üstadım, yakın zamanda faz sırasıyla ilgili bolca okuma yaptım ve bu bilgileri bi mantıkla birbirine bağladım. oluşturduğum yapıda bi sorun varsa her şeyi yıkıp yeniden yapmam gerekecek
. kaynakların paralel bağlanması konusunda bi pratiğim yok ama düşüncelerimi bi mantık çerçevesinde anlatmaya çalışayım.
örneğimiz de konudan uzak olmasın. iki besleme kaynağımız olsun. biri şebeke (trafo) diğeri de jenerator. bu iki kaynağı gerektiğinde paralel bağlayarak sistemi beslemeyi düşünüyoruz. şebekenin faz sırasını, faz sırası ölçü aletiyle
R-S-T olduğunu tespit ediyoruz. pozitif sekansa ait faz sıraları
S-T-R ve
T-R-S'dir. negatif sekansın faz sıraları ise
R-T-S,
T-S-R ve
S-R-T'dir.
gelelim jeneratörün faz sırasını belirlemeye. jeneratörü boşta çalıştırıp çıkışını faz sırası ölçü aletiyle kontrol edip faz sırasının
R-S-T olduğunu tespit ediyoruz. aslında faz sırası ölçü aletiyle fazlar tanımlanmıyor sadece sekansın polaritesi belirleniyor. yani jeneratorun faz dizilimi gerçekte
T-R-S olsa bile faz sırası ölçü aleti sadece sekansın polaritesini gösteriyor.
faz sırası ölçüm cihazına ne gerek var. avometreyi gerilim kademesine alıp kaynak fazlarının karşılıklı gerilimlerini ölçeriz. gerilimin sıfır olduğu karşılıklı fazlar aynı fazlardır diyebilirsiniz. böyle bi öçümün de faz farkı yüzünden bi iş'e yaramayacağını tahmin ediyorum.
şebeke faz diziliminin
R-S-T, jenerator faz diziliminin de
T-R-S olduğunu varsayalım. iki kaynakta pozitif sekansta olduğu için ve jeneratoru şebekeye senkron edeceğimiz için bunun bi sıkıntıya neden olmayacağını düşünüyorum.