Orta gerilimde koruma teli mevzusu ??

ssektorss

Üye
Katılım
27 Nis 2008
Mesajlar
386
Puanları
31
Yaş
40
İyi günler arkadaşlar ben 33 kV iletim hattı bulunan bir hes'te çalışıyorum bulunduğum bölgenin doğu karadeniz olması sebebiyle iletim hattımız yıldırıma şimdiye dek iki kez maruz kaldı ve koptu orta gerilimdede yüksek gerilim direklerinde olduğu gibi koruma teli kullanılıyormu :rolleyes:
 
Böylesi daha masraflı olmamış mı?
Bu arada , ne kadarlık bir süre içinde iki defa yıldırım düştü acaba?
 
Hattınızın uzunluğu ne kadar sn. ssektorss ? Her iki defasında da aynı bölgeye mi düştü yıldırım?
 
orta gerilimde koruma teli kullanılmammaktadır. Kullanılması durumunda hem direklerin tipi degiseceginden hemde koruma teli kullanılacagından maliyet oldukca arttıgından dolayı tercih edilmemektedir.
 
Sn.ssektorss,eskiden ülkemizde orta gerilimde koruma iletkenli ENH uygulaması yapılmış.Şimdilerde yapılmamasının nedeni asla maliyet değildir.Koruma iletkenli bir tesise yıldırım düştüğünde ,koruma iletkeni bunu her iki yönde uzun mesafelere yaymaktadır.Buda OG izolatörlerinin dayanabileceğinden çok daha fazla bir zorlanma meydana getirmekte tahrip olan izolatör sayısı artmakta hemde darbelenip yaşlanan izolatör sayısı artmaktadır.Yıldırım düştüğünde sadece dar bir bölgede hasar oluştursun mantığı ile tıpkı sizin başınıza geldiği gibi OG de koruma iletkeninden vaz geçilmiştir.YG de ise izolatör boyları ve atlama mesafelerinin yeterli olması nedeniyle tam tersine faydalı olmaktadır.
 
fakat ben bazı bölgelerde 33 kv pilon direklerde koruma iletkeni yapılmış gördüm
 
fakat ben bazı bölgelerde 33 kv pilon direklerde koruma iletkeni yapılmış gördüm

Eskiden enerji iletimi 66kV kademesinde de yapılırdı (Bunlar pilon tipte idi). (Halen bazı bölgelerde devam etmekte.) Gerilim seviyesi 66kV'tan 33-34,5kV seviyesine indirilince, mevcut enerji nakil hattından (ENH) istifade etmek için kullanılmaya devam edildi ve ortaya koruma iletkeni olan pilon tipte 33-34,5kV ENH çıktı.
Görmüş olduğunuz ENH bunlardan birisi olabilir.
 
genç arkadaşın bahsettiği örnek nevşehir'de vardı benim medaş'ta çalıştığım zamanlarda demontaj edildi. ben kontrol olduğum için fotoğraf çekmiştim:

Hat Teiaş'tan kalma 66kV'lluk hat ama 34.5kV ile kullanılıyordu. Resimde pek belli olmamasına karşın koruma teli mevcut idi.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki fotoğraf net olmasada sn. ikayserili'nin resimlerini eklediği hattın (Avanos istikametinde) mevcut kalan kısmıdır:
 
tknsyn arkadaşa açıklaması için çok teşekkür ederim. Aynı görüşteyim.
36kV hatlarda izolatörlere ait atlama aralığı ve yüzeysel kaçak yolu mesafeleri yıldırım darbeleri için yeterli olamamaktadır. Dolayısı ile koruma iletkeninden direğe direkten izolatörler aracılığı ile enerji nakil hattı iletkenlerine dönüş olma ihtimali çok yüksektir. Bu da koruma iletkenini 36kV hatlarda tehlikeli kılmaktadır.
ssektorss arkadaş;
yüksek noktalarda tepe üstleri gibi yıldırım riski olan bölgelerde ENH larında parafudr tesis edilebilir. Yönetmelikler düz nir ENH larında parafudr uygulamasına cevaz vermiyor ancak nacizane görüşüm tehlikeli bölgelerden geçen hatlarda bir kaç direkte bir para fudr tesis edilebilir. İyi bir toprak geçiş direnci sağlandığı takdirde en azından kopmaların ve uzun kesintilerin önüne geçilebilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,219
Kullanıcılar
452,604
Son üye
cemocan44

Yeni konular

Geri
Üst