Orta dalga radyo ayarı

Merhaba Sanyo marka eski bir radyo kasetçaların orta dalga yayınlarını dinlemek için varybl da ki iki ayar yerini kurcalayarak radyoyu karıştırdım.
Aynı radyonun FM ayarlarını ve netliği aynı varybldaki üst yerden düzelttim Fm de sorunsuz çalışıyor .
orta dalga ayarlarını yapacağım yada ögrenebileceğim bir kitap video anlatım vs. bir kaynak varmı.
Amatör olarak elektronik ile ilgileniyorum.

Ekli dosyalar

• zzzzz.jpg
    zzzzz.jpg
    237.8 KB · Görüntüleme: 8
Arafrekans bobin ayarları ile oynadınız mı? (metal ekran içinde olan sarı, beyaz vs)

Bütün kartın net fotoğrafını çekin.

Orta dalgada herhangi bir yayını alabiliyormusunuz?

Sadece Varybl daki 2 yeri oynadım orta dalgada çok az boğuk belli belirsiz bir yayın vardı. onu netleştirmek isterken komple gitti sağlam orta dalga yayını çeken başka bir radyo ile 999 khz de ki yayını dinlerken bu radyoyu da aynı frekensa getirdim varybl dan netleştirmek isterken oldu . sonra varybılın sanırım baştan aşağı ayarunı bozdum

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2024-12-06 saat 19.11.02_824fb14d.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-12-06 saat 19.11.02_824fb14d.jpg
    465.4 KB · Görüntüleme: 13
Arafrekans bobin ayarları ile oynadınız mı? (metal ekran içinde olan sarı, beyaz vs)

Bütün kartın net fotoğrafını çekin.

Orta dalgada herhangi bir yayını alabiliyormusunuz?
Sadece Varybl daki 2 yeri oynadım orta dalgada çok az boğuk belli belirsiz bir yayın vardı. onu netleştirmek isterken komple gitti sağlam orta dalga yayını çeken başka bir radyo ile 999 khz de ki yayını dinlerken bu radyoyu da aynı frekensa getirdim varybl dan netleştirmek isterken oldu . sonra varybılın sanırım baştan aşağı ayarunı bozdum

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2024-12-06 saat 19.11.02_824fb14d.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-12-06 saat 19.11.02_824fb14d.jpg
    465.4 KB · Görüntüleme: 3
Bu tür ayarlarp yaparken sinyal jeneratör çok işe yarar, elinizde yoksa basit bir kristalli osilatör/verici yapabilirsiniz
Böyle birşey yapabilirim derseniz detayları yazarım.

crystal_osc_pcb.png

Ayrıca, bildiğiniz gibi ferit anteni/radyoyu vericiye paralel olarak tutup (sinyal seviyesini arttırıp) ayar yapabilirsiniz.
ferrite_bar.png

Gece saatlerinde, güneşin parazitik etkisi azalacağından bu saatlerde ayar yapın.
Şemasını da ekliyorum.
Söz konusu ayarlı kapasitörler, asıl varyabl kondansatöre paraleldir. Ayarlamak biraz zaman alır.

Ekli dosyalar

• LA1201.PDF
    402.6 KB · Görüntüleme: 5
Bu tür ayarlarp yaparken sinyal jeneratör çok işe yarar, elinizde yoksa basit bir kristalli osilatör/verici yapabilirsiniz
Böyle birşey yapabilirim derseniz detayları yazarım.

Ekli dosyayı görüntüle 112364

Ayrıca, bildiğiniz gibi ferit anteni/radyoyu vericiye paralel olarak tutup (sinyal seviyesini arttırıp) ayar yapabilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 112368
Gece saatlerinde, güneşin parazitik etkisi azalacağından bu saatlerde ayar yapın.
Şemasını da ekliyorum.
Söz konusu ayarlı kapasitörler, asıl varyabl kondansatöre paraleldir. Ayarlamak biraz zaman alır.
Sinyal jenaratörüm var fakat varybl hariç diğer ayar bobinleri hangisi fm hangisi mw bilmiyorum . sinyal jenaratörü ile ayar yaparken nereden başlayacağım

Analizörün, Preset komutunu kullanın (kullanıcı arayüzünün sağ tarafındaki menülerden System > Preset). Ardından, Span'i 0 Hz olarak ayarlayın ve istenen Center Frequency (Merkez Frekansı) ve çıkış gücünü (Output Power) belirleyin. (Mesela 1Mhz ve en fazla çıkış seviyesine)

Çıkış uçlarına 5-10 tur (ferit çubuk çapında) bobin sarın, bu bobini ferit çubuk yanına yaklaştırın.
Radyodan bu frekansa ayarlamaya çalışın (modülasyon olmadığı için "sessizlik" duyarsınız)

ferit_ant.jpg

Radyo_LA1201.png

Son düzenleme:
Elindeki sinyal jenaratorunu 455Khz'e set et.
Radyo alicisinin Mixer katindaki transistorun Beyz emetorunu kisa devre ederek mixeri sustur.
Mixer transistorun kollektorune bir kapasitor bagla ve bu noktaya sinyal jenaratorunun cikisini bagla.

Scopla Tek Tek IF transformatorlerin sekonderlerini gozleyerek sinyalde bozulma olmayacak ve max genlik gorecek sekilde sirayla transformatorleri ayarla.

Bu islem bittikten sonra varyabili cevir ve band basina gel. Kisa devre ettigin transistoru eski haline getir.

Radyonun band basi frekans olarak skalada yaziyorsa o degeri yoksa 530Khz degerini sinyal jenaratorunde set et ve sinyal jenaratorunun seviyesini iyice kis cikisina bir kablo bagla kabloyu da radyonun antenine dola. Elektriki anlamda dokunmasin.

Scop ile son IF sekonderini gozle. Radyonun osc frekansini varyabilin trimerlerinden ayarlayarak 455 khz sinyali max genlik olacak sekilde osc frekansini ayarla. (Varyabilin kendini cevirmeyeceksin o en basta sabit)

Hepsi bu kadar.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,076
Kullanıcılar
453,076
Son üye
muhammet maral

Yeni konular

Geri