Teşekkür ederim
@kesmez. Ancak hala anlayabilmiş değilim.
Elektronik eğitimi almadım kendi çabalarımla bir şeyler yapmak ve öğrenmek istiyorum. Hazır devreleri alıp yapmaktansa devrede oluşan her olayı anlamak istiyorum.
Bir devrede akımın ve gerilimin hangi yollarını izlediğini bilmiyorum hala anlayamadım ancak şunu biliyorum ki akım her zaman kolay gidebileceği yoldan yani bir yükün bağlı olmadığı yerden gitmek ister.
Mesela;
Aşağıdaki devre ntc ısıtılmadığı zamanki hali.
Ntc ısıtılmadığı zaman direnci 10k oluyor. O zaman akım A noktasından ntcnin olduğu yöne doğru gitmeyip direkt ledin olduğu kola mı gidiyor?
Hadi gitti diyelim. Akım üstten geliyor ntc den geçiyor sonra neden base'e doğru gitmiyor orada akım 0 gözüküyor?
Neden akım A noktasının hemen solunda 2.10mA olarak gözükürken B noktasının altından 200r den geçtikten sonra yine 2.10mA olarak gözüküyor. O akımın daha da düşmesi gerekmiyor muydu?
Ntc ısındığında r2 üzerine 0,6 volttan daha büyük bir gerilim oluşturur. bu direnc beyz - emitere paralel olduğundan beyz akımı sebebiyle direnç gerilimi 0,6 voltun üzerine çıkmaz.
Tamam ntc ısındığında mesela değeri 1k ya düşsün. I = V / R den 12/1000= 0,012 a= 12ma
O zaman ntc ısıtılıp değeri 1k ya düştüğünde B noktasından 12ma geçmesi gerekiyor. Sonra oradan base ucuna ve 200r direnç üzerine gidiyor değil mi?
Biliyorum uzun bir yazı oldu ve sizden çok şey istedim kusura bakmayın