OG Gerilim Düşümü

Önce feeder-7 yazan yer kopuk, feeder-6 yazan yer sağlammış gibi davranın ve hesap yapın.
Sonra feeder-6 yazan yer kopuk, feeder-7 yazan yer sağlammış gibi davranın ve hesap yapın.
İki hesabı da kurtaran kesitleri seçin.

Burda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var bunu önceki mesajımda da belirttim tekrar söyleyeyim.
Fider7 arızası durumu ele alınıp Fider-6 kesitini belirlerken. PSC2 çıkışında Fider7 mesafesi ve yükünden daha kritik bir fider var mı? buna bakılmalı varsa bu fider referans alınmalıdır diğer fider yükleride PSC2 noktasına toplanmalıdır. Bilmem anlatabildim mi?

%e= (R.cosq+X.sinq) x N x L / (10 x U x U ) formülünü kullanıyorum.

Benim düşünceme göre bir feeder için ilk trafoya kadar olan kablo için feeder daki toplam gücü kullanmak gerekli. Ancak forumda yaptığım aramada her trafonun ayrı ayrı düşünülmesi gerektiği yazılan bir konu gördüm. Hangisi doğru olanı tereddütte kaldım.

formülünüz doğrudur.trafolar arasındaki kablolar için hesaplamada güçler feeder e doğru toplayarak hesap edilir.

Burda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var bunu önceki mesajımda da belirttim tekrar söyleyeyim.
Fider7 arızası durumu ele alınıp Fider-6 kesitini belirlerken. PSC2 çıkışında Fider7 mesafesi ve yükünden daha kritik bir fider var mı? buna bakılmalı varsa bu fider referans alınmalıdır diğer fider yükleride PSC2 noktasına toplanmalıdır. Bilmem anlatabildim mi?

Aynen katılıyorum. Anlaşılan PSC2 noktası bir düğüm noktası gibi kullanılmış. Sadece upload ettiğiniz kısıma bakarak yorumlar yapıldı. Net bir sonuca varılabilmesi için bütün sistem göz önüne alınmalı.

Ring hatlarında kısa devre hesabı hakkında malesef bilgim yok. Aslında benim de merak ettiğim bir konu. Düz mantıkla yine gerilim düşümü hesabında yapılan gibi kısa devre hesabı önce bir fidere göre hesap edilip, daha sonra diğer fider e göre hesap edilip bu akımlar toplanabilir diye düşünüyorum, ama hatalı olabilirim. Yorumları bekliyorum.

Ring hattı kısadevre hesabıyla ilgili 5-6ay öncesi yoğun bir araştırmaya girmiştim. Çevremdeki proje müellifi arkadaşlardan, taahhüt işi yapan mühendislerden örnek bir proje aradım ama maalesef bulamadım. Sadece akademik kariyeri olan meslekdaşlarımdan bu konuda yardım alabildim bitirme tezi şeklinde bir döküman yolladılar oradada hesap oldukça karmaşıktı.
Netice itibariyle Ring hattında sekonder koruma röle ayarları,sellektivite bu hesaplarla ilişkili olduğundan proje üzerinde örnek hesap bulamamam bunun yapılmamış olduğunu öğrenmem beni bir hayli üzdü. Mesleğe yıllarını vermiş mühendis meslektaşlarım bile RMU merkezine kadar kısadevre hesabı yaparım bu noktadan sonraki noktalarda +empedans olacağından kısadevre akımı daha küçük çıkacağından hesaplamaya gerek yok cevabını aldım.
Mühendisler olarak ne kadar kalıplaşmış genelekselleşmiş bilgilere mahkum olduğumuzu herşeyi bir standarta sokmaya çalıştığımızı gördüm ve üzüldüm. Bir çok meslektaşım sekonder koruma röle ayarlarından bile bi haberdi hem şaşırdım,hem üzüldüm...

Elinde ring hattı kısadevre hesabı projesi olan arkadaşlar varsa paylaşımda bulunurlarsa memnun olurum.

Söylediğiniz mantıkla feeder 3-4-5-6-7 ve feeder 8-9-10-11 kendi içinde ring yapılmış. Bunlar için hesap yaparken ring oluşturan feederlardan biri hariç hepsini arızasını düşünerek hesap yapmam gerektiğini çıkardım.

Birde OG gerilim düşümü hesabında kesit yok. Aynı kablodan birden fazla kullanılması durumunda formül nasıl revize edilmeli ?

Bunlar için hesap yaparken ring oluşturan feederlardan biri hariç hepsini arızasını düşünerek hesap yapmam gerektiğini çıkardım.

Eğer kısa devre hesabı için konuşuyorsak ben öyle demek istemedim. Her fider için ayrı ayrı hesap yapıp, bütün akımları toplamak bana mantıklı geldi. Tabi tam olarak emin değilim.

Birde OG gerilim düşümü hesabında kesit yok. Aynı kablodan birden fazla kullanılması durumunda formül nasıl revize edilmeli ?
Kabloların kesitleri yok ama kabloların empedans değerleri var. Paralel kablo kullanımında, paralel empedanslar varmış gibi düşüneceksiniz tabiiki.

Eğer kısa devre hesabı için konuşuyorsak ben öyle demek istemedim. Her fider için ayrı ayrı hesap yapıp, bütün akımları toplamak bana mantıklı geldi. Tabi tam olarak emin değilim.

Kısa devre hesabı için değil kablo kesitini belirlemek için sormuştum.

Kabloların kesitleri yok ama kabloların empedans değerleri var. Paralel kablo kullanımında, paralel empedanslar varmış gibi düşüneceksiniz tabiiki.

Aynı mantık direnç içinde geçerli mi ?

og kısadevre hesaplarıyla ilgili ben de biraz araştırma yapmıştım geçen yıl.
elimde birçok döküman var ama nasıl upload edeceğimi bilmiyorum:)
anlatırsanız gönderebilirim.

og kısadevre hesaplarıyla ilgili ben de biraz araştırma yapmıştım geçen yıl.
elimde birçok döküman var ama nasıl upload edeceğimi bilmiyorum:)
anlatırsanız gönderebilirim.

Altta dosya ekle butonu var mesajına ekleyebilirsin.

Kısa devre hesabı için değil kablo kesitini belirlemek için sormuştum.

O zaman tamam :) Arıza deyince sapıttım.
Ayrıca o sağlam olan "biri" hesabını yaparken, bütün fiderleri teker teker, tek sağlam fidermiş gibi düşünmek, her koşula uyan kesitleri seçmek en sağlamı olacaktır.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri