Vay beaaa. Bir şey söyleyecek kimse yok burada
Neyse burdan iş çıkmadı sen bir gez gel bakalım
Neyse biz gene insanlığımızı yapalım. Öncelikle itip çekilecek yük m.g kadar yüzey normaline ağırlık oluşturur. Bu ağırlığa göre N kadar tepki kuvveti olur. İtip-Çekme hareketine göre bir sürtünme kuvveti oluşur ki bu da Fs = N . u kadar olur. Bu senin motorun, itip çeken kola aktarması gereken min. kuvvet miktarı. Motor kasnağının çapına da D dersek, sana gereken tork; FsxD/2 kadardır. Metal-metal sürtünme katsayısı 0.15-0.25 arasıdır genelde. Bu hesaba göre 0.25 alınırsa Fs = 3 x 9.8 x 0.25 = 7,5~8 N tepki kuvveti oluşur. Kasnağın da 15 cm çapında kabul edersek, M = 8 x 0,075 = 0.6 n-m lik küçük bir motor işini görecektir. Ancak sürtünme durumunu bilmediğim için kesin bir şey söylemek zor. Ben olsam 1 n-m den aşağı bir motor seçmezdim.
Kusura bakma, sana sanayideki Ahmet Mehmet usta gibi gözümüzü kısıp buraya 3-5 kW motor yeter yeaaa diyemedik. İstedim ki birisi arama yardımı ile bu konuya ulaşsın, nasıl hesaplanıyor görsün.
Sana yardım edecek insanları üslubunla irrite edersen, bir daha yardım alamaman kuvvetle muhtemeldir dostum.
Kolay gelsin.