Bu gün Türkiye'de hemen hemen herkesin kullandığı oyuncak, cep telefonudur.Bütün dünyada kapışılan bir telefon mu yaptık ?
Bir cep telefonu yapabilmek için...
1) Yüksek frekans tekniği uzmanlık seviyesinde bilinmelidir.
2) Elektronik tekniği uzmanlık seviyesinde bilinmelidir.
3) Bilgisayar donanım tekniği uzmanlık seviyesinde bilinmelidir.
4) Yazılım tekniği uzmanlık seviyesinde bilinmelidir.
5) Mekanik tekniği çok iyi bilinmelidir.
Kabaca bahsettiğim bu 5 uzmanlık alanını kimseler google amcadan öğrenemez. İlla ki üniversite seviyesinde eğitimini alıp, ayrıca yukarda bahsettiğim üzere uzmanlaşmış olmak gerekmektedir.
Ben üniversiteyi bitirdim, verin bana bir iş, demekle olmaz. Bir konuda bir kişinin uzman olması şarttır.
AYRICA.
Bir cep telefonunun tasarlanması, montajı, kalibrasyon ve testleri gibi hususlarda da teknisyenlik veya uzmanlık seviyesinde bilgi birikimi gerektirmektedir. Dolayısı ile Endüstri meslek lisesi gibi okullardan layıkı ile mezun olmuş kişiler de bu dalda iş olanağı bulacaklardır.
Konumuz sadece cep telefonu ile ilgili değildir.
Endüstri meslek liselerinde ağaç işleri, metal işleri, Elektrik, elektronik vbg birçok dalda eğitim söz konusudur.
Bu kişiler de okullarını layıkı ile bitirmişlerse elbette üniversiteyi kazanamasalar da aç kalmayacaklardır.
Ancak elektronik konusunda kendisini yetiştirmiş ve uzmanlaşmış bir üniversite mezunu iş bulamıyorsa, çoğunlukla yurt dışına gitmekte ve orada iş bulmaktadır. NEDEN?
Türkiye'de istihdam sorunu bulunmaktadır.
Bu konumuza COVİD aşısını bulan TÜRK çiftlerin de icabet etmesini isterdim.