Ortalama 2 Kg İçin Motor Seçimi

Motor miline 1 mt lik çubuk kaynatıp ucuna da 2 kg ağırlık asarsanız milde oluşan tork yaklaşık 20 n-m eder. 0.98 ile değil 9.8 ile çarpmanız gerekir.

Selam,

Doğrudur, günün yorgunluğu işte. Diğer mesajlarımda yerçekimi ivmesini 9.8 almışım, ilk mesajımda nedense 0.98 yazmışım.

Analyzer
 
Vay beaaa. Bir şey söyleyecek kimse yok burada :) Neyse burdan iş çıkmadı sen bir gez gel bakalım :)

Neyse biz gene insanlığımızı yapalım. Öncelikle itip çekilecek yük m.g kadar yüzey normaline ağırlık oluşturur. Bu ağırlığa göre N kadar tepki kuvveti olur. İtip-Çekme hareketine göre bir sürtünme kuvveti oluşur ki bu da Fs = N . u kadar olur. Bu senin motorun, itip çeken kola aktarması gereken min. kuvvet miktarı. Motor kasnağının çapına da D dersek, sana gereken tork; FsxD/2 kadardır. Metal-metal sürtünme katsayısı 0.15-0.25 arasıdır genelde. Bu hesaba göre 0.25 alınırsa Fs = 3 x 9.8 x 0.25 = 7,5~8 N tepki kuvveti oluşur. Kasnağın da 15 cm çapında kabul edersek, M = 8 x 0,075 = 0.6 n-m lik küçük bir motor işini görecektir. Ancak sürtünme durumunu bilmediğim için kesin bir şey söylemek zor. Ben olsam 1 n-m den aşağı bir motor seçmezdim.

Kusura bakma, sana sanayideki Ahmet Mehmet usta gibi gözümüzü kısıp buraya 3-5 kW motor yeter yeaaa diyemedik. İstedim ki birisi arama yardımı ile bu konuya ulaşsın, nasıl hesaplanıyor görsün.

Sana yardım edecek insanları üslubunla irrite edersen, bir daha yardım alamaman kuvvetle muhtemeldir dostum.

Kolay gelsin.


anlatımına yardımına sevındım ama bu kalemle cız muhabbetınden gelısen bır usluptu.yınede tesekkurler ılgılendınız.

Selam,

Dostum, sen kara kalemle istediğini bir kağıda çiziver. Ardından sana ne kadarlık motor gerekecek söyleyeyim.

Analyzer
kısımına takılmıstım ben sadece. yınede saol zaman ayırıp anlatmıssın. bılmedıgım ıcın basıt bır dılle anlatımın daha yararlı olacak oncelıkle bunu belırteyım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
torku hesaplarken devirin önemi yokmudur hız değişşede tork sabitmi kalır daha önce yaptığım işlen ağırlık x 9.81 di fakat bunu yeterlı değilmiş atalet momentı olması ğerekıyormus yardımcı olurmusnunuz
 
dondurme momentinde devir hesabı nasıl yapılacak yardım ederseniz sevinirim
 
selam,

iki kiloluk bir yükü motora nasıl bağlayacaksın. Motorun gücünden çok, talep edilen tork önemlidir. Misal motor miline 1 mt'lik çubuk kaynatırsın, ucuna 2 kg asarsın. 2x0.98x1 ~= 2 n-m tork gerekir. Katalogdan hangi motor kaç n-m tork veriyor ona göre seçim yaparsın. Ya da makaraya asarsın yükü.
1237302879r1.jpg


f kuvvetini de d çapında motora bağlı bir makaraya bağlarsın. F = m.g f=2x0.98 ~= 2 n.m yapar yine. Fxd kadar torka ihtiyacın olur.

Yani bu iş böyle, 2 kg yüke ne kadar motor olur şeklinde olmaz. Sistem diyagramı, daha iyisi; serbest cisim diyagramı çizilmeli. Güvenli tarafta kalmak için bulunan gerekli torku biraz büyük tutmalı ve motor seçmeli.

Analyzer


katalogtan secersın demıssın ama ben nette aradım bulamadım katalog eger elinizde katalog varsa temın edebılırmıyım? Tesekkurler
 
Selam,

Uzun zamandır foruma girmiyordum şimdi gördüm mesajlarınızı. Öncelikle resimden çok fazla bir şey anlamadım. Ancak iki yatak arasında bir ağırlık var zannedersem. Ağırlığın homojen yayılı olduğunu varsayarsak, o kısımda yayılı yük olarak kabul edilir. Yayılı yükün bastığı nokta ile şaftın merkezi arasında kalan mesafe, moment kolu olur. Ağırlığı da yerçekimi ivmesi ile çarparsanız etkiyen kuvveti bulursunuz. Yükün tam orta noktasında tekil yük olarak kabul edersiniz ve gerekli torka ulaşırsınız.

Katalogdan seçersiniz demiştim, mesela gamak kataloğuna baktığınızda (an itibari ile siteye ulaşılamıyor nedense) , hangi devirde hangi büyüklükte bir motorun kaç n-m tork verdiğini göstermişler. Mesela benim sık kullandığım 3kW 100 gövde 1500 d/d gamak motor yaklaşık 10 n-m torka sahiptir.

Analyzer
 
Oto cam silecek motoru kullan. Rahatlıkla yapabilirsin. Ayrıca yük masanın üzerinde gidip gelecekse altına sürtünmeyi azaktacak tekerlekli veya rulmanlı bir sehpa yapabilirsen iyi olur.

Hesap cok basit değil ama basitleştirecek olursa yuku dikeyde hareket ettiriyoruz diyelim.

Tork = 20N x 0.1m = 2Nm.
Devir = 250 devir/dk.

P = M x n / 9550 (kW)
P = 500/9550 o da yaklaşık 50W yapar. Yani 50W motor bu işi yapacaktır. Silecek motoru da yapar bu işi
 
Son düzenleme:
sayın bulzaf a katılıyorum
 
Mühendislikte her zaman emniyetli tarafta çalışılır. :)
 
Merhaba Arkadaşlar ,

Ben olaya farklı bir boyut getirmek istiyorum.Genelde bir düzlemden hareketten bahsedilmiş buraya kadar..Bir motor düşünün ki bu servo motor olsun ..miline mağlı 10cm çapında bir triger dişli mevcut.Kayış sistemi ile aynı çapa ait bir dişliye güç aktarımı yapılıyor ve 2 nci dişli bir merdaneyi çeviriyor.Fabrikadaki elemanlar şöyle bir bakmışlar 400w lık bir servo bunu rahatlıkla çevirir demişler ve satın almışlar.Ben servonun yazılımsal tarafını yaptım sistemi çalıştırdım.Kayış takılı iken servo merdaneyi döndüremiyor fakat boşta iken ise servoyu elle tutmak mümkün bile olmuyor.Bu olaydan hareketle bir motorun bir merdaneyi döndürebilmesi için güç hesaplaması konusunda kullandığınız hesaplama yöntemlerini buraya yaqzabilirseniz çok sevinirim
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst