Mardahan
Üye
önceden yanan dirençlerle toplam 4 adet kontaktör dirençsiz çalışıyor. kondansatörlerde problem yok. cihaz varkombi-12
Bu dirençler KONTAKTÖRlerin mi üzerinde ? Yani dirençler kondansatörlerin üzerinde değil...
Eğer kontaktörlerin üzerinde direnç bağlıysa hangi kontaklara bağlı ve kontaktörlerin marka ve modeli ne ?
Çok merak ettim bu sorunun nedenini... Hadi çözelim hep beraber...
Kompanzasyon ana başlığı altında reaktör başlığı cevaplarında dizy nickli arkadaşın cevabı buradaki sorunumuzla da alakalı olabilir diye düşündüm... Birde sizler inceleyin...
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın dupisk,
Sorunuzda tam olarak ne sormak istediğinizi anlayamadım, yani "önüne bırakılan" derken nereyi kastettiniz? Ben 2 farklı anlam çıkardım, bu nedenle ikisini de ayrı ayrı cevaplayayım:
1) "Kompanzasyon panosunda kondansatör bankaları var, buna ilaveten de paralel olarak bağlı reaktör var." Bu, trafo yüklenmediği zaman, kapasitif taraftan cezaya girmeyi önlemek için yapılır. Sanırım Sayın muratyüğünt de bunu söylemiş.
2) "Kompanzasyon panosunda bulunan kondansatörlere seri bağlı reaktörler var". Bu ise kondansatörleri yalın bağlamak yerine, harmonik rezonans oluşumunu engellemek, daha doğrusu, paralel amplifikasyon oluşan noktanın tasarımcının kontrolündeki bir frekansa gitmesini sağlamak üzere yapılır. Bu frekansta akımlar, büyük çoğunlukla sistemlerde bulunmadığı için problem çıkmayacaktır. Bu frekansta akımların oluşabileceği endüstriyel yükler de vardır tabi ki (Pota ve ark ocakları gibi). Halbuki seri reaktör konmazsa, yalın kondansatörler şebekenin endüktansı ile paralel rezonansa girer ve bu rezonans frekansı, sistemde var olan bir akım harmoniğine denk gelirse, kondansatörler yüksek gerilim ve akımlara maruz kalarak büyük ihtimalle patlarlar. Maksat buna engel olmaktır.
Ayrıntısı için www.rps.com.tr'de bulunan dökümanlara göz atabilirsiniz. Yaklaşık 1 sene önce arama yaparken bulmuştum ben de.
Umarım yardımcı olabildim,
İyi çalışmalar.