sfenks1984
Üye
Merhaba arkadaşlar. Bir kamu kuruluşu olan işyerimizde Tedaş'tan özel tahsisli OG Swallow tipi Havai enerji iletim hattımız mevcuttur. Elektrik sayacımız işyerinden 7 km uzakta yani Tedaş'tan teslim aldığımız noktada. Bu 7 km'lik mesafedeki kapasitif yüklenmeden dolayı kapasitiften ceza yemekteyiz. Ben işyerinde çekilen yük durumu sabit olduğu zaman cos Q değerini değiştirerek uzun süreden beri manuel kontrolla bunun önüne geçmekteyim. Ancak çekilen yükün arttığı ya da azaldığı zamanlarda cezaya girmekteyiz.
Bugün 7 km'lik hattın enerjili iken işyerini 4 saat boyunca jeneratörle besledim ve elektrik sayacından okuduğum kadarıyla kapasitif endeksin 64kwatt yani saatlik olarak 16 kwatt arttığını gördüm.
Şimdi hattaki saatlik bu 16 kWatt kapasitif yükü kompanze etmek için şönt reaktör kullanmayı düşünüyorum. Bu Şönt reaktörü sizce hattın başına (elektrik sayacının bulunduğu yer) mı yoksa hattın sonundaki trafo sonuna mı koymam gerekir ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Bugün 7 km'lik hattın enerjili iken işyerini 4 saat boyunca jeneratörle besledim ve elektrik sayacından okuduğum kadarıyla kapasitif endeksin 64kwatt yani saatlik olarak 16 kwatt arttığını gördüm.
Şimdi hattaki saatlik bu 16 kWatt kapasitif yükü kompanze etmek için şönt reaktör kullanmayı düşünüyorum. Bu Şönt reaktörü sizce hattın başına (elektrik sayacının bulunduğu yer) mı yoksa hattın sonundaki trafo sonuna mı koymam gerekir ? Yardımcı olursanız sevinirim.