Yorumları okuduktan sonra problemi ayrıntılı anlatma ihtiyacı duydum. İşletmede O.G 'deki sayaçtan (makel) ölçme yapılıyor. O.G ile trafo (400 kVA) arasında yaklaşık 300 metre mesafe var. Kablolar 1x50 xlpe. İşletme kapasitiften cezaya girmiş. Hatta yük olarak fazla birşey yok. burası bir depo ve büro yükleri var. Pc, klima, kamera, ayd. vb. Biri 3 diğeri 6 kva lık 2 adet ups var. Ups ler için Kompanzasyon panosuna 2 kvar lık bir şönt reaktör ekledim, cosq düzeldi. (hiçbir kademe devrede değil.)Depo aydınlatmaları açılınca yüke göre kademe girip çıkıyor, yani röle düzgün çalışıyor. Fakat kapasitif yürüme devam etti.Bu arada A.G tarafında da bir sayaç (makel) var, ama tredaşa kayıtlı değil.Tredaş O.G den değer alıyor.En son A.G tarafının şalterini kapatıp O.G deki sayaçtan kapasitifi izledim. 1saatte 4,5-5 kvar kadar yürüdü. A.G tarafındaki sayaçta yürüme yok. Bunun nedeni xlpe kablolarmıdır, yoksa sayaçta bir problem olabilirmi? Xlpe kablolardan ise trafo çıkışına 5 kvar lık bir şönt reaktörle bu sorun çözülürmü?