Birkaç öneri:
TV kapağı açıkken çalıştırın ve ses görüntü gittiği anda tüpün üst kısmına bağlı kalınca bir anot kablosu var, bu kablonun bağlantılı olduğu bobin üzerinde iki tane pot olacak (Eğer kaskadlı değilse) Bu potlardan birinin ismi Screen diğerinin ismi Focus (üzerinde yazar). Görüntü ve ses gittiği anda Screen potunu biraz açın, eğer ekranda yatay çizgi görüyorsanız arıza Vertical katındandır. Ekranda hiçbirşey görünmüyor ve simsiyah ise arıza genellikle besleme katındandır.
Besleme katı arızasında izlenecek yol ve teşhis:
Besleme katını kolaylıkla diğerlerinden ayırt edebilirsiniz, 220V kablosunun girdiği ve 4 adet doğrultma diyotu ve büyükçe bir kondansatörün olduğu kısım besleme katıdır. Bu devre üzerinde büyükçe bir taş direnç göreceksiniz, bu direncin ayağında ortalama 100 ila 145VDC arası bir değer okumalısınız. TV Normal çalışırken bu gerilimi ölçün ve ölçü aletiniz direnç üzerinde takılı kalsın. Ölçü aletinizin siyah ucunu TV anteninin takıldığı (Tuner) aliminyum levha üzerindeki deliklere takabilirsiniz. Görüntü gittiğinde gerilimde bir sapma varmı kontrol edin. Eğer arızayı bu şekilde teşhis ederseniz buraya yazın yapmanız ve kontrol etmeniz gerekenleri tekrar söyleyeyim.
Vertical katı arızasında izlenecek yol:
Ekranda yatay ince çizgi olması demek Vertical sinyalinin Tüp üzerindeki saptırma bobinlerine gelmiyor olması demektir. Bunun yüzlerce sebebi var. Önce arızayı teşhis edin yani yatay çizgi mi yoksa hiçbirşey görünmüyor mu kontrol edin buna göre tekrar inceleyelim.
Ayrıca yukarıda saydıklarımın haricinde herhangi bir arıza da olabilir, chroma, Horizantal, RGB gibi katlarda da sorun olabilir. Yukarıdakileri denedikten sonra kart üzerinde büyükçe bir transistör olacak BU508, BU208, Yada 2N3055 gibi birşey olabilir. Büyükçe bir transistör ve aliminyum ile soğutuluyor. Diğerleriyle karıştırmayın. Bu transistörü ölçün, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta eğer transistör kodu sonunda D ibaresi var ise yani BU508D gibi bu transistörün emiter ile collector arasında koruma diyotu olduğunu belirtiyor. Bunu gözönüne almalısınız, bozuk diye sökersiniz ama yeni alacağınız transistörde aynı değerleri verir. Emiter ile Collector arasında normal diyot ölçermiş gibi hesap edin.
İkinci bir öneri daha:
Gözle, elle ve burunla kontrol:
Gözle:
Kart üzerindeki tüm kondansatör ve dirençleri göz ile kontrol edin. Kondansatörlerin kafalarında en ufak şişme dahi olsa mutlaka arızalıdır. Dirençleri kontrol edin en ufak bir kavrulma arızaya dalalettir.
Elle:
Sadece plastik parçalara dokunun en ufak bir hatanızda ölmeniz yada yaralanmanız işten değildir. TV kartları üzerinde çok yüksek gerilimler vardır. 6KV, 4KV, 15KV gibi.
Entegreleri ve transistörlerin plastik kısımlarını sağ el ile kontrol edin. Aşırı ısınma arızaya dalalettir, ama bu ısınma sebebi çevre ekipmanlardanda olabilir. Transistörün sürdüğü bobin, diyot kondansatör direnç gibi. Çevresinide kontrol etmelisiniz. Özellikle hat üzerindeki parçaları.
Koklama:
Entegre ve transistörleri koklayın, ağır bir yanık kokuya sahiplerse değiştirin.
Not: Tüm bu yazdıklarım genel bilgilerdir. Marka ayrımı yoktur.