Og Yer Alti Kablolarinin DÖŞenmesİ İle İlgİlİ montaj bilgisi

ReiS_

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
180
Puanları
1
Yaş
45
Pvc boru kullanilmasi yasak zaten

artik onun yerİne polİetİlen boru kullaniliyor kablo kesİtİne gÖre polİetİlen boru Çapi deĞİŞİyor.

xlpe kablolarda tÜm hat boyunca tesİsİn tÜmÜ borulu sİstem olsa dahİ (nyy kablolari harİÇ) boru kullandirmiyorlar ÇÜnkÜ pahali ve hat uzun olduĞu İÇİn kablo Çekİmİ Çok zor olur.

ancak yol atlamalarinda boru kullanilmasi zorunlu yahut buz kullandiriliyor.
kablo montajina gelİnce

kanal projesİnde aksİ bİr yÖnerge yoksa

asfalt yola paralel gİdİyorsan ve sadece tek devre gİdİyorsan daha doĞrusu 3x(1x...) xlpe İÇİn konuŞuyorum 80 cm kanal kazilir dİbe 10 cm kum (kumun cİnsİ Önemlİ 2 mm bÜyÜk parÇa olmamali) sonra kablolar (kablolar arasi 7 cm olacak ayri devrelerİn fazlariysa 14 cm, her kablo arasina metrede bİr kiliÇlama tuĞla (harman tuĞlasi yahut eŞdeĞerİ) sonra bunun ÜstÜne tekrar 10 cm kum sonra bunun ÜstÜne tÜmÜnÜ kapatacak Şekİlde tuĞla yahut eŞdeĞer malzeme sonra emnİyet Şerİdİ ( kİmİ kurum emnİyet Şerİdİ daha yukarda İsteyebİlİyor) sonra dolgu malzemesİ tuvenan malzeme yada by pass malzeme yada safİ toprak eĞer asfalt kaplama varsa kanal 10 cm dÜŞÜk birakilir asfalt kaplama yahut beton kaplama İÇİn kİmİ beledİyeler 20 cm de İsteyebİlİyor.

her kablo kati İÇİn kanal derİnlİĞİ 30 cm artar.

beledİyelere kaplama sÖkÜm bedelİ Ödememek yada az Ödemek İÇİn genİŞletme yerİne derİnleŞtİrmeye dİkkat..

kabloyu Çekerken kanal İÇİ makara kullanilmali.

kanal İÇİnde kabloya zarar verecek malzeme tutulmamali.

kablo Çekİlİrken ortam aydinlik olmali

kablo aÇik deĞİl makaraya sarili olmali hem serİ olur hemde kablo zarar gÖrmez. (kİ uzun mesafe İÇİn bu zaten Şart)

kanal altina kumlama yaptiktan sonra kabloyu kanal İÇİne serersİn bunu yaparken makarasina sarili kabloyu montaj elemanlari ÇÖzer kolaylik olsun dİye yavaŞ hizla İlerleyen bİr traktÖre kabloyu kablo Çorabi vasitasiyla baĞlayabİlİrsİn.

yaklaŞik 50 m den sonra kabloyu kanal İÇİne sermeye baŞla ve kablonun kolay akmasi İÇİn kanal İÇİndekİ makaralarin Üzerİne al bÖylelİkle hem kuma sÜrtÜnme olmaz hemde kolay akar.

muf olacak yer varsa İyİ seÇİlmelİ rogar yapilabİlecek bİr yer olmali muf İÇİn kabloyu 2 mt fazla birak.keza baŞlik oalcak yerler İÇİnde (İlerde olacak muhtemel arizalara karŞi)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar kafama takılan bir soruda sizlerin bilgi ve tecrübesinden faydalanmak istiyorum.

xlpe kablolar yeraltından direğe (havai hatta) çıkarken galvaniz borudan geçirilmesi durumu; Şöyle ki yer altından gelen 4 adet xlpe kablo yan yana 4 ayrı boru içerisinden direğe çıkarılmasının magmetik Indüksiyon oluşturacağını düşünüyorum.

Bu işlemin 4 kablonun tek bir tavadan geçirilerek direğe çıkartılmasının doğru olacağını düşünüyorum.

Sizler ne dersiniz?

İyi Çalışmalar.
 
valla sayın reis bey bizim buralarıda sözde yer altına aldılar ama mutaahhit senin bu yazdığın gibi yapılması gerekenleri yapmadı... desene bi müddet sonra arızalar çıkmaya başlıyacak
 
Sn.pnouma ,Xlpe kablonun canlı kısımının üzerinde yarı iletken karbon ve konsantrik topraklama iletkenleri ile alan kontrolü sağlandığından,hiç bir indükleme olmaz.Borudan geçirilmesinin elektriksel hiç bir mahsuru yoktur.Benim şahsi görüşüm montaj ve demontaj kolaylığı bakımından sıcak daldırma galvanizli tavadan yanadır.Şimdilerde bir değişiklik olmadı ise şartnamede galvanizli boru isteniyor.Bazı kendisini tedaş zanneden beyler tavayı kabul etmeyebiliyordu.
 
Sn; ReiS_­ dediklerinize katılıp ufak bir düzeltme yapmak istiyorum xlpe kablo için kanal derinliği 80 cm degil 1 mt.'dir. (80 cm. A.G. yeraltı kabloları içindir.) Taban genişliği 40 cm zemin kısmı 60 cm yani bir huni seklinde tranşe açılır. 3 adet çekilecekse bu şekilde açılır. ara tuğlası olarakta A.G. tuğlaları, kablonun üstünede O.G. demirli Plaka kullanılır "üzerinde 35 kv yazar". saygılarla.
 
paltoolu ' Alıntı:
Taban genişliği 40 cm zemin kısmı 60 cm yani bir huni seklinde tranşe açılır. 3 adet çekilecekse bu şekilde açılır.
Haklisiniz, uygulamada , kazi isleri genellikle kepce ile yapildigindan, bahsettiginiz huni ( ideal) seklini yakalamak mumkun olmadigi icin hem muteahhitler hem isverenler seslerini cikarmadan, kepcenin kovasi genisliginde yani 60 cm dikdortgen kazirlar. Eklemek istedim. Saygilar
 
yer altı kabloları dırege cıkısta galvanızlı boru kullanmayın egerkı bırde yukluyse fıder kabloların yandıgını goreceksınız emegınıze yazık.bırde topraklamayıda tek taraftan yapmanızı tavsıye ederım saygılar
 
xlpe kablolar neden tek taraftan topraklanır...öğrenmek istiyorum...topraklanmayan taraftaki başlık patlarsa akım nereden toprağa akacaktır.
 
kablo tek taraflı topraklanır. çift taraflı topraklandığı takdirde toprak üzerinden gelen kaçak akımlar kablo üzerinde sirkülasyon akımlarına sebep olmakta ve kabloya zarar vermektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,780
Mesajlar
920,443
Kullanıcılar
450,870
Son üye
kullanıcı-

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst