin gerilimleri düştüğünden o yükler devreden çıkar mı?

kompanzasyonu devre dışı olan her tesisin bu durumda yani söyleminize göre çalışması zor. Oysaki TEDAŞ'ın kestiği ceza hariç kompanzasyonun olmamasının başka zarırına(yükle ilgili) şahit olan var mı?

saygılar...

galiba şebeke çöker sözü biraz ağır olmuş özür dilerim benim kast ettiğim şey kompanzasyon yokken uç gerilim in sabit kalmayacağı çünki indüktif akım çok hızlı olarak değişir ve budrumda devreye yük ekledikçe daha önce hali hazırda çalışan makinamın uç gerilimi dahada düşecek ve eğer motorda bir gerilim koruma rölesi varsa gerilim düşükse hemen motoru devreden çıkarır diye düşünüyorum...
 
Şimdi diyelim ki 1.000 kVA trafonuz var ve çıkışına kompanzasyon yapmadınız. Kompanzasyon yapılmamış durumdayken sistemin çektiği güç maksimum 800 kVA olsun ve hiç bir zaman 800 kVA'dan daha yüksek bir güce ihtiyacınız olmasın. Şimdi bu 800 kVA yükü kompanzasyon yokken direk olarak beslemekle, trafonun yanına koyacağımız uygun güçlü ve devrede olan bir kompanzasyon tesisiyle beslemek arasındaki fark nedir? TEDAŞ açısından sormuyorum yük açısından soruyorum.

saygılar...

trafo bize aitse, ölçüm og den yapılıyorsa, bakır kaybından zararımız olur.Zaten kompanzasyon, kendi tesisimiz için yapılmıyor ki, tedaş açısından yapılıyor diye biliyorum.
Bu arada, bakır kaybından doğan zararımız, kompanzasyon maliyetimiz, kondansatörlerimizin yıpranması vesaireden daha mı fazladır? Onu hesaplamak lazım.
 
Bende biraz daha matematiksel olarak durumu açıklamaya yardımcı olmak isterim; Şimdi trafomuzun görünen gücü S olsun. Biz trafodan aktif ve reaktif bileşenli iki güç çekeriz .Bunun da yanında bazı kaynaklarda Q yani reaktif gücün içinde bazı kaynaklarda ise ayrıca D gücü yani distorsiyon gücü tanımlanır. Bu Distorsiyon gücü harmonikler sıfır olduğunda sıfır olur. Ama sisteminizde harmonikler sıfır değil ise D gücü de sıfır olmaz o halde görünen gücün yeni formulü:

S^2 = P^2 + Q^2 + D^2 olur.Bu durumda 2 sonuç ortaya çıkar.
1- Siz klasik kompanzasyon yaparak nekadar paralel kondansatör eklerseniz ekleyin Q reaktif gücünü sıfır yapsanızda D gücü harmoniklerden ötürü hala mevcut oldugundan güç faktörünü ( cos fi = P /S ) i 1 e eşitleyemezseniz veya cos fi değerinzi ancak sabit bir noktaya kadar çıkabilir.

2- Bu durumda D distorsiyon gücü mevcut olduğunda trafonun nomınal gücünde de yükleyemezsiniz çünkü azalma faktörü " K " işin içine girer.

Şöyle ki : K= D / ( 1+ 0.5K) olur.Buradan da S' = K.(Sn) olur .Burada Sn : nomınal trafo gücüdür. Yanı siz trafonuzu ancak belli bir oranda yükleyebilirsiniz. Örneğin 1000kVA lıık trafoya 1000kVA lık yük bağlarsanız trafonuz bu yükü karşılayamayarak hasar görür,yanar.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,305
Mesajlar
935,555
Kullanıcılar
453,568
Son üye
mertr1907

Yeni konular

Geri
Üst