Nem Alma Hk.

Herkese merhabalar,

Olcum islemini tamamladim:
6m2 hali Kuru: 16,4 kg Nemli: 21,3 kg Fark: 4,9 kg
4m2 hali Kuru: 10,9 kg Nemli: 15,1 kg Fark: 4,2 kg

Aski sayisi: 15 adet
15 * 6m2 : 90m2 hali asabiliyorum

Oda olcusu 11m2 - 24m3

Basit hesapla 15x4.9= 73.5 kg neminiz var maksimum kapasitede. siz bu halıları ne kadar sürede kurutmak istiyorsunuz yada bir grup halının kuruma süresi ortalama nedir ise o kadar sürede bu nemi alacak nem alıcıya ihtiyacınız var.

diyelimki halının nominal kurutma süresi 6 saat ise sizin minimum 6 saatte 73.5 kg lık nem alma gücüne sahip cihazına ihtiyacınız var. bu teoride böyle ama pratikte böyle olmaz en az verilen sürede örnek veriyorum 90 kg lık nem alma cihazına ihtiyacınız var. Kapasite oldukça büyük.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Basit hesapla 15x4.9= 73.5 kg neminiz var maksimum kapasitede. siz bu halıları ne kadar sürede kurutmak istiyorsunuz yada bir grup halının kuruma süresi ortalama nedir ise o kadar sürede bu nemi alacak nem alıcıya ihtiyacınız var. diyelimki halının nominal kurutma süresi 6 saat ise sizin minimum 6 saatte 73.5 kg lık nem alma gücüne sahip cihazına ihtiyacınız var. bu teoride böyle ama pratikte böyle olmaz en az verilen sürede örnek veriyorum 90 kg lık nem alma cihazına ihtiyacınız var. Kapasite oldukça büyük.
Şuan üretici ve distribütör firmalarla telefonda görüşüyorum yaklaşık 3 saattir. fiyatlar çok fahiş geliyor. neredeyse 2 aylık kazancım.. şuan fiyatlar 3.000€ dan başlıyor, saatte 10-12 lt/h kapasiteli
 
saatte 10 lt alabildiğinizi düsünsek 73 lt nemi 7.3 saatte alırsınız - halılarınızı kurutursunuz ( teoride )

evet nem alma cihazlarının fiyatları klima gibi değildir. daha komplike oldukları için
 
Selamun Aleyküm
Sistem boyutları vb ile gerekli fiziksel vb hesaplamalar ile makul bir çözüm incelenmeli. Tabi tüm alternatifler öne sürülebilir. Isı pompası, vakum distilasyon(vakum ile daha kolay buharlaşma), yönlendirilmiş konveksiyon ve bir kısım yöntemler, ısı tekerleği ve ya uygun ısı eşanjörleri(değiştiricileri) gibi kayıp ısıyı geri kazanabilen yöntemler ile kombine olarak incelenebilir.
Isı kaynağı olarak da güneş enerjisi(su ısıtma-elektrik üretme) ve atık ve ya depolanmaya uygun olmayan daha birçok alternatif incelenebilir. (Rüzgar türbinlerinde devir sabitlemeden bahsedilir, bu gibi bir ısıtmada her devirde uygun bir rezistans ile ısıtma yapılabilir.)
Çözüm üzerine belki yeterince odaklanamayarak ekleyelim;
Sayın Serkan_48 https://www.kontrolkalemi.com/forum/iklimlendirme/84364-siradisi-montaj-sekli.html konusunda "bir yaşına daha girmişti" ama klimalı tip buharlaştırıcı yoğuşturucu olarak düşünmemiştir belki...
Başarılar dileriz.
 
merhabalar,
itiş fanını 100lük idi. 200'lük yaptım ve 10 dakika değil sürekli çalıştırıyorum. taban'ada strafor koydum. nem 60lara düştü.
iyi akşamlar
 
fan takıp içerdeki havayı ( nemli hava ) tahliye etmek yerine daha kuru hava almak ta kurutma için bir yöntemdir ama süre yine uzun kalır. Rezistanslar içeriyi yeteri kadar ısıtamaz. Yönteminizde %60 lara düştüğünü yazmışsınız ama psikometrik diyagramda bakarsanız aldığınız taze hava ile içeriyi soğuttuğunuz için halılardan nemin buharlaşma hızını yavaşlatırsınız. Rezistansla içeriyi ısıtmamızın nedeni halılardaki suyun daha hızlı buharlaşmasını sağlamak. Bu şekilde halılardan koparsığımız suyu havadanda nem alıcılarla yoğuşturup dışarı drene ederek kurutmak.

Kurutma için 1. yöntem - içeride halılar varken ısıtıp nemi buharlaştırıp havayı egzost edip taze ve kuru hava içeri alıp tekrar kurutmaya devam edebilirsiniz. ama elektrik harcamasını arttırır. çünkü sürekli dışarıdan soğuk hava alırsınız. bunun için basit timer v.b. ile döngü kurulmalıdır.

Kurutma için 2. yöntem - Kurutma işleminde en hızlı yöntem kapalı hacimde sıcaklığı arttırıp nemi nem alıcı ile dışarı atmaktır.
 
borudan vasıtasıyla çektiğimiz nemli havayı, aynı boru üzerinden nasıl, kuru hava olarak verebiliriz?
 
Hava içindeki nem nasıl havadan uzaklaştırılır.

3 yöntemi vardır. ( benim bildiğim belki daha farklı yöntemler vardır ama ben bilmiyor olabilirim)

1. yöntem : havayı soğuk bir yüzeyden geçirip içindeki nemin yoğuşmasını sağlamak. ( havanın yaş termometre sıcaklığının altına indiğinizde havada bulunan su buharı yada nem bu yüzeyde yoğuşarak sıvı hale gelir. Bunu uygun şekilde ortamdan uzaklaştırırsanız içerideki havayı kurutmuş olursunuz )

2. yöntem : havayı basınçlandırarak içerdeki nemin yoğuşmasını sağlamak. ( örnek veriyorum aldığınız havayı kompresörle 10 bar basınca yükselttiğinizde içindeki nem basıncın etkisiyle sıvı faza geçecektir. Bunu uygun şekilde ortamdan uzaklaştırırsanız içerideki havayı kurutmuş olursunuz )

3. yöntem : kimyasal olarak nemi üzerine alan bazı maddeler vardır. Bunlar silikajel , tuz , lityum bromür v.s. nemli havayı bu kimyasalların içinden geçirdiğinizde kimyasalların yapısı gereği neme aç oldukları için nemi üzerlerinde tutarlar. ( örnek kış günlerinde tuzlukların yapışması gibi nemi üzerlerine alırlar ) üzerlerine aldıkları nemi bu kimyasalları ısıtarakta dışarı atabilirsiniz.

Gelelim sorunuza bu 3 yöntemide kullanarak borudan geçen nemi kurutabilirsiniz. Önemli olan sisteminize en uygun olanı belirlemek. bu 3 yöntemden bence en kolay basit olanı 1. yöntemdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,163
Mesajlar
923,857
Kullanıcılar
451,509
Son üye
arifkursun

Yeni konular

Geri
Üst