Ni-mh piller yerine Lityum kullanılabilir mi?

Maalesef belirttiğim Lityum pillerin şarj olması mümkün değilmiş. Çin sitelerinde satılan 1.5v Lityum piller Li-On pillerin bir gerilim kontrol devresi yardımıyla 3.7 den 1.5v a düşürürerek yapıyorlarmış. Benim bahsettiğim ürünlerin şarjı mümkün değilmiş.

Güzel bi Ni-Mh alıp köşeme geçeceğim gibi.
 
Bende çıkma bir deniz için can kurtarma yeleğinden çıkma lityum pilli fener var. O tip pillerin ben de şarj edilmediğini biliyorum. Uzun ömürlü olması için lityum yapısındalar diye düşünüyorum.

Hafıza olayı (Memory Effect) olayı eski tip NiCd pillerde var.
 
O tip pillerin ben de şarj edilmediğini biliyorum.
Li-on ve türevleri yapı gereği ( hücre) 2v7 - 4v2
nominal voltajla çalışıyor.

Anladığım kadarıyla sanayii ürünü 1v5 piller
İçindeki devre ile 4v2 den 1v5 kadar enerjiyi kullandırıyor ve bitiyor.
Hücre 1v5 den sonra şarj edilse de, şarjı alamayacagindan ömrü tükenmiş oluyor .

Li-on 9 v piller çıkartılmış. Bu tipler şarj edilebiliyor.
Pilin içinde step-up devre var. 4v2 voltu 9 volta çıkartıp kullandırıyor.
Pilin içi 2v7 ye düştüğü zaman devre çıkışı kesiyor ve pil şarj edilmesi gerekiyor.
https://www.eblofficial.com/products/9v-rechargeable-batteries



Hafıza olayı (Memory Effect) olayı eski tip NiCd pillerde var.
Nikel metal hidrit (NiMH) piller , özellikle kadmiyumun (Cd) hidrojeni emebilen bir metalle değiştirilmesi nedeniyle nikel-kadmiyum (NiCd) pillere göre bir gelişmedir.

NiMH piller, NiCd pillere göre daha yüksek kapasite sağlayabilir, daha az belirgin hafıza etkisine sahip olabilir ve toksik kadmiyum içermediğinden daha çevre dostudur.

Hafıza etkisi nedir?

Hafıza etkisi, pil içeriğinin zamanla ve kullanımla kristalleşmesiyle oluşan bir olgudur. Bu genellikle NiCd pillerde, NiMH pillerde daha az ve lityum pillerde hiç görülmez.

https://www.grepow.com/blog/ni-mh-batteries-and-their-memory-effect.html
 
Son düzenleme:
bazı cihazlarda, aletlerde değişiklik yapmak pek mümkün olmuyor. eski kafa lambasında 6 volt akü vardı. direkt ac girişten şarj oluyordu. aküsü öldü attım gitti bir kenara. geçen gün elime geçti 18650 ile direkt yaktım. bir pil zayıf, 2 pilde çok parlak yandı. poverbank kartını bağlayacağım. 5 volt ile orta karar yansın. yeni aldığım kafa lambasını bir söktüm, oturdum bildiğim ne kadar küfür varsa sıraladım. 14500 koymuşlar içine. 18650 ile değiştirmek lazım. hatta iç kısmı biraz traşlarsam 2 tane bile koyabilirim. işin kötüsü elimde sağlam bir tane 18650 var.
 
Üstad
Step-up devre ile 6 volta çıkabilirsin.
4 A kadar da güç sağlar.
Pili tp4056 ile şarj edersiniz. 6 voltta modülden çıkış alırsınız
Örnek modül
https://www.robotistan.com/ayarlanabilir-step-up-boost-voltaj-regulator-karti-xl6009-4-a

DC-DC step-up voltaj regülatör kartı üzerinde anahtarlamalı gerilim regülatörü olan Xl6009 entegresi bulunmaktadır. Regülatör üzerinden Ortalama 18 Wattlık bir güç alınabilmektedir.
Giriş gerilimi 3.5-32V arasıdır. Bu aralıkta uygulanan voltaja değerine göre kart üzerindeki trimpottan yararlanırak 5-35V arası çıkış gerilimi elde edilebilir. Çok kolay kullanıma sahip ve yüksek performanslı bu voltaj regülatörü kartı bir çok hobi ve robotik projenizde giriş gerilimlerinizi ayarlamanıza imkan vermektedir.

Kafa lambasinda yer varsa
Tek 18650 + tp4056 + step up modül ( 6-7 v DC ile)
Yıllarca kullanın.
 
Son düzenleme:
Üstad
Step-up devre ile 6 volta çıkabilirsin.
3 A kadar da güç sağlar.
Pili to4056 ile şarj edersiniz. 6 voltta modülden çıkış alırsınız
biliyorum elimde 2596 da var ama yerim dar. poverbank çıkışıyla 5 voltta çalışsın. nasıl olsa yedek. kaç yıllık kafa lambası benimle mi yaşayacak. anam, babam yaşı kadar yaşasam keşke. yolun sonu o kadar uzak değil.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…