muhendis0606
Üye
Bahsetmis oldugum STATCOM yani statik var kompansatörler bildigimiz kompanzasyon sistemlerinden farklı bir yapıdadır. Burada tetikleme olarak IGBT'ler kullanılmak ve cok kısa sürede devreye girilmektedir. Bildigim kadarıyla su an TÜBİTAK tarafından güneydoğu bölgesi için tam değerini bilmiyorum ama sanırım 15MVAR civarında bir STATCOM yapılmaktadır. Tabi bu da sorunun kesin çözümü olmayacak ancak ani gerilim çökmelerinde bir nebzede olsa çözüm olacaktır.
Bu arada Sayın Suskun arkadasımız daha önceden bahsetmis oldugum maddelerin yapıldıgından bahsetmis ancak çözüm olmadığını söylemiş...Bildigimiz gibi elektrik sistemi enterkonnekte sistem oldugundan bahsetmis oldugum çözümleri sadece kendi cıkıslarınızda yapmanız bir anlamı yoktur. Beslenmis oldugunuz baradaki tüm fider cıkıslarında benzer düzeltmelerin olması gerekmektedir. Aynı sekilde iletim sistemindeki en kücük bir salınım komple sistemi etkileyebilmektedir.
Bu arada Sayın Suskun arkadasımız daha önceden bahsetmis oldugum maddelerin yapıldıgından bahsetmis ancak çözüm olmadığını söylemiş...Bildigimiz gibi elektrik sistemi enterkonnekte sistem oldugundan bahsetmis oldugum çözümleri sadece kendi cıkıslarınızda yapmanız bir anlamı yoktur. Beslenmis oldugunuz baradaki tüm fider cıkıslarında benzer düzeltmelerin olması gerekmektedir. Aynı sekilde iletim sistemindeki en kücük bir salınım komple sistemi etkileyebilmektedir.