OG Gerilim Düşümü

Kısa devre hesabı için değil kablo kesitini belirlemek için sormuştum.

Ben tüm açıklamalarımı gerilim düşümü hesabı için yaptım zaten. 3-4-5 no'lu fiderler 6 ve 7 no'lu fiderle ring halinde. En kritik durum her zaman geçerlidir. 3-4-5 no'lu fider arızasında tüm sistem en azından diğer koldan 6 ve 7 no'lu fiderden beslenebiliyor olması gerekir. Kritik durum mantığı aynıdır değişmez.

Bütün bu veriler ışığında hesaplarımı yaptım. Fider 3-4-5-6-7 için en kritik durum Fider 7 hariç diğerlerinin hepsinin arızalanması durumu... Bu durumda Fider 7'nin toplamda 37,2 MVA gücü 4350 m. mesafede beslemesi gerekiyor. Buna göre hesap yaptığımdada 5 adet 3(1x120/16) XLPE kablo kullanılması gerektiğini hesapladım.

Burada 5 adet 3(1x120/16) için hesap yaparken R ve X değerlerini 5 kablo paralel gibi mi yoksa 15 kablo paralel gibi mi düşünerek hesaba katmam gerekir ?

O zaman tamam :) Arıza deyince sapıttım.
Ayrıca o sağlam olan "biri" hesabını yaparken, bütün fiderleri teker teker, tek sağlam fidermiş gibi düşünmek, her koşula uyan kesitleri seçmek en sağlamı olacaktır.

ewet doğrudur böyle yapılması gerekiyor ama tedaş bunu pek uygulamıyor. ben yaklaşık 15 adet 630-1000 kva arası trafo merkezlerine 1x95 çektirdikerini biliyorum hesabını yaptınızmı diye soruncada besler besler cevabını aldım sonra da karışmadım.
ag de bile kocaman kocaman binaları besleyen 10 box ilkinede 3x95 son box a da 3x95 çektirdiler. ben son durum projelerinde mecburen gerilim düşümünün tutmamasına rağmen uyacak şekilde yazdım.

ewet doğrudur böyle yapılması gerekiyor ama tedaş bunu pek uygulamıyor. ben yaklaşık 15 adet 630-1000 kva arası trafo merkezlerine 1x95 çektirdikerini biliyorum hesabını yaptınızmı diye soruncada besler besler cevabını aldım sonra da karışmadım.
ag de bile kocaman kocaman binaları besleyen 10 box ilkinede 3x95 son box a da 3x95 çektirdiler. ben son durum projelerinde mecburen gerilim düşümünün tutmamasına rağmen uyacak şekilde yazdım.

Aslında 95 lik kablo çok büyük bir kablodur. Akım taşıma kapasitesi yönünden 34,5kV da 20MVA ya kadar kaldırabilir. Yani gerçekten hesap yapmaya gerek kalmayacak bir uygulama olabilir.

problemini TEDAŞ ın ''ŞEHİR ŞEBEKELERİ OG-AG ELK.PROJESİ YAPIM ESASLARI'' EL KİTABI-5 i inceliyerek saglıklı şekilde çözebilirsin.Kitabı int.TEDAŞ sitesinden indirebilirsin.Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
129,897
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri